Nostalgii

Nostalgii OTOMANE: Bulgaria, Macedonia, Bosnia si o parte din Grecia sunt “teritorii turcesti”

autor: FrontPress 27.12.2013

otomanPremierul turc, Recep Tayyip Erdogan, un islamist moderat, este cunoscut pentru poziţiile sale naţionaliste şi conservatoare. Recent însă acesta a făcut o declaraţie care riscă să irite o serie de state balcanice, câteva dintre acestea membre ale Uniunii Europene, de a căror accept depinde aderarea ţării sale la UE.
Conform publicaţiei Aksam, liderul de la Ankara a declarat recent că o parte a Macedoniei, Bulgariei, Bosniei şi Herţegovina, precum şi Tracia de Vest, o regiune din estul Greciei, „sunt în realitate teritorii turceşti”, o aluzie la fostele posesiuni ale Imperiului Otoman în regiune.
După cum informează ziarul turcesc, citat de postul de radio Vocea Rusiei, iritarea Ankarei este legată de rezultatele ultimei reuniuni a miniştrilor de Externe ai UE, unde pe ordinea de zi au stat problemele aderării Turciei, Croaţiei, Serbiei şi Islandei. În final s-a decis că negocierile cu Serbia privind aderarea la UE vor avea loc în ianuarie 2014. Tot în anul 2014, Bruxellesul va primi cererea Bosniei şi Herţegovina privind statutul oficial de candidat la intrarea în UE. În schimb, la adresa Turciei s-au făcut multe declaraţii dure legate de viitorul ei în UE. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu