Disputa aprinsa intre primarul Timisoarei si REVOLUTIONARI din cauza ARMATEI
Şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara de luni, dedicată Revoluţiei din 1989, nu a fost lipsită de scandal, primarul liberal Nicolae Robu fiind apostrofat de un grup de revoluţionari pe motiv că primele locuri din sală au fost rezervate armatei, o instituţie acuzată că ar fi ucis sute de protestatari în timpul revoltelor anticomuniste de acum 24 de ani. Locurile care au stârnit disputa erau destinate unor militari care au primit titlul de cetăţeni de onoare ai oraşului, pentru participarea la misiuni în Irak şi Afganistan.
Scandalul a început când primarul Nicolae Robu a dorit să intre în sală, acesta fiind oprit de revoluţionari. Până la urmă edilul a aplanat cu greu conflictul, cu promisiunea că va propune ca mai multe persoane care au luptat în Revoluţie să primească distincţii similare cu cele oferite militarilor.
„Suntem într-un moment special, în care cred că Timişoara dă din nou un semnal de înţelepciune şi, iată, reuşim să fim împreună, reprezentanţi ai revoluţionarilor, oameni care şi-au riscat viaţa în decembrie 1989, şi reprezentanţi ai armatei române, care după un început greu, în decembrie 1989, a înţeles cursul vremurilor şi s-a alăturat Revoluţiei. Vă mulţumesc tututor pentru înţelegerea complexităţii lucrurilor (…) Am aflat că niciun revoluţionar nu are calitatea de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara şi cred că nu este în regulă. De accea, cred că ar trebui să purtăm discuţii, acum la 24 de ani de la Revoluţie, şi să decernăm astfel de titluri unui număr de revoluţionari. Vom avea şi revoluţionari care vor avea titluri de cetăţeni de onoare ai municipiului Timişoara pentru că aşa este drept, aşa este cinstit şi corect (…) Cred că se cuvine să acordăm onorurile noastre pentru cei care au reprezentat cu cinste România şi Timişoara în misiuni”, a declarat Nicolae Robu.
Discursul a fost însă întrerupt de mai multe ori de scandări ostile din partea celor prezenţi în sală. Din această cauză, consilierul PSD Radu Ţoancă, preşedintele de şedinţă, a ameninţat că va evacua sala, câteva persoane părăsind de bună voie încăperea înjurând şi huiduind. „V-a plăcut în decembrie 1989 când armata a trecut de partea dumneavostră. Vă rog să respectaţi instituţia numită Armata Română”, a completat primarul, în timp ce i se striga “demisia”.
Până la finalul şedinţei festive, au luat cuvântul la microfon şi reprezentanţii revoluţionarilor care au ales să rămână în Sala Mare a Primăriei Timişoara.
Şi anul trecut au existat contre între revoluţionari şi reprezentanţoo armatei. La una dintre comemorările dedicate victimelor din 1989, din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, fanfara militară din Timişoara a fost alungată de participanţi, pe motiv că ar reprezenta instituţia responsabilă, alături de alte organe represive ale fostului regim comunist, de împuşcarea tinerilor nevinovaţi. Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu