Amenda pentru colind

Noua amenda pentru “colindul antisemit”: 10.000 de lei din partea CNDC

autor: FrontPress 16.12.2013

colind antisemitDupă ce scandalul “colindului antisemit” a ajuns în presa internaţională şi a atras critici dure din partea ambasadei Israelului din Bucureşti şi a celei a Statelor Unite sau din partea unor politicieni şi a unor oameni de televiziune, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis săptămâna trecută să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv). Acum a venit rândul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să emită sancţiuni. Mai precis, instituţia a amendat luni Regia de Transport Cluj de care aparţine Ansamblul “Dor transilvan”, care a interpretat în 6 decembrie colindul incriminat la TVR 3, precum şi Centrul Judeţean Cluj pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, cu câte 5.000 de lei.
Directorul CJCPCT Cluj, Tiberiu Grozea, care era şi director artistic al Ansamblului “Dor transilvan”, şi-a dat demisia, vineri, din ambele funcţii, după scandalul creat în jurul interpretării colindului, informează Mediafax.
Colegiul director al CNCD a decis luni să amendeze RATUC şi CJCPCT Cluj, cu câte 5.000 de lei, pentru fapte de discriminare, şi anume “crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare la adresa comunităţii evreieşti”.
Anterior, Televiziunea Română a fost amendată, joia trecută, cu 50.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru difuzarea colindului, pe TVR 3 şi TVR Cluj.
Situaţia a fost sesizată către CNA şi CNCD de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.
Pe de altă parte, patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor au cerut anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colind, argumentând că în versurile acestuia se vorbeşte despre iad şi pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus.
Grupul de colindători Ansamblul “Dor transilvan” a cântat la TVR 3 un colind în care este folosit de mai multe ori termenul “jidov”, considerat peiorativ la adresa evreilor. “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ. Numai la corlan [horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [fum] în drum”, sunt câteva din versurile incriminate. Versurile din colind se referă practic la afumătoarea din gospodăriile ţărăneşti din Ardeal, care de multe ori era construită afară. Sensul colidului este legat de faptul că cei care îl neagă pe Hristos, în mentalul colectiv al ţăranului român ortodox din secolele trecute, nu ar merita să fie primiţi în casă, ci ţinuţi lângă afumătoare, în curte, sau chiar afară în drum.
Paradoxal, emisiunea în care ansamblul “Dor Transilvan” a colindat, a fost supravegheată de Adrian Rozenberg, urmaşul unui supravieţuitor al Holocaustului.
CNCD este o agenţie a Guvernului României formată în 2001 şi rolul său oficial este combaterea şi sancţionarea discriminării de toate formele din România, inclusiv pe bază de etnie, naţionalitate, vârstă, religie, sex, orientare sexuală, statut HIV, statut social, etc. Cu toate acestea CNDC s-a remarcat în general prin impunerea unei dictaturi a corectitudinii politice în spaţiul public, neavând poziţii energice şi împotriva discriminării românilor din Covasna şi Harghita sau a discriminării pozitive a ţiganilor în defavoarea populaţiei majoritare când vine vorba de locrurile speciale din instituţiile de învăţământ. Sursa: FrontPress.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu