Roman » Îngrijorare la Cordun din cauza unei investiții de 10 milioane de euro



biogaz2
Intenția unor investitori germani de a construi o instalație de biogaz la ieșirea din Roman spre Cordun a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor din zonă. Ei susțin că amplasarea acestei instalații este mult prea aproape de casele oamenilor, fapt ce i-ar expune poluării.


La începutul acestei săptămâni, localnicii s-au întâlnit, la Primăria Cordun, cu reprezentanții societății MB Norus Biogaz SRL, cea care intenționează să construiască această instalație, investiție în valoare de 10 milioane de euro. Localnicii au făcut o sesizare către Protecția Mediului și sunt susținuți, în demersul lor, de Primăria Cordun.
De menționat faptul că SC MB Norus Biogaz, o companie cu capital românesc și investitori germani, a inițiat acest proiect în 2009. Acesta presupune realizarea unei instalații industriale pentru producerea biogazului din biomasă și arderea acestuia în scopul producerii, în cogenerare, a energiei electrice și termice. Instalația ar fi urmat să fie amplasată pe 6,2 hectare de teren, oferite de către societatea Agrana Roman, la ieșirea din Roman spre Cordun, dar, din cauza unui litigiu care apărut între cele două părți, concernul german responsabil de investiție a renunțat la terenul Agrana. În schimb, a găsit un alt teren, în aceeași zonă.
Terenul pe care ar urma să fie construită instalația de producere a biogazului
Terenul pe care ar urma să fie construită instalația de producere a biogazului
Eu le dau dreptate locuitorilor din Cordun, care au sesizat Protecția Mediului. De la locul în care ar urma să fie amplasată instalația mai sunt 50 de metri până la casele oamenilor. Apoi se pune problema transportului materiei prime și a poluării. Ca primar, eu pun mai presus de toate protejarea oamenilor și a mediului. Am înțeles că au încheiat un precontract cu o persoană fizică ce deține, în zonă, în jur de 4,5 hectare de teren, pe care ar urma să fie amplasată această instalație. Terenul respectiv este teren intravilan și nu poți construi o fabrică pe el. În zonă există un liceu, o școală specială, o cantină, sunt case. Sunt atâtea terenuri în extravilanul Romanului și al comunelor din jur. Nu mi se pare normal să faci o asemenea investiție într-o astfel de locație“, a declarat primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu.
Reprezentantul concernului german care investește în instalația de biogaz, avocatul Bianca Krakkai, a declarat că întâlnirea de la Cordun a fost o întâlnire de informare a cetățenilor și a promis că, împreună cu administratorul mandatat al SC MB Norus Biogaz SRL, Bert Wigger, va veni din Germania la Roman și va oferi toate detaliile legate de acest proiect, precum și procedurile de autorizare și etapele care vor urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu