Franta ia masuri

Franţa ia măsuri împotriva utilizatorilor de torrente. La prima avertizare rămâi fără internet o lună

autor: FrontPress 08.10.2011
Un grup de 60 de francezi s-ar putea trezi fără conexiune la internet timp de o lună, după ce au ignorat scrisorile autorităţilor prin care erau avertizaţi asupra încălcării repetate a legii drepturilor de autor, informează BBC.
Franţa pune în aplicare, astfel, prevederile unei controversate legi al cărei scop este reducerea fenomenului pirateriei software, înfiinţând în ianuarie 2010 şi o agenţie numită Hadopi (Haute Autorité pour la Diffusion des Oeuvres et la protecţia des Droits sur internet), care a început să trimită scrisori către contravenienţi în luna octombrie a aceluiaşi an.
Până acum, aproximativ 650.000 de persoane au primit avertismente, iar alte 44.000 sunt pe cale să-l primească pe cel de-al doilea.
Un consilier guvernamental îi va vizita toţi cei 60 de acuzaţi de piraterie pentru a afla mai multe despre situaţia lor, vor fi strânse informaţii despre fiecare în parte, apoi, în funcţie de gradul infracţiunii, se va decide care dosar va fi transmis procurorilor şi care nu. La finalul urmăririi penale, cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscă o amendă de 1.500 de euro sau deconectarea de la Internet pentru o perioadă de până la o lună.
Şefa agenţiei franceze Hadopi, Marie-Françoise Marais, a spus că trimiterea de scrisori de avertizare acţionează ca un factor de descurajare pentru cei care ignoră drepturile de autor. Cu toate acestea, a menţionat ea, rezultatele trebuie să fie tratate cu “precauţie”.
Pe de altă parte, nu a negat faptul că foarte mulţi beneficiari de “filesharing” au început să utilizeze noi tehnologii menite să împiedice detectarea transferului de fişiere conţinând muzică, filme sau jocuri supuse legii dreptului de autor. “Până în prezent, agenţia nu i-a putut urmări pe aceştia, deoarece legea ne cere să-i monitorizăm doar pe cei care folosesc sisteme peer-to-peer”, a mai precizat Marais.
Acţiunea Franţei este văzută ca una dintre cele mai dificile operaţiuni de luptă împotriva pirateriei informatice, mai notează BBC.
Anglia vrea să adopte modelul francez
Guvernul Marii Britanii pregăteşte, la rândul său, o campanie de trimitere de scrisori către cei care descarcă ilegal muzică şi filme de pe Internet. Oficiali guvernamentali afirmă că mesajul este menit mai mult să-i educe pe utilizatorii de Internet decât să-i ameninţe cu pedepse.
Însă deocamdată nu a fost trimisă nici o scrisoare, deoarece executivul aşteaptă ca Parlamentul European să aprobe modificările aduse legii care reglementează transferul de fişiere pe internet, pentru ca apoi să o pună în aplicare. De Ionel Palade - Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu