13 miliarde euro daune

Daune de 13 miliarde de euro pentru un fost deţinut politic

stelian chiper baltatescu La Tribunalul Braşov are loc astăzi o nouă înfăţişare în procesul intentat de Luminiţa Andrei, fiica fostului deţinut politic Stelian Chiper Băltăţescu, care a îndurat timp de 13 ani chinurile temniţelor comuniste.
Fiica acestuia a solicitat statului român, conform Legii nr. 221/ 2009, despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a condamnării curajosului luptător anticomunist, în valoarea de 13 miliarde de euro.
Am cerut daune în valoare de 13.600.093.023 de euro. Această sumă am calculat-o astfel: am înmulţit raţia de 3 lei, a unui deţinut, cu numărul membrilor de partid ai PCR, din perioada ’45-’89, cu numărul zilelor de detenţie – 13 ani, 4 luni şi 25 de zile şi am raportat-o la valoarea euro de la momentul deschiderii acţiunii în instanţă“, a explicat Luminţa Andrei, pentru newsbv.ro.
Prizonier de război
Stelian Chiper a participat la luptele de la Cotul Donului, unde a fost rănit, iar în noiembrie 1942 a fost luat prizonier împreună cu alţi 5.000 de ofiţeri şi soldaţi români, ajungând în lagărul de la Oranki, dar şi la Susdal şi Gronki. A refuzat oferta rusească de a face parte din una din cele două divizii, “Tudor Vladimirescu” sau “Horia, Cloşca şi Crişan”, adică să aduca în ţară comunismul pe tancurile bolşevice şi astfel să se întoarca la familie. „În lagărul Gronki, de două ori a avut conflicte directe cu Ana Pauker, şefă a facţiunii comuniste moscovite, devenită mai apoi ministru de externe. Atitudinea lui a micşorat numărul celor care s-au înscris în divizii, fapt care l-a costat 208 zile de carceră, fiind înfometat, bătut, izolat, păzit de soldaţi cu mitraliere şi câini lup dresaţi sa ucidă”, a povestit Luminiţa Andrei. 
Urmărit de Securitate, din 14 octombrie 1948, a pleacat fugar în apropiere de Râmnic, unde-şi sapă o grotă sub o cocină de porci. Acolo a stat până la ziua sa de naştere, 24 martie 1949, când este prins de oamenii Securităţii, care intâi au încercat să-l împuşte. A fost scos din ascunzătoare, bătut bestial cu patul puştilor şi cu picioarele, legat de mâini cu sârmă ghimpată şi târât şase kilometri în spatele unei căruţe. A fost dus într-o cameră întunecoasă a sediului Securităţii din Rm. Sărat. Voiau să-şi recunoască vina de a fi legionar, cu toate că nu era.
Versuri pe fundul gamelei
După pensionare, Stelian Chiper Băltăţescu a scris continuu. „În închisoare, ungea fundul gamelei cu o peliculă de săpun, apoi cu un băţ de chibrit scrijelea versuri, pe care apoi le memora, operaţiune pe care o repeta de mii de ori”, a explicat fiica sa.
Astfel s-au născut lucrările “Asasinări de conştiinţe”, “Divina iscusinţă sau Poemul regilor”, “Flori şi spini”, “Emancipare sau declin”, “Destăinuirile unui pribeag”, “Arc peste timp-umbrele tiraniei-  istoria captivităţii ofiţerilor români în URSS”, “Testament”, toate însumând mai bine de 30.000 de pagini.
Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu