Atentat la Ambasada SUA din Bosnia

Ambasada SUA din Bosnia tinta unui atentat! Atacatorul a fost impuscat si spitalizat.

autor: FrontPress 
Un bărbat care a tras focuri de armă automată spre clădirea ambasadei SUA la Sarajevo a fost rănit în picior şi arestat vineri după-amiază, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Irfan Nefici, citat de AFP.  Un poliţist a mai fost rănit în urma schimburilor de focuri cu tânărul musulman, care au durat aproape jumătate de oră, până ce acesta a fost doborât de un lunetist.
“Persoana care a tras cu ajutorul unei arme automate a fost rănită şi arestată în cadrul operaţiunii poliţiei. După ce a primit îngrijiri medicale la faţa locului, această persoană a fost spitalizată”, a declarat Nefici pentru postul naţional de televiziune BHT.
“Un bărbat, membru al mişcării wahhabite a tras cu un Kalaşnikov asupra ambasadei americane”, a indicat anterior postul naţional de radio, care anunţase iniţial că atacatorul a fost ucis cu focuri de armă.
Tânărul a fost identificat în persoana lui Mevlid Jasarevic, un cetăţean sârb de religie musulmană din oraşul Novi Pazar. Acesta se pare că este membru al micii comunităţi wahhabite, o ramură conservatoare şi puritană a islamului, apărută în secolul al XVIII-lea şi care este dominantă în Arabia Saudită. Acest curent a pătruns şi în balcani, adus de mujahedinii străini care au venit să lupte ca voluntari împotriva sârbilor.Ambasada SUA la Sarajevo, oras predominant musulman în prezent, este situată într-o zonă centrală din capitala bosniacă, unde se află numeroase companii, sedii de universităţi şi magazine. Cladirea misiunii diplomatice americane a fost în 2002 ţinta unei ameninţări teroriste, însă până acum nu a fost niciodată atacată.
Bosnia a fost scena unor lupte sângeroase în timpul războiului din 1992-1995, între croaţii catolici, sârbii ortodocşi şi musulmani. Toate taberele au fost acuzate de comiterea de atrocităţi. În conformitate cu prevederile Acordului de pace de la Dayton, Bosnia Herțegovina este divizată în două entități teritoriale: Federația Bosnia și Herțegovina reprezentând 51% din teritoriul statului, fiind locuită în proporţie de peste 75% de musulmani, croaţii reprezentând puţin peste 20% și Republica Srpska, reprezentând 49% din teritoriu, etnicii sârbi fiind populaţia majoritară. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu