Eliberarea cetatii Timisoarei de sub ocupatia turceasca, zi de sarbatoare locala

“La 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya îşi face intrarea triumfală în cetatea Timişoarei, eliberând oraşul de 164 de ani de stăpânire turcească. Această acţiune este socotită de istoricii militari drept o capodoperă a iscusinţei de comandant de oşti a lui Eugeniu de Savoya. De remarcat este faptul că, după ocuparea Banatului de către Habsburgi, principele Eugeniu, ca preşedinte al Consiliului Aulic de Război, s-a ocupat îndeaproape de integrarea noii provincii în statul imperial. Astfel el a îndrumat nemijlocit elaborarea celui dintâi document referitor la statutul Banatului în cadrul monarhiei habsburgice (aşa-numitul Einrichtungswerk).
În primii ani după cucerirea Timişoarei de catre armatele conduse de prinţul Eugeniu de Savoya se încearcă refolosirea şi întreţinerea fortificaţiilor turceşti. Se construiesc clădiri noi, iar lucrarile de amenajare a Timişoarei au implicat eforturi uriaşe. Printre cele mai impresionante se numără amenajările hidrotehnice. Mlaştinile şi bălţile au fost asanate şi este săpat canalul Bega, devenit navigabil.

Conform cotidianului Renaşterea Bănăţeană, propunerea care va fi supusă aprobării consilierilor locali este ca ziua de 18 octombrie să fie marcată anual, ca zi de sărbătoare locală.

Eugeniu de Savoya-Carignano, cunoscut și ca Prințul Eugen, s-a născut în 1663 la Paris într-o familie aristocrată, pentru a deveni unul dintre cei mai străluciţi strategi ai istoriei militare moderne. A crescut la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, dar după ce i s-a refuzat o carieră militară în slujba Franţei, a plecat în Austria pentru a-şi oferi serviciile Casei de Habsburg. A luat parte la mai multe campanii împotriva Imperiului Otoman, dar a fost implicat şi în luptele pentru succesiunea pentru tronul Poloniei sau cel al Spaniei. A luat parte şi la expeditii militare în nordul Italiei.




Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu