Despre pictura


In urma comentariilor facute la articolul lui Dan cu Arhanghelul,am considerat ca e bine de stiut niste lucruri atunci cand cumparam un tablou,adica vorba lui Dan :
"O litografie, serigrafie sau o gravura sau orice desen reproductibil mecanic, are valoare si cota buna de piata doar daca te afli in posesia uneia din primele treizeci de exemplare."
Eu am facut o poza cu una dintre lucrarile care mie imi plac extrem de mult  o lucrare de-a lui M.Chirnoaga  ,D-zeu sa-l odihneasca-n pace ,pe care eu am achizitionat-o in urma cu multi ani,la vernisajul  unei expozitii care a avut loc la Negresti Oas,si aici vreau sa ma laud cu muzeul nostru,putine muzee din tara  se pot mandri cu o astfel de galerie de arta....care a gazduit lucrarile unor pictori cu cota..De altfel acest lucru se datoreaza in mare  fostului  meu coleg,pictorului Dorel Petrehus dar si directorului muzeului Tarii Oasului,profesorului Remus Varnav.Negrestiul se pare ca a luat-o pe urma  scolii picturii baimarene,ne putem lauda cu o mica "scoala de pictura negresteana",din care face parte unul dintre  cei mai mari portretisti din tara -Vasile Pop Negresteanu, am sa citez aici o replica de-a lui cand a fost intrebat ce anume este cerul sufletului unui om?...a raspuns:"Arta.Indiferent de forma de exprimare.."
Vasile l-a adus si pe Marcel Chirnoaga la Negresti,este un om deosebit,un suflet mare care n-a uitat de unde se trage,am cumparat de la ei niste lucrari,una mi-a placut in mod deosebit pentru ca reprezinta o osanca,este fosta lui iubita din Oas,dar chipul osencii are o aura deasupra capului,mie acest lucru mi-a placut in mod special,dupa ani,Vasile,mi-a oferit de 10 ori pretul ei...sa i-o revand,si vreau sa va spun ca el are niste preturi foarte ridicate...i-am spus ca tin enorm de mult la ea...si ca atare lucrarea este inestimabila pentru mine...si cu toate acestea mi-a facut portretul...o grafica,dupa o fotografie facuta de el,pe care trebuie sa o iau direct de la el din atelier de la Bucuresti...mi-a spus ti-o dau doar cand vii la Bucuresti...am fost de cateva ori,dar,mereu cu probleme...insa la prima ocazie am sa-l caut ,nu vreau s-o pierd,mai ales ca e cadou.
Dar hai sa inchei,ca eu am atatea povesti ca nu termin niciodata...:))

Edit later:

am facut si poza cu acel detaliu despre care vorbea Dan.. dar si cu lucrarea lui Vasile Pop Negresteanu,care e una de suflet,ca deh! e o oshanca de-a mea...
Dati click pe imagine pentru a vedea detaliul cu pricina..

16 comentarii:

  1. f fain articolul...
    imi amintesc ca in copilaria mea, la un moment dat vroiam sa fiu pictor. Incercam sa pictez....vaaaaiiiii, pardon sa mazgalesc....eu eram f mandra de ceea ce faceam, dar reactia celor din jur...:D:D:D ma speria. Asa ca m-am razgandit....
    In liceu profa mea de desen imi zicea ca uneori talentul se naste si din tine adica tu il nasti cu faptul ca existi...mi-a placut atat de mult ce a zis...
    si eu azi nu sh sa pictez....dar mazgalesc si mi place cum ies culorile pe foie ..atat...

    Iar Dan deseneaza f frumos....:)...iar eu nu ma satur de expoziti de pictura....Pt k ii admir pe oamenii care pot face asa ceva fara efort...doar isi asculta sufletul si isi lasa mainile in curgerea lina a sufletului...si asa se naste actul de creatie...opera:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Oamenii care au asemenea talent - necunoscut mie - îmi nasc atâta admiraţie! Apreciez teribil abilităţile pe care le au! Jos pălăria! Mie nu îmi rămâne decât să mă înfrupt din frumuseţea roadelor mâinilor lor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Te inteleg...uite,pentru mine pictura inseamna foarte mult,am spus intr-o zi ca am luat si eu un premiu III pe tara la un concurs organizat de "Cravata Rosie",ce bucurie a fost pe mine...n-am cuvinte!mai ales ca cei din Bucuresti au venit sa-mi ofere premiul la scoala...ce onoare pe mine,iti dai seama,s-a facut careu...bla,bla,bla...
    Fiica-mea cea mica imi seamana,picteaza,unele lucrari chiar le-am pus pe perete la casa din Negresti,le-am aratat si colegilor,pictorilor de la Negresti si au recunoscut ca are mana...dar pentru ea este doar un hobby,in orele libere.A fost insa fericita ca i-am pus in rama citeva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este Cora,cand am vazut desenele lui Dan,am ramas impresionata,dorinta mea a fost sa cumpar macar o lucrare,si mi-a placut cea pe care am cerut voie s-o postez la articolul meu cu tradarea.

    RăspundețiȘtergere
  5. In arta, nu neaparat pictura, e 10% talent, restul sudoare. Asa ne spuneau noua profii din liceu. Nimic nu iese pur si simplu, trebuie sa muncesti, cu mainile si mintea.

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord cu tine si cu profesorii tai...
    stii ce spune Liviu Rebreanu:
    "Talentul e un dar dumnezeiesc,neaparat,insa singur,fara multa truda,ramine sterp.Un sfert de talent si trei sferturi de munca abia vor naste o opera de arta"

    RăspundețiȘtergere
  7. Te-ai tinut de cuvant! :)
    Cunosc lucrarea lui Chirnoaga se afla in cele mai bune albume ale lui.
    Oshanca din tablou esti cumva tu?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu,Dane,nu sunt eu..e o avocata din Negresti,CULMEA stii care e? ca si ea m-a rugat sa-i vand lucrarea,le-am spus - Nu!!!IMI PARE RAU...
    De obicei cumpar lucruri care imi plac si nu ma pot desparti de ele.
    Vasile era atunci la anaghie cu banii era cam dupa revolutie,fiind pictor de curte,( el a facut portretele lui Ceausescu si a Elenei ,ce urmau sa apara la Casa Poporului,o vreme n-a fost agreat de cei din UAP)AM PRINS MOMENTUL...cu alte cuvinte..:)
    Oricum cota lui Vasile a crescut mult in ultimul timp,el vinde mult in strainatate .
    Uite, imi amintesc ceva hazliu,in urma cu cativa ani trebuia sa vina cu Salisteanu la o expozitie la Negresti si noi cei de la muzeu urma sa-l asteptam la Satu Mare,ca venea cu trenul.Ei bine eram impreuna cu seful meu si cu cei doi,punem lucrarile lor in masina,dar seful avea treaba la Cultura,eu sa o caut pe fiica-mea la liceu si uite asa lasam masina parcata in fata la sediul politic administrativ...La ora intalnirii - surpiza! geanta de voiaj a lui Vasile disparuse...necajiti toti,iti dai seama ca avea acolo si hainele pregatite pentru vernisaj plus si ceva bani..uff! ..noi, plini de afecte,pornim la drum spre Negresti,tacere deplina...
    Deodata il auzin pe Vasile ţăpurind:
    "Talharu' ii om de treaba
    Ca pictura nu ii traba",vreau sa-ti spun ca am izbucnit ca la comanda toti in ras...el,de colo"lasa,oameni buni,bine ca nu mi-a furat tablourile"...n-am sa uit niciodata faza!am ras cu colegii citeva zile bune...apoi de cite ori il intalneam ii ţăpuream si eu ...si el imi spunea"lasa nu-mi mai aminti ca ma iau dracii..."daca l-ai fi auzit mureai de ras,mai ales ca are si voce ,e talentat, canta la vioara si la fluier,fiecare vernisaj se lasa cu cite-un chef...:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Da...e lucrarea a -4 -a din cilclul"Labirintul",REGRET ACUM CA N-AM CUMPARAT TOT CICLUL.
    Dar ,da-i Doamne omului mintea de pe urma...

    RăspundețiȘtergere
  10. Tasha, da' nu ne mai zici nimic? Ne obisnuisem cu intamplarile tale! Nu mai vrei sa impartasesti cu noi experienta ta? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ufff ! Alina,vezi cum ma impingi tu sa-mi calc promisiunea?am spus ca astept pe ceilalti sa-mi ia locul de"frunce" cum spunea Dan...in articolul sau..:)
    Si apropos,ma bucur ca-ti plac intamplarile mele...rabdare,mas tres chere!am atatea de povestit! si apoi mai da si tu o raita si pe blogul meu personal,ca nu te maninca...nu pot sa-mi parasesc nici prietenii de acolo...unii scriu si aici,e adevarat,dar altii ma invoca acolo.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa stii ca trec zilnic, dar nu prea am timp sa comentez...lucrez la un proiect important si deadline-ul e pe 15 ian. Dar voi ma tot corupeti...parca-s inconstienta!

    RăspundețiȘtergere
  13. Apoi eu ce crezi ca fac?bantui pe bloguri in loc sa ma duc la culcare sau sa citesc ceva...boala curata internetul asta!:))

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt tare in urma cu cititul pe la voi, CEI100.:)
    Deci te sti la arta si pictura...Tasha mea.:)
    Atunci cu atit mai mult ma intereseaza parerea ta, sincera!
    Oare lucrezi la un muzeu, sau te confund cu cineva pe la care am mai trecut?

    RăspundețiȘtergere
  15. Am lucrat 20 de ani la muzeu,acum ,sau mai precis dupa moartea sotului meu am optat pentru pensia militara care evident era mai mare decat salariul meu in cultura....deci sunt pensionara. O vreme am mai lucrat ca team leader la o multinationala,acum vreau sa vad lumea,sa ma bucur de tot ce n-am putut in timpul trecut....:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Draga Tasha,
    foarte bine faci, si eu m-am gindit la asta, e in plan pe mai tirziu.:)

    RăspundețiȘtergere