MASURI

Ambasada Israelului cere masuri impotriva “colindului antisemit”

autor: FrontPress 12.12.2013

colind antisemitAmbasada Israelului din România se declarată “profund îngrijorată” de colindul interpretat de ansamblul “Dor transilvan” şi difuzat de TVR3, în 6 decembrie, considerat ca fiind “antisemit”. Diplomaţii statului sionist mai cer autorităţilor române să ia măsuri pentru ca astfel de “incidente regretabile” să nu mai aibă loc.
Prin intermediul unui comunicat de presă, misiunea diplomatică israeliană apreciază drept “foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media românească, în special la TVR”. “Date fiind eforturile depuse şi de Guvernul României şi de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea în toate formele, ar trebui să fim alarmaţi de astfel de manifestări care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din România”, se mai arată în comunicatul citat de Mediafax.
Ambasada speră că autorităţile române competente vor lua “măsurile potrivite pentru ca astfel de incidente condamnabile să nu se mai întâmple”.
marco_maximilian_katzCentrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a protestat, deasemena, prin Mrco Maximilian Katz, acuzând Televiziunea Română de propagarea antisemitismului. În comunicat, factorii de decizie ai statului român sunt sesizaţi cu privire la înmulţirea manifestărilor publice de tip legionar şi se cere luarea de măsuri drastice pentru stoparea acestui fenomen.
Postul public TVR 3, relansat la sfârşitul săptămânii trecute, a difuzat vineri în cadrul unei emisiuni un colind controversat, acuzat de “antisemitism”. Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 au depus deja reclamaţii în acest sens la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Grupul de colindători Ansamblul “Dor transilvan” a cântat un colind în care este folosit de mai multe ori termenul “jidov”, considerat peiorativ la adresa evreilor. “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ. Numai la corlan [horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [fum] în drum”, sunt câteva din versurile incriminate.  Versurile din colind se referă practic la afumătoarea din gospodăriile ţărăneşti din Ardeal, care de multe ori era construită afară. Sensul colidului este legat de faptul că cei care îl neagă pe Hristos, în mentalul colectiv al ţăranului român ortodox din secolele trecute, nu ar merita să fie primiţi în casă, ci ţinuţi lângă afumătoare, în curte, sau chiar afară în drum.
TVR 3 s-a relansat la sfârşitul săptămânii trecute şi va fi axat mai mult pe sectorul rural, în urma semnării unui acord de parteneriat cu Ministerul Agriculturii.
Societatea Română de Televiziune (SRTv) spune că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul “Dor transilvan” în timpul emisiunii în direct “Alege verde” de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj.
crin antonescu nazi stylePreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că difuzarea de către un post al televiziunii publice a unui colind antisemit, la TVR 3, este similar cu o “bombă” care face mari distrugeri dacă este “scăpată”, catalogând incidentul “scandalos spre nebunie”.
tudor ionescuPe de altă parte, liderul Noii Drepte, avocatul Tudor Ionescu s-a arătat indignat de tot scandalul creat în jurul colindului. “Am trăit s-o aud şi pe asta, în pragul sărbătorii Naşterii Mântuitorului: colindele româneşti sunt antisemite. CNA a fost sesizată în acest sens de Revista 22 şi Grupul pentru Dialog Social. Mai mult, şeful Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi-a cerut scuze pentru colindul grupului tradiţional care a evoluat la TVR3″, a postat acesta pe o reţea de socializare. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu