:: Blogenciclopedia - Pentru viitoarele mame

Titlu: Blogenciclopedia - Pentru viitoarele mame
Autor:: http://www.noapteaiguanei.ro/?p=3873
Articol: Epigenetica este un domeniu oarecum nou, care ne învaţă că tot ceea ce se întâmplă în pântec are un impact mai mare decât ne putem închipui asupra fetuşilor în creştere.
Menţinerea unei sănătăţi şi forme maxime în timpul sarcinii ar putea influneţa dramatic funcţionarea genelor copilului pe durata întregii lui vieţi.
Obezitatea şi tensdiunea arterială ale copilului pot fi prevenite încă din timpul sarcinii – şi nu numai pentru copil, ci şi pentru copilul copilului nostru.

Deşi nu putem controla ce gene le transmitem copiilor noştri (culoarea ochilor, a părului…), putem totuşi controla ce gene sunt activate sau nu.
Un exemplu real: copiii născuţi în timpul foametei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război mondial s-au născut mai mici, la fel şi copiii lor (genele le-au fost influenţate de stresul generat în mediul înconjurător cu decenii înainte). Asta ne arată că fetuşii "prezic viitorul" multor generaţii.

Problemele încep în pântec, prin alegerile pe care mamele le fac. Noi influenţăm funcţionarea genelor noastre. Este foarte important când vorbim despre dimensiunea taliei şi inteligenţa copilului nostru – ceea ce facem face ca acele gene să fie activate sau nu.
În corp, există ADN-ul. Pe măsură ce schema de ADN se desfăşoară, ea este copiată, pentru a crea ceea ce se numeşte proteină. Caută indicii de-a lungul tulpinii. Prin alegerile făcute de mamă, prin ce mănâncă, prin ce trăieşte, poate opri acea copiere. Când copilul devine adult, genele lui vor fi modificate.

Cum ne putem apăra copilul de o eventuală modificare genetică?

- limitarea expunerii la toxine – recipientele plastice şi conservele de metal conţin substanţe dăunătoare – afectează dezvoltarea creierului şi a sistemului reproducător al fetuşilor;
- mercurul - foarte mulţi copii se nasc cu un nivel periculos de mercur – provoacă întârzieri în dezvoltare – se recomandă limitarea consumului de ton la max. 170 gr. pe săptămână;
- limitarea expunerii la radiaţii;
- evitarea zborurilor pe distanţe lungi – în timp, mama se poate expune radiaţiilor solare şi, cel mai mare pericol în timpul unui zbor, este formarea unui cheag de sânge în picioare;

Mituri despre sarcină
* este adevărat că o mamă trebuie să mănânce în timpul sarcinii cât pentru două persoane?
Fals! "normalitatea" creşterii numărului de calorii este în timpul unei sarcini:
- în trim. I – un aport de max. 100 de calorii pe zi
- în trim. II – un aport de max. 250 de calorii pe zi
- în trim. III – un aport de max. 300 de calorii pe zi
Dar…
În timpul unei sarcini este necesar un aport de multivitamine:
- acid folic
- fier
- calciu
- magneziu
- vitamina D – ajută sistemul imunitar şi la foemarea oaselor

- Omega 3 – dezvoltă creierul copilului şi scade riscul de depresie după naştere al mamei

* este adevărat că poziţia sexuală în momentul conceperii copilului poate influenţa sexul acestuia?
Fals! – există însă un sâmbure de adevăr – spermatozoizii femele înoată mai lent şi trăiesc mai mult, în timp ce spermatozoizii masculi sunt mai viguroşi, înoată mai repede, dar trăiesc mai puţin – pentru şanse mai mari ca sperma să pătrundă în uter, este recomandată ridicarea pelvisului şi să lase "forţa gravitaţională să acţioneze"!

*se poate preciza sexul copilului după forma burţii mamei?
Fals! poziţia copilului şi, implicit, forma burţii, sunt influenţate de peretele abdominal şi cel al uterului. Astfel încât, o femeie se pare că va avea aceeaşi formă a burţii la o sarcină "băiat" şi la una "fată"!

Despre burta lăsată după naştere

După naştere, deşi revin la greutatea avută înainte de sarcină şi, deşi au folosit creme pe parcursul celor nouă luni, unele femei se confruntă cu fenomenul "burţii lăsate".
Cauza: pe parcursul sarcinii, spaţiul dintre cei doi muşchi abdominali se extinde şi, uneori, muşchii se rup.
Pentru comparaţie… se întâmplă precum cu o fustă prea strâmtă purtată mult timp – la cusătură ţesătura se răreşte foarte mult, până se rupe.
Acel muşchi rupt nu îşi va mai reveni niciodată, orice s-ar face (doar prin intervenţie chirurgicală!)

Mai grav este că, odată cu ruperea acelor muşchi, nu numai că apare burta lăsată, dar se slăbeşte forţa coloanei vertebrale de a menţine poziţia dreaptă, apar dureri în zona lombară şi chiar în zona gâtului.

O dietă pentru proaspetele mămici:
dimineaţa – un shake – 250 ml din zmeură, banane şi seminţe de susan
*nu trebuie să treacă mai mult de 4 ore fără să fi mâncat nimic
Gustări ideale:
- crutoane de măr: - se taie merele felii subţiri şi de coc într-o tavă (un singur strat) cu scorţişoară (fără zahăr, desigur!)
- acadele de iaurt probiotic - introduceţi în paharul cu iaurt un beţişor şi îl puneţi la congelator – vă veţi asigura rapid şi simplu o "îngheţată" gustoasă şi sănătoasă
- masa principală – folosiţi o farfurie de mărime medie pe care să o umpleţi cu tot ce veţi mânca: 1/3 carne (peşte) la grătar sau fiartă, 1/3 salată asortată şi 1/3 un desert sănătos
--
Visitor Ip: 89.136.166.168

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu