SUFLET SI COTIZATIE

ECUMENIZAREA ATACA VISTIERIA
Ideea ecumenizarii a-nceput sa prinda tot mai mult in mintile oamenilor in acest inceput de secol. Unii nu vad ceva rau in a aduna toti credinciosii in Iisus sub o singura umbrela. Acestia insa sunt blamati de catre cei ce vad in ideea O TURMA - UN PASTOR, mana neagra a conspirationistilor mondiali, un cineva care ar vea sa le fure calu'. Ideea in sine mie nu mi se pare rea. Dar.... am niste retineri de cu totul alt ordin. Acest "dar" poate ca este relevant in punerea in lumina a adevaratei fete a institutiei care se numeste biserica, indiferent carei congregatii crestine apartine. Ireconcilierea istorica intre factiunile religiei crestine pare ca nu va lua sfarsit niciodata, chiar daca ele au acelasi cod moral. Si chestiunea ecumenismului in sine nu pare atat de complicata la prima vedere caci, atata vreme cat il  recunosc pe Iisus ca intrupare a  unicului Creator, chichitele doctrinare ar putea deveni chestiuni de nuanta, care nu ar afecta fondul problemei. Da, dar ce te faci ca fiecare  biserica vrea sa-si pastoreasca propria-i turma!? Ecumenismul la prima vedere seamana foarte bine a comunism, un fel de "hai sa punem toate oile la un loc intr-o singura turma". Ei bine fratilor daca acest lucru ar fi realizabil, si poate ca este, capii bisericilor de orice fel se vor incurca la pastorit. I-auziti cum devine chestiunea acum: "hai sa punem toate turmele la un loc dar sa le mulg eu" .
Ei parca in conditile acestea nu-ti mai vine sa dai chisleagul altuia. Ce-i in mana nu-i minciuna!
DAVAI COTTIZATIA!
New Age-ul a creat premizele alunecarii sufletelor de sub tutela religiilor crestine si a facilitat celorlalte curente sau miscari aparent nereligioase lupta pentru prozelitism. Si odata cu deturnarea sufletelor s-a produs si deturnarea cotizatiilor. Miscarea Yoga si budismul isi incep prozelitismul si iau amploare in Europa si America pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Daca la inceput reprezentau mai mult o curiozitate exotica acum, daca ai curiozitatea sa urmaresti ce se intampla, vei observa ca prozelitismul se desfasoara dupa un program. Ca in jocul de Go. Budistilor le este usor sa inregimenteze crestinii si sa-i  inglobeze in propria doctrina, caci il recunosc pe Iisus ca pe un Maestru Inaltat. Divinul nu face parte din doctrina budista dar uneori il intalnim preluat in virtutea inertiei de la hinduisti, si-l putem identifica in zeitatile de mai bun sau mai rau augur, pictate pe peretii templelor budiste. Oricum ei nu prea se omoara cu discernamantul, in budism sunt bineveniti orice fel de oameni, indiferent de educatia lor religioasa, caci nu cu Dumnezeu au ei o socoteala, ci cu Universul. Daca Dumnezeu nu face parte din aceasta ecuatie, in schimb Iisus este foarte folositor. Il  picteaza alaturi de Krishna, asadar il considera ca fiind unul de-al lor, acreditand ideea ca Iisus s-a iluminat in India. In mintea unor spiritualisti aceasta presupunere a devenit realitate de nezdruncinat. Au vazut-ati cumva ca bisericile ortodoxa si catolica s-ar  lasa seduse de o asemenea erezie si ar da semne ca accepta ce sustin orientalii? Eu n-am vazut. Si nici n-o sa vedem vreodata. Nimanui nu-i convine sa se lase inghitit. Nici islamistilor, nici crestinilor, nici budistilor, nici hinduistilor, niciunora nu le place ideea pierderii oilor proprii in turma celuilalt. Batalia pentru suflete si cotizatii continua.


Foto: fma.ie

5 comentarii:

  1. :)
    Depinde care vor fi mizele pentru capii cei mari, nu pentru cei mici!
    :)))
    Ca si in politica. Sistemul va fi reconfigurat iar "cotizatia" (desi nu numai despre ea este vorba) nu va disparea, va putea chiar aduce + valoare si mai multa unui numar mult mai mic de persoane.
    Priveste sistemul organizatoric al "ezoteristilor", si vei intelege trendul banului
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă ne orientăm după zicala:
    "Unde-i unu' nu-i putere, unde-s doi puterea creşte...", ar fi de bine... dar dacă suntem atenţi la ce ni se întâmplă cu FMI şi Banca Mondială, cu Europa unită, cu pieţele comune etc. nu-i de bine!:(
    Dar CEI RĂI ÎN DOMNUL sau nu, mereu au câştigat de-a lungul vremurilor...:))

    RăspundețiȘtergere
  3. @Andrei, :))

    Dalai Lama este suspectat ca este agent CIA.
    O parte dintre preotii nostri erau informatori pe la Securitate. Acum nu se mai stie pe unde dau extemporalele... Sa nu-mi spui ca si Papa... :))))

    @ Mariana,
    Nu-i de bine, Mariana, nu-i de bine, ca ne-a placut trei mandate de Iliescu, in loc sa fi rupt pisica atunci. :))
    A mai ramas ceva de vandut dupa atatea guvernari castigate de toate partidele pe mici, bere si mai nou pe bani?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu am votat pe cele scrise de tine...:)
    Dar nu a prea ieşit ce aş fi vrut, oricum nu era bine "nici şe, nici şa".:(

    RăspundețiȘtergere
  5. Da ! ... sau NU !
    ~
    ...
    ~
    În primul rând, îţi mulţumesc pentru ARTICOL !
    ~
    :
    Toţi Oamenii sunt EGAL de diferiţi !
    ASTA este Creaţia lui Dumnezeu, din care şi eu fac parte !
    ..
    CRED că ... mă strădui să cresc spiritual ! (...dar, stai aşa... CE înseamnă..."creştere spirituală" ?...ce SPUI tu acolo !?).
    Deocamdată ... CITESC ... din "Ofertă":
    BIBLIA
    CORANUL
    şi altele...
    dar, mai MULT ... fac blogging !

    Mi-aduc aminte: MĂ ROG ! (bineînţeles lui Dumnezeu !)

    Mă strădui ... SĂ ÎNŢELEG ! (câte ceva)
    Pun întrebări, mă implic, interacţionez ... etcetera !
    ...
    LA URMA URMEI ... ?

    ?

    ...
    !
    Bă !...De ce să le DAU la ăştia... cotizaţie ?
    ~
    Cornelius,

    RăspundețiȘtergere