Autor:: http://colocvii.wordpress.com
Articol: I-am rugat pe elevii mei să citească articolul d-lui profesor Dan Ungureanu, pe care le puteți găsi aici, și să îmi spună ce cred despre situația descrisă.
Câteva dintre opiniile lor le puteți citi mai jos:
"Buna ziua, doamna profesoara! Consider foarte interesant articolul trimis de dumneavoastra si, de asemenea, extrem de real.
In primul rand, am observat personal in ultimii patru ani ca generatiile care vin din urma sunt din ce in ce mai slab pregatite, mai neinteresate, problema luand nastere inca din scoala generala. Profesorii, slab pregatiti ei insisi, nu mai sunt capabili sa ii invete pe elevi lucruri esentiale si nici sa ii pregateasca pentru urmatorul nivel: liceul.
De asemenea, consider ca este intotdeauna nevoie de un fundament teoretic, indiferent de domeniul in care doresti sa lucrezi mai tarziu. Orice individ ar trebui sa simta nevoia de a acumula cat mai multe informatii, de a se dezvolta continuu, de a-si construi o cultura generala, ceea ce, din pacate, este tot mai rar. " (R. E., elevă în clasa a XII-a)
"Dur, dar asta este realitatea. Nivelul de analfabetism a crescut simtitor in ultima perioada. Cu totii stim asta, dar nimeni nu face nimic. Foarte putini mai sunt cei care isi fac timp sa deschida o carte. Toti tinerii din ziua de astazi isi pierd vremea inutil pe messenger si pe diferite site-uri de socializare, lucru foarte grav. Cred ca merita sa iti dedici o mica parte din timp citind o carte. Cartile sunt o adevarata mina de aur. Nu cred ca este cineva care sa spuna despre o carte ca este inutila. Indiferent daca ti-a placut sau nu, ai acumulat cateva informatii utile. Problema este alta: indiferenta tinerilor; si asta doare.
Nu ii doare pe ei, ci ne doare pe noi, o natiune intreaga." (M. F., elev în clasa a XII-a)
"Sunt de acord cu toate cele spuse de acest studiu si sincer nu mi-as sa fac o facultate aici. As fi foarte fericita sa obtin o bursa si la noi in tara nimic nu se va schimba deoarece pe nimeni nu intereseaza. acum o facultate nu o mai faci pentru tine crezand ca daca o termini ai reusit ceva mare, acum o faci de nevoie pentru ca statul te obliga sa ai studii si sa fim sinceri sunt mai multi fara studii cu locuri de munca decat calificati si cu studii. angajatorii chiar au ajuns acum in momentele de criza sa se fereasca de ei pentru ca sunt constienti ca un angajat cu studii este un angajat cu pretentii si va trebui sa ii plateasca un salariu mai mare asa ca toti angajatorii ii lasa pe afaca pe cei cu studii. iar nivelul studiilor din Romania este de mult depasit mai ales la universitati. Eu sunt de parere ca acasta tara niciodata nu va mai ajunge la performantele dinaintea si din timpul comunismului." (N. P., elevă în clasa a X-a)
Nu împărtășesc întru totul pesimismul elevei N. P., dar din păcate învățământul românesc este subfinanțat, iar lipsa de motivație creează dereglări grave în sistem, atât la nivelul beneficiarilor externi (elevii și studenții), cât și la nivelul beneficiarilor interni (dascălii și personalul auxiliar). Am avut ocazia să mă integrez pentru o perioadă destul de lungă într-un sistem de învățământ vest-european (francez) și să observ asemănările și diferențele dintre cele două.
Suntem clar depășiți în ceea ce privește baza materială și chiar în ceea ce privește viziunea asupra acesteia: la universitatea franceză existau o mulțime de centre și centrulețe ce aveau misiunea de a ajuta studentul în orice: centru pentru perfecționarea limbii franceze pentru studenții străini, centru pentru integrarea studenților străini, centru pentru integrarea sudenților de anul I, centrul pentru reorientarea studenților care nu mai erau siguri de opțiunile din anul I, centru pentru îmbunătățirea performanțelor informatice, centru pentru găsirea de locuințe cu chirie pentru studenți, centru pentru petrecerea timpului liber, restaurant universitar, bibliotecă universitară cu acces Internet, acces liber la raft, spații speciale pentru grupuri de discuții, centru medical, librărie și imprimerie proprie a universității ș.a.m. d. Unele se regăsesc și la noi, dar prea puține.
În aceste condiții, este uimitor pentru mine că profesorii noștri sunt la fel de bine pregătiți ca cei străini, pe alocuri (pe o anumită specializare) chiar mai bine pregătiți. Păcat că nu beneficiază de recunoașterea pe care ar merita-o și care pentru unii dintre ei vine destul de târziu, când au cam spus ce aveau de spus, au scris ce aveau de scris.
Tinerii? Tinerii de azi, studenți și doctoranzi, aleg cu brațele deschise și cu inimă ușoară străinătatea. Și de ce nu ar face-o?
Va urma (sper).
--
Visitor Ip: 188.27.198.134
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu