Ce inseamna un regim vegetarian, si unde se regaseste in Biblie

M-am hotarat sa deschid un subiect mai delicat legat de modul nostru de alimentatie, intodeauna m-am intrebat daca oameni sunt facuti sa fie omnivori, carnivori, sau vegetarieni.

De multe ori intalnesc oamni pe care ii intreb: de ce consumi carne?
si raspun:
  • cand eram mic nu imi placea sa mananc carne dar imi dadea mama si m-am obijnuit asa.
  • carnea contine proteina si fara proteina nu se poate
  • omul mananca carne ca asa l-a lasat Dumnezeu ... ????
  • mananc carne ca este buna
  • carnea este sanatoasa si daca nu mananci te imbolnavesti
raspunsurile pot sa continue, diverse si fiecare cu argumentatie proprie.

Dar i-am intrebat si pe vegetarieni de ce nu mananca carne si ei au raspuns la randul lor in diverse moduri:
  • carnea este toxica,
  • am observat ca pe parcursul postului m-am simt mai usor si mult mai bine, asa ca am renuntat
  • nu mananc care caci acel animal a fost ucis
  • nu mananc carne caci nu vreau sa contribui la masacrarea animalelor
  • carnea nu este benefica atunci cand vrei sa ai o evolutie spirituala corespunzatoare
  • nu mananc carne, sunt mortaciuni si hoituri iar eu nu cred ca sunt facut sa fiu mancator de cadavre (necrofil)
  • chiar daca mici, firigaruile, fripturile au un gust placut si un miros ... nu intodeauna gustul si mirosul conteaza, ci calitatea mancari cat de bogata este in vitamine, minerale, proteine etc.
Cum comentati si care este parerea voastra despre carnivori si vegetarieni?

"26. Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!"
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!"
29. Apoi a zis Dumnezeu: "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.
30. Iar tuturor fiarelor pământului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa. "
Facera capitolulul 1 iar versetele sunt mai sus...

Cat de sanatos e regimul vegetarian?
In epoca fast-food-urilor si "artificializarii" pe scara larga, milioane de oameni din intreaga lume au ales sa nu mai consume produse de provenienta animala. Motivele lor sunt pe cat de diverse, pe atat de nobile: incepand de la compasiunea pentru cele 53 de miliarde de animale ucise anual pana la dorinta de-a obtine un stil de viata sanatos, cat mai putin distructiv pentru planeta.

Intrebarea pe care si-o pun medicii de ani buni incoace este insa cat de benefic pentru sanatate este de fapt regimul vegetarian si daca nu priveaza organismul de cateva ingrediente esentiale.

Dezbaterea e ampla, iar pentru a lua o decizie va trebui mai intai sa intelegem fenomenul…

Ce este vegetarianismul?

Vegetarianismul este un regim alimentar bazat pe fructe, legume, cereale, seminte si alte produse obtinute exclusiv din plante. Vegetarienii nu consuma carne, peste, crustacee, lapte, oua si nici ingrediente secundare obtinute prin uciderea animalelor, de exemplu gelatina.

Primele mentiuni ale regimului vegetarian apar in India Antica, dar se pare ca nici vechii greci nu erau straini de acest stil de viata.

De-a lungul istoriei, vegetarianismul a fost asociat cu viata ascetica, devenind apoi apanajul filosofilor, care condamnau violenta impotriva animalelor.

In 1847 a fost fondata in Marea Britanie prima asociatie a vegetarienilor, conceptul raspandindu-se rapid in secolul al XX-lea.

Tipuri de regim vegetarian:

Ovo-lacto vegetarianism: adeptii acestui regim spun "nu" carnii, dar consuma oua, lactate si miere
Lacto vegetarianism: Laptele si mierea sunt singurele produse de provenienta animala acceptate
Ovo vegetarianism: ovo vegetarienii nu consuma carne, mezeluri si peste, dar includ in meniu ouale si mierea
Veganism: cea mai stricta varianta a vegetarianismului a devenit mai mult decat un regim alimentar. Stilul de viata vegan exclude folosirea oricarui produs provenit de la animale, de la mancare pana la haine si accesorii. Mierea, ouale si lactatele nu sunt acceptate sunt nicio forma.
Regimul macrobiotic: este considerat semi-vegetarian, fiind bazat pe cereale integrale si seminte. Unii dintre adeptii sai consuma insa peste.
Cifrele vorbesc: vegetarienii sunt mai sanatosi!

Un studiu realizat pe 11.000 de persoane din Marea Britanie pe parcursul a 17 ani ofera primele raspunsuri concludente la intrebarea "e vegetarianismul sanatos pentru corpul meu?".

Rezultatele arata ca bolile de inima si cele cerebrovasculare sunt mult mai rare in randul vegetarienilor, reducand rata mortalitatii cu pana la 24%. In general, cercetatorii sunt de acord ca o alimentatie in armonie cu natura poate creste durata de viata cu pana la 10 ani.

Nici cancerul nu reuseste sa faca atat de multe victime printre vegetarieni ca printre cei cu regimuri "standard" de alimentatie: totusi, medicii sunt rezervati in a concluziona ca lipsa carnii este cea care face minuni.

Stilul de viata vegetarian, per total, te indeparteaza incet-incet de alcool, tigari, junk food si numerosi alti factori daunatori prezenti pe piata.

Intr-o alta extrema, se poate considera ca vegetarienii sunt "scutiti din oficiu" si de gripa aviara, febra aftoasa si "boala vacii nebune" :)

Principalele ingrijorari ale medicilor veneau pana acum din asigurarea necesarului zilnic de proteine in regimul alimentar vegetarian. Adevarul este insa acestea se gasesc din belsug in painea integrala, fasole, porumb, mazare, ciuperci etc..

Preconceptia conform careia oamenii sunt in mod natural carnivori si nu se pot mentine sanatosi fara a consuma carne e "demontata" de studiile medicale recente: consumul de carne si produse lactate e asociat cu diabetul, artrita, obezitatea si osteoporoza.

Ca orice regim alimentar, vegetarianismul este sanatos atata timp cat se pastreaza un echilibru.
Persoanele care-l adopta la inceput pentru a pierde in greutate sunt sfatuite sa apeleze si la suplimente alimentare, deoarece au tendinta sa reduca drastic consumul de… aproape orice

3 comentarii:

  1. Eu cred ca este bine sa tinem un regim vegetarian din cand in cand dar si carnita este buna...

    RăspundețiȘtergere
  2. Se stie ca legumele si fructele sunt bogate in fibre si vitamine si sunt benefice pentru organism iar carnea se digera foarte greu dand ocazia toxinelor sa se acumuleze in organism.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iisus a mancat carne...asa ca, sa nu exageram

    RăspundețiȘtergere