“Gândind mereu, mereu”

“Gândind mereu, mereu”


Orbecăim adesea cuprinşi de indiferenţă . Uităm să iubim răsăritul soarelui într-o dimineaţă dulce de vară , când fiorul răcorii îşi dezveleşte de sub geana unei noi zile minunăţia a tot ce ne înconjoară.

Uităm să ne închinăm adânc Atotputernicului Dumnezeu mulţumind pentru un nou răsărit vieţii noastre . Pare-se ca ceva de rutină şi prea neânsemnată , o clipă de reculegere în preajma Atotprezenţei Divine . Treburile zilnice ne cheamă grăbiţi tumultului vieţii acestea cu atâtea şi atâtea preocupări şi griji. Suntem stresaţi, nervoşi, neângăduitori, reci, parcă neavând aproape nimic în comun unii cu alţii.Dar totuşi avem: chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, suntem revărsarea Trinităţii(Tatăl,Fiul şi Duhul Sfânt) în noi fiecare.O extraordinară întrepătrundere a divinului (sufletul) cu umanul(corpul ca materie).Părtăşia vieţii veşnice o avem asigurată prin Răscumpărătorul Hristos-Dumnezeu, prin jertfa Lui sângeroasă drept moment culminant.

Undeva, peste această frământare a zilei de ieri, de azi şi de mâine rămâne în veghere Creatorul cerului şi al pământului. A fi ateu este simplu:negi tot ce întrece puterile tale.Se întâmplă să negi de dragul de a te contrazice cu cineva, persistând în mod interminabil în această încăpăţânare. Se întămplă să ai tot ce îţi doreşti şi totuşi aceasta nu este suficient. Oare atunci când vei ajunge la pasul acela , poate neant îl numeşti ,nu vei gîndi la ceva salvator ? Momentul acela trebuie să fie critic , înfiorător chiar. Să vezi că eşti cuprins de neputinţă, avuţiile tale nefiind de nici un ajutor, prietenii neputând să-ţi întindă o mână.Cum concepi oare momentul acela? Chiar nu există o Putere salvatoare pentru acest proces existent? Pentru mine Aceasta este Dumnezeu. Dar pentru tine? Pentru mine şansa de salvare este El,călăuza prin viaţă este El, scopul unei vieţi eterne este El. Viaţa proprie poate să-mi creeze o garanţie veşnică, dar totodată şi insucces prin necredinţă. Există însă şi o forţă a răului, pânditoare, meschină, de a cărei viclenie atârnă soarta plăţii păcatului-acesta este diavolul. Cel mai bun antidot împotriva lui este rugăciunea. Prin rugăciune câştigăm o conduită morală ireproşabilă, poruncile Decalogului, adevărat cod pentru a rămâne chip şi asemănare a lui Dumnezeu.

Sunt un cod de legi prin care Dumnezeu caută să perfecţioneze fiinţa umană până la desăvârşire. Aplicabilitatea lor….? Aici rămânem împărţiţi. Unii mai cred în zei, pretinse puteri peste care însă a ajuns să se depună colbul învechit al timpului. Acestor neputincioşi se închină, le cer ajutorul, în zadar. O parte din noi avem acest necuprins Dumnezeu alături de Salvatorul Iisus Hristos care caută împăcarea cu noi oferindu-ne căldura păcii Sale,căutând însă, dependent de noi un înnoitor proces de sfinţire. Unii acceptă întru totul, alţii într-o oarecare măsură. Dar: ori totul ori nimic, la Dumnezeu nu merge cu jumătate de măsură. Iar totul înseamnă fericirea eternă. Iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele ar trebui să ne caracterizeze, ar trebui să excelăm în aceste direcţii.

Când vom ajunge să iubim pe Dumnezeu cu tot ceea ce avem, iar pe aproapele ca pe noi înşine, vom fi foarte, foarte aproape de
desăvârşire.
( pasi.ro )

7 comentarii:

  1. Bun regasit, augustin.

    Mi-ar placea ca acestea toate, frumoase si inaltatoare sa le vad puse in aplicare de imbuibatii cu minibiserici pe capetele lor bolfoase, adica preotii.

    Exemplul lor a dat roade.
    mireanul a vazut ca popa "iubeste aproapele" lunad bani si de pe viu si de pe mort, doar pentru a-si face el vila si a-si cumpara masina, a incercat si el sa copieze "modelul".

    Nu-i prea iese pentru ca nu toti pot face teologia si chiar de-ar face toti teologia, nu toti au biserici.
    Tocmai de aceea se incearca ridicarea cat mai multor biserici.
    :))

    Se pare ca popilor nu prea le pasa de "viata vesnica"... stiu ei ce stiu, nu?!
    Cand au facut contractul de munca, probabil s-a specificat ca sunt absolviti de toate poruncile lasate de Iisus daca aduna un numar foarte mare de "credinciosi" in biserica.
    :)))

    Codul de legi nu a fost dat de Doamne-Doamne sa "perfectioneze" fiinta umana, ci sa-i arate calea spre a fi OM!

    "Unii mai cred in zei" spui tu!
    :))
    Pai si popii cred in tot felul de zei, unii chiar fabricati de catre ei ca de exemplu sfintii!
    Da, ai dreptate, nu se numesc "zei", se numesc sfinti, dar mai conteaza conceptul?!
    Dar cel mai mult cred in zeul numit BAN!
    :))
    Daca ar crede macar pe sfert din ceea ce predica in biserica, comportamentul lor ar fi altfel, viata din jurul lor ar fi alta, comunitatea s-ar transforma miraculos.
    Dar niciun popa nu crede in ceea ce spune. Isi face meseria ca oricare altul, unul cu profesionalism, altul mai putin profesionalism, altul vai steaua lui, dar are pe unchiu la Patriarhie si-l tine in jiltul uns cu miere etc.

    Augustin, tu pe ce lume traiesti????

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu-mi dau seama pe ce lume traieste Augustin, dar pot sa relatez in ce lume traiesc EU.

    Intr-una in care am vazut, de pilda, inaltandu-se sub ochii mei o adevarata catedrala a neamului. Mai de cartier, ce-i drept (neamul!), dar cu adevarat grandioasa. Ca la Mitropolie te mai poti uita, da' la dânsa ba!

    Insusi sfintia sa Daniel (pe vremea cand inca nu dadea chiar asa peste maluri de fericire, ci era un fericit olecuta mai potolit), isi preumbla deseori trupul pe dinaintea minunii arhitectonice, minunandu-se el insusi si lacamand jertfelnic de ceea ce pot sa faca un preot zelos dimpreuna cu zelosii (intru mantuirea sufletelor lor pacatose) enoriasi ai cartierului meu.

    Si cum mandretea de biserica era gata, m-am gandit si eu sa pun umarul la munca pe care, credeam eu, avea s-o inceapa in tromba parohul si parohia cu pricina. Asa ca m-am infiintat iute cu cativa saci plini cu haine: aproape noi, spalate, calcate si aranjate, cu mare drag, pe marimi si sex al potentialului necajit destinatar.

    Numai ca...parohul nostru, starostele grandioasei Case a Domnului, atunci cand m-a vazut opintind la sacii aceia, mai sa dea in apoplexie!
    I-am spus la ce ma gandisem cand i-am pregatit, iar raspunsul lui a fost pe cat de scurt, pe atat de taios: "Noi nu ne ocupam de asa ceva!"...

    Din respect pentru cititorii blogului nu mai redau aici si raspunsul meu...Sau, ma rog, poate doar finalul, potrivit caruia, atunci cand va indrazni sa mai vina la usa mea sa ceara bani, ca de asta vine!, eu ma voi ocupa foarte serios ca sa-si rupa cat mai gospodareste dedindosul pe scarile blocului...

    Se pare ca, intre timp, l-a lovit subit amnezia - a "uitat" unde stau...

    :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Alessia,
    raspunsul este:
    fiecare cu "lumea lui" :)))

    Nu l-ai intrebat cu evlavie, pupandu-i poalele:
    "dar cu ce te ocupi prealuminatia ta?"
    :)))

    Nu este singurul caz.
    Stii ce raspund mai noi smecherii teologi cu parohii?
    Ca Biserica nu este Casa de ajutor social.
    Da ce draqu e?
    O alta institutie care papa bani din bugetul statului, care papa bani din bugetele naivilor, crezand ca dand bani la popa (ca pe vremea evului mediu) si-au asigurat loc in tronurile raiului.
    Si daca ar fi asta, am zice "treaca-mearga".
    Dar cand ii vezi cu fetele lor de bufnite ingretosate si pline de aroganta cerand bani multi pentru o inmormantare, bani multi pentru o nunta, bani multi pentru un botez, bani multi pentru o pomana etc ... parca-parca iti vine sa-i trimiti la origini.

    Cert este ca: numitorul comun al oamenilor, indiferent daca sunt sau nu religiosi, este BANUL (adica "ochiul draqului").
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. ....iar "Cand BANUL vorbeste, spiritul tace!"...:((

    RăspundețiȘtergere
  5. Americanii au mai multe tabuuri sociale dar trei dintre ele sunt mai speciale. Nu se intreaba si discuta de rasa, bani si religie. Nu spun ca sunt incuiati si fatarnici, cum de fapt de cele mai multe ori chiar sunt, ar fi o imgologie mult prea ieftina sa le lipesc imediat etichetele, ci ca eu personal ii apreciez pentru ca in acasta chestiune punctuala reusesc sa evite eventuale resentimente pe care le-ar provoca in interlocutor si evident posibile conflicte. La noi este taman pe dos. Ba inca mai abitir esti intrebat de catre orice om pe care il intalnesti poate prima data in viata, cat castigi , daca esti ungur, evreu sau tigan si ce religie ai si daca o ai, de ce o ai tocmai pe-aia. Si da-i comentarii si bascalie pe tema!

    Andrei si Alessia stiu care sunt ofurile si sunt de acord cu ele, si mai abitir ma revolt impotriva faunei clericale care misuna dupa glorie, putere si avere in sanul bisericilor de orice natura, inclusiv BOR, si ma bucur ca nu atacati credinta omului, chiar daca in aparenta articolul deplange ateismul.

    Augustin nu mi se pare om cu mai multe fete. Una are si pe aceea o arata. Augustin este curat la suflet, si-a asumat o misiune si mai ales crede in ceea ce face. Si culmea vorbeste despre OM. Omul si iubirea de Dumnezeu prin om. Oricum el stie ca predica la marginea pustiului, caci comentariile se bulucesc la usa celor care vorbesc de sex, cancanuri, violenta... etc. Si totusi eu il apreciez ca nu depune armele. Si ca este un om frumos si ca nu este un fanatic.

    Augustine, imi cer iertare, te-am pictat prea tare si te-am facut aproape icoana.:)

    Eu sunt cel cu jumatatea de masura, deci tot atat de reprobat ca si un ateu.

    RăspundețiȘtergere
  6. :)
    Bunule, americanilor nici nu le trece prin cap sa intrebe, pentru ca sunt ocupati cu berea, floricelele, si munca.

    Apoi sunt atatea natii, atatea religii, atatea secte, atatea grupari spiritualiste etc. incat nici nu ar avea timpul necesar sa observe ce se intampla in sanul fiecarei "casute".
    :)
    La noi este mult mai simplu: avem 2 biserici mari, importante, care PAPA BANI din bugetul statului + CASCAVAL gras de la "credinciosi"!
    (mai sunt cateva biserici, dar insignifiante)

    Diferente sunt multe si semnificative.
    In Europa sunt deja tari care nu mai dau bani bisericilor din bugetul de stat, ceea ce-mi pare un lucru EXTRAORDINAR! (exemplu bun de urmat)

    Credinta lui Augustin nu ne intereseaza SUB NICIUN ASPECT!
    Nu cred ca i-a facut cineva "chemare" sa ne vorbeasca despre credinta lui.
    El si-a spus, cred, ca e bine sa ne vorbeasca in pilde si povesti inaltatoare despre ceea ce el crede ca e drum bun.
    Foarte frumos.
    Nimic de obiectat. Dar alaturi de aceste "bla-blauri" sa puna si fapte concrete.
    Sa dea exemple din viata reala, altfel pica, evident, in deriozoriu.

    Ce-ar fi ca toti cei ce scriu aici sa puna mana pe cartile lor favorite si sa inceapa sa scrie din ele?
    :)
    Cam asta face Augustin.
    Frate, ai o pilda?
    Scrie-o!
    Apoi adauga exemple din viata reala.
    Altfel e...

    RăspundețiȘtergere
  7. p.s. iar daca tu crezi ca in America curge lapte si miere intre rasele multiple, te inseli amarnic.
    Razboaie tacite sau mai putin tacite se duc in spatele imaginii frumos desenate de designeri ilustrii si bine platiti (PR-istii).
    Cum era vorba aceea???
    am uitat-o, o parafrazez pentru ca nu o mai tin minte adliteram:
    "nimic nu este ceea ce pare"
    :)

    RăspundețiȘtergere