Titlu: Viata muncitorilor romani sub ocupatia nazista !
Autor:: Odorica Ion
Articol: Foto: soldatii germani in al doilea razboi mondial, au simtul umorului.
Privesc cum colegele lor spala puntea vasului.
Al doilea razb.mondial a fost un conflict armat generalizat, cel mai mare si mai ucigator razboi neintrerupt din istoria omenirii.
Data la care cel de-al Doilea Război Mondial a izbucnit este o problemă încă dezbătută. Istoricii nu au căzut de acord asupra nici unei date semnificative. Cel mai adesea, este menţionată data de 1 septembrie 1939, dată care marchează invadarea Poloniei de către Germania, ceea ce a dus la declaraţiile de război ale Franţei şi Angliei două zile mai târziu. Alte date luate în calcul sunt 7 iulie 1937, (invazia japoneză în China, care a fost începutul celui de-al doilea război chino-japonez), sau intrarea armatelor lui Hitler în Praga în martie 1939. Există istorici care consideră că invazia italiană în Etiopia (al doilea război italo-abisinian), din 1935-1936 este adevăratul început al celui de-al Doilea Război Mondial. Se merge chiar mai departe, data de 18 septembrie 1931, (aşa numitul Incident manciurian), fiind considerată de unii istorici data de început a războiului.
Am avut noroc ca eu am intrat in viata cind inca muncitorii, soldatii care participasera la razboi inca traiau si aveau clar in minte cum s-a intimplat totul. Muncitorii romani povesteau cum a fost in timpul razboiului. Ei cei din rafinarii povesteau ca niciodata nu au dus-o mai bine.
Erau super bine platiti, li se dadeau lunar pachete de mincare, cuprinzind si dulciuri cuti metalice mari de 2 kg.cu kandel, ciocolada la kilogram(de la 1 kg.in sus).Stiti ca nemtii si acum sint cei mai mari consumatori de ciocolata din lume, peste 10 kg.de ciocolata de fiecare persoana pe an. Nemtii de Craciun si de Paste, imbracau fiecare membru al familiilor, din cap pina in picioare si familiile aveau numerosi membii. Muncitorii aveau de obicei de la 7 copii in sus.
In afara de imbracaminte inainte de Craciun, fiecare familie primea un porc. Iar inaintea Pastelei fiecare familie primea un miel.
Dar o sa spuneti ca, asta se datora faptului ca aveau nevoie de ei, caci rafinariile atunci prelucrau din petrol, benzina de cifrele octanice care trebuiau la avioane, celebrelor motociclete cu atas si masinilor de teren, necesare razboiului.
Dar cind conducatorii unei tari nu are nevoe de oamenii tarii? Acum nu este nevoie? Nu mai au nevoie de oameni, caci au furat tot ce au muncit acesti oameni, ai tarii?
Nu fac apologia fascismului, dar fascistii nemti au stiut sa se poarte cu muncitorii romani, sa se ocupe de bunastarea lor, ca sa munceasca bine.
Dar dupa terminarea razboiului, ne-au ocupat rusii.Ei au venit cu saracia, conductele cu petrol pentru ei nu aveau robinete, ne-au furat aurul 4o camione militare cu lingouri de aur au luat drumul Moscovei, au adincit foametea din 1946, cind a fost un an agricol prost, mai ales ca venea dupa razboi.Am spus ca au adincit pentru ca si putinul griu care s-a facut, a fost dus in Marea Rusie sovietica si la noi nu a mai ramas mai nimic.
Asa au perceput muncitorii romani, ocupatia germana fata de ocupatia ruseasca.
Si din acest marasm nu am scapat nici astazi.
Nu stiu cum ar fi fost tara noastra daca razboiul era cistigat de nemti, poate ca nu ajungeam in halul acesta.Caci in ocupatia rusilor este radacina apucaturilor conducatorilor tarii, care au luat tara ca pe o proprietate personala si o mulg de zor de nu se mai opresc. Numai moartea ii poate opri.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
--
Visitor Ip: 85.186.214.25
Bine ne-au facut!
RăspundețiȘtergereRAZBOAİELE MONDİALE trebuie sa se sfırşeasca ın sınge şi rahat, ca sa aiba parte de cuvinte rezonabile ın CARTİLE de İSTORİE!!
RăspundețiȘtergereDoar nu-ti ınchipui ca ADOLF ar fi acceptat un RAZBOİ pe care sa nu-i ia nimeni IN SEAMA!
Şi ıncaaa ceva:
Singurul lucru de care s-a temut FÜHRELUL "tau" a fost ıntotdeauna PACEA!
Dar nici cu RUŞİ nu mi-a fost ruşine, pentru ca n-au VİSAT niciodata sa faca PACE cu el!
Şik Şik Şik!!!
Eu am spus ce am stiut din familie, de la vecini, de la oamenii de la serviciu.
RăspundețiȘtergerePerceptia lor pragmatica a fost ca nemtii au fost buni si rusii rai. Fara nici un gind politic.
Cu bine,
Odorica
Si-uite-asa ne dam seama ca oralul romanesc are vechime!
RăspundețiȘtergere:)
Ne mai miram ca ragaim a... mici?!
:)))
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereInainte Tovaraşi!!
RăspundețiȘtergereEşti CRUNTA ca o İARNA RUSEASCA!
Şi bine le-a facut STALİN, MACARONARİLOR de NEMTİ, i-a lichidat aşa cum se procedeaza cu hotii de cai din TEXAS !
Şic!:))
Romanii erau suparati ca, Romania a pierdut razboiul cu grele sacrificii omenesti, platesc despagubiri impovaratoare de razboi rusilor si mai dau si ultimul bob de griu Marii Rusii. Spuneau ca daca nu eram obligati sa dam rusilor griul, noua romanilopr ne ajungea chiar daca recolta a fost staba si nu simteam foametea.
RăspundețiȘtergereAcesta este adevarul tragediei poporului nostru, cu vecinul de la rasarit din vremeea aceea.
Romanii chiar cei de rind, simteau dureros pe pielea lor ca Romania a pierdut razboiul si e obligata sa plateasca despagubiri invingatorului.
Invingator care, nici acum nu ne invita la parada de la Moscova.Cit v-a mai dura embargoul oare??O mie de ani ??? Ca ne umileste pe toti, un intreg popor. Numai cei care nu stiu o iau drept o gluma buna.
Odorica
Da...
RăspundețiȘtergereCine mai are ţigle pe casă cu vijeliile astea...
Nu ma pot abtine sa nu pun si o rautate:
RăspundețiȘtergereNu mai am incredere in veteranii de razboi ca sint autentici.
La Hale era unul mic si sfrijit cu pieptul plin de medalii(cersea ).Cind l-am intrebat unde a luptat a facut pe senilul cu mine.
Dar stiu ca la Obor se vind medalii de luptatori din razboi.
Dar pentru autentificare trebuiesc insotite si de documente.
Insa dupa revolutie, s-au dat documente de veteran de razboi la cei care, au dus 3 barbati de virsta lor, ca martori la tribunal ca, au luptat in razboi si au fost autentificati ca veterani de razboi cu beneficiile aferente.De aceea nu mai cred in veteranii de razboi ca sint autentici.
Nici eu nu iau totul ca adevarat, dar nu am ce face, iau lucrurile asa cum se prezinta ele adevarate, cu semn de intrebare.
Cu bine,
Odorica