Doua surori, Mia Braia si Ioana Radu


Foto: sus Mia Braia (1911-1996)


si Jos Ioana Radu (1917-1990)

Regimul comunist

Mia Braia, probabil din rațiuni artistico-negustorești, fiind în foarte mare vogă, a participat la câteva reuniuni legionare unde fusese invitată. Asta i-a atras însă niște represalii în anii de început ai regimului comunist, fiind interzis să fie difuzată la radio. Sora ei, marea Ioana Radu, reușește însă să se impună prin fantasticul ei patos care anihila orice rațiuni politice. După 15 ani se ridică interdicția pentru sora mai mare. Au trecut acei ani, mult mai restrictivi, anii '50, jumătatea anilor '60, și revin amândouă pe scenă (Mia și Ioana), cu toate că „între ele nu a existat absolut nici o legătură”.

Viața familială

Mia Braia a fost căsătorită timp de 14 ani cu marele interpret de tango-uri, vals-uri dar și de muzică folclorică Petre Alexandru, originar din Olt, alături de care a primit „Premiul discului”, pe care era imprimată melodia lui Ion Vasilescu „Nu-ți pare rău cand vezi că plâng”.

Împreună au lansat numeroase melodii ce aveau ca autor pe marele compozitor Gherase Dendrino. Amândoi erau duetul permanent al cântecelor lui Ion Vasilescu.

La maturitate, avea de-a face cu ceva extrem de bizar, două surori de-o fantastică notorietate, care în timpul vieții lor nu știu dacă au însumat mai mult de cinci ore de a reuși să vorbească una cu alta. La înregistrarea formidabilei melodii „Ciobănaș cu trei sute de oi” de M. Lydic cele două au reușit să cânte în duet.

Fantastica șansă a posterității, constă în faptul că nu s-a greșit la nici o măsură în timpul înregistrării pentru că la ultima măsură, și asta cei de meserie remarcă, a fost o oarecare inadvertență pentru care s-au certat și nu au mai vorbit vreo 15 ani după aia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu