Tokes ingrijorat

Tokes ingrijorat de “romanizarea” Transilvaniei

autor: FrontPress 
Poster revizionist maghiar, cu harta “Ungariei Mari”
Tokes Laszlo a solicitat Grupului de Muncă al Minorităţilor Tradiţionale (Minority Intergroup – MI) din cadrul Parlamentului European (PE) să ia măsuri împotriva politicii românizării din Transilvania, act care, potrivit europarlamentarului, ar fi vizibil mai ales în sistemul de învăţământ.
Tokes cere parlamentarilor europeni să ia măsuri împotriva politicii românizării din Transilvania. La solicitarea lui Tőkés László, în cadrul şedinţei MI de joi, organizată în sediul PE de la Strasbourg, a fost dezbătută situaţia învăţământului universitar din România, în mod special scandalul legat de secţia maghiară a Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, potrivit site-ului oficial al europarlamentarului, scrie NewsIn.
Vicepreşedintele PE le-a explicat colegilor săi din MI că în România se practică politica românizării de zeci de ani, fapt ce se face simţit mai ales în sistemul universitar. Tőkés a dat drept exemplu situaţia secţiei maghiare din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, dar a subliniat că acest caz nu este unic.
El a menţionat faptul că în 1959 a fost desfiinţată Facultatea independentă Bolyai, afirmând că regresul învăţământului în limba maghiară este o practică de mai multe decenii. Tőkés László a mai susţinut că starea generală de la Universitatea Babeş-Bolyai este bine oglindită de represaliile universitare împotriva profesorilor Hantz Péter şi Kovács Lehel, cărora le-ar fi fost desfăcute contractele de muncă deoarece au luptat pentru inscripţii bilingve. Potrivit europarlamentarului, această politică de stat ar fi contribuit la procentul actual de doar 20% al maghiarilor din populaţia Transilvaniei şi a subliniat că măsurile care duc la asimilarea maghiarilor se desfăşoară şi în prezent.
În final, el a solicitat UE să adopte un sistem de norme care asigură drepturile minorităţilor. La rândul lor, membri MI prezenţi la şedinţă au condamnat ilegalităţile care s-ar desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, menţionând că situaţia facultăţii mureşene arată gradul de democraţie şi statul de drept în România.
Susţinătorii separării secţiilor română şi maghiară la UMF Târgu Mureş doresc ca secţia cu predare în limba maghiară să fie total autonomă în cadrul Universităţii. De pe Realitatea
«

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu