Manifestatie in memoria generalului Franco

Sute de nationalisti spanioli au manifestat in memoria generalului Franco la Madrid (GALERIE FOTO)

autor: FrontPress 27.11.2011
În jur de 500 de persoane s-au adunat duminică dimineaţa în Plaza de Oriente din Madrid pentru a aduce un omagiu generalului Franco chiar în locul unde fostul conducător al statului obişnuia să rostească discursuri publice grandioase.
Mulţimea a fluturat drapele naţionale şi ale Falangei Spaniole, organizaţia care a oferit fundamentul ideologic, alcătuit dintr-un melanj organic între naţionalism şi catolicism, regimului autoritar al generalului, ajuns la putere în urma înfrângerii comuniştilor şi anarhiştilor în Războiul Civil dintre anii 1936 şi 1939. Deasemenea au fost intonate cântece patriotice, inclusiv imnul falangist “Cara al Sol”, după care a fost făcut “apelul morţilor” acelora care au căzut pentru Dumnezeu şi Spania, mulţimea răspunzând “Prezent!” la auzul numelor martirilor.
Deasemenea a fost comemorat şi Jose Antonio Primo de Rivera, fondatorul Falangei. Acesta a fost capturat pe 6 iulie 1936 în timpul războiului civil şi a fost ţinut prizonier în închisoarea din Alicante până când un “tribunal” compus din comunişti şi anarhişti l-a condamnat la moarte şi l-a executat pe 20 noiembrie 1936. După victoria naţionaliştilor, Falanga a devenit partid unic de guvernământ.
Acţiuni similare celei de duminică au fost organizate şi în 20 noiembrie, atunci când s-au împlinit 36 de ani de la moartea lui Franco.
Generalul Franco a condus statul iberic într-o manieră autoritară din 1939 până în 20 noiembrie 1975, când a murit la vârsta de 82 de ani. În toată această perioadă Spania s-a bucurat de stabilitate politică, fapt ce a dus, în opinia nostalgicilor regimului, la creşterea nivelului de trai şi la dezvoltarea industrială a ţării.
Franco a cerut ca după moartea sa să fie reinstaurată monarhia, care fusese abolită încă din 1931, numindu-l succesor pe Juan Carlos de Bourbon, actulul rege al Spaniei. Odată ajuns pe tron acesta a renunţat la regimul autoritar în favoarea democraţiei liberale. Sursa: FrontPress.ro
H

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu