Stiati ca....? 13 curiozitati ale istoriei

autor: FrontPress 
Uneori, micile curiozități fac deliciul istoriei și prin intermediul lor uneori poți afla răspunsul la niște întrebări pe care poate că nici nu ți le-ai pus vreodată. Vă prezentăm aici 13 curiozități din istorie, de la cel mai scurt război din istorie la obiceiul ce stă la originea salutului militar modern.
1. Conform tradiției, primul inginer din Antichitate care a construit un pod peste Tibru a primit numele de ”Pontifex”, însemnând ”constructor de poduri”. Pontifexul era văzut o persoană care creează legături între oameni, de aceea Marii Preoți romani au adoptat mai târziu și titlul de Pontifex Maximus. În timpul Imperiului, toți împărații aveau acest titlu. Ulterior, el a fost transferat către conducătorul Bisericii Catolice. Papa are și astăzi titlul de Pontifex Maximus.
2. În Evul Mediu, cavalerii care purtau armură trebuiau să-și ridice vizorul atunci când treceau pe lângă rege pentru a fi recunoscuți. Acest obicei stă la baza salutului militar modern.
3. La momentul apogeului său, în jurul anului 400 î.Hr., Sparta avea 25.000 de cetățeni (doar bărbați) și 500.000 de sclavi, deci 20 de sclavi pentru fiecare cetățean.
4. Numele original al familiei regale britanice era Saxa-Coburg Gotha, preluat după ce Regina Victoria s-a căsătorit cu Albert, prințul de Saxa-Coburg Gotha. Numele a fost schimbat în 1917, în timpul războiului, când sentimentele anti-germane erau foarte puternice în sânul societății britanice.
5. În timpul primei sale călătorii în Pacificul de Sud, din 1768, faimosul căpitan James Cook a pierdut 41 de membri din echipajul de 98 de oameni deoarece aceștia au murit de scorbut (boală cauzată de deficiența de vitamina C). Până în 1795 importanta citricelor fusese recunoscută de medici, iar sucul de lămâie a devenit în scurtă vreme prezent pe toate navele britanice.
6. Împăratul roman Traian, care a domnit între anii 98 și 117, a fost considerat cel mai mare dintre toți împărații Romei. În timpul său, imperiul roman a cunoscut cea mai mare întindere teritorială. După moartea sa, noii împărați erau onorați de Senatul Romei cu urarea ”felicios Augusto, melior Traiano”, care înseamnă ”să fie mai norocos decât Augustus și mai bun decât Traian”. În Divina Comedie a lui Dante, Traian este singurul împărat căruia i se permite accesul în rai.
7. În 1965, Congresul american a mandatat Serviciile Secrete să ofere protecție foștilor președinți și soțiilor lor pe viață. În 1997, Congresul a limitat durata acestor servicii de protecție la 10 ani după părăsirea funcției, pentru președinții aleși după data de 1 ianuarie 1997. Bill Clinton, ales în 1996, este ultimul președinte care beneficiază de protecție pe viață.
8. Cei mai ambițioși conducători și împărați ai Romei îl idolizau pe Alexandru cel Mare. Când Iulius Caesar avea 33 de ani și era general în Hispania, se spune că ar fi început să plângă la vederea unei statui a lui Alexandru Macedon, spunând că el nu realizase nimic, în timp ce Macedoneanul, la aceeași vârstă, cucerise întreaga lume.
9. Singurii doi oameni care au semnat Declarația de Independență pe 4 iulie au fost John Hancock și Charles Thomson. Restul au semnat pe 2 august, iar ultima semnătură a fost adăugată abia cinci ani mai târziu.
10. Mai multe monede romane au fost găsite în America, sugerând că nici vikingii, nici Columb n-au fost primii europeni care au ajuns în Lumea Nouă. Monezile au fost găsite în statele Texas și Maine, dar și în Venezuela. Un grup de monezi a fost găsit într-o movilă din Texas ce datează din anul 800 d.Hr. În Oklahoma a fost descoperit o monedă din bronz, un tetradrahm, cu profilul împăratului Nero, iar cercetările au arătat că moneda a fost făcută la Antiohia în anul 63.
11. Cea mai lungă domnie a unui monarh a aparținut lui Pepi al II-lea, care a condus Egiptul timp de 94 de ani, între 2278 și 2184 î.Hr. Următorul pe lista celor mai lungi domnii este Ludovic al XIV-lea al Franței, cu 72 de ani petrecuți pe tron.
12. Cel mai scurt război înregistat vrodată s-a purtat între Marea Britanie și Zanzibar, în 1896: el a durat… 38 de minute. Cel mai lung conflict a fost Războiul de 100 de ani (sau, mai bine zis, 116 ani), purtat între Anglia și Franța între 1337 și 1453 (tratatul a fost însă semnat în 1475).
13. Se pare că prima bombă aruncată de Aliați asupra Berlinului în Al Doilea Război Mondial a omorât singurul elefant aflat în Grădina Zoologică a orașului. De Andreea Lupşor – Historia
«

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu