Protest in Croatia


Protest anti-sarbesc in Croatia: Zeci de mii de manifestanti la Vukovar impotriva introducerii unor inscriptii bilingve

autor: FrontPress 04.02.2013
Blood and HoneyAproximativ 20.000 de manifestanţi au protestat sâmbătă, la Vukovar (est), faţă de o decizie a autorităţilor de a introduce în acest oraş inscripţii bilingve, cu litere chirilice, utilizate de către sârbi, alături de cele cu litere latine, utilizate de către croaţi. Tensiunile etnice din oraş, unde sârbii alcătuiesc o treime din totalul populaţiei, sunt încă vii, după ce în 1991 armata federală iugoslavă a ţinut sub asediu Vukovarul timp de 87 de zile. Circa 1.600 de civili şi militari au fost ucişi iar localitatea a fost distrusă aproape în totalitate.
Potrivit televiziunii croate, manifestanţii au cerut autorităţilor să nu aplice o lege care prevede utilizarea inscripţiilor bilingve în localităţile în care o minoritate reprezintă o treime din populaţie, aşa cum este cazul sârbilor din Vukovar, un oraş devastat în timpul Războiului de independenţă a Croaţiei (1991-1995).
Veniţi din întreaga Croaţie, manifestanţii au defilat fără incidente, încadraţi de un important dispozitiv de poliţie, transmite Mediafax. Răspunzând unui apel lansat de o organizaţie a foştilor combatanţi, ei au reclamat introducerea unui moratoriu pe o perioadă de 50 de ani cu privire la utilizarea scrierii chirilice la Vukovar.
“În mod cert, pentru noi, cei care am suferit în Vukovar, este dificil să acceptăm alfabetul chirilic. Este o situaţie economică grea, altele sunt problemele care ar fi trebuit rezolvate. Nu vrem alfabetul chirilic, este pea devreme pentru aşa ceva”, este punctul de vedere al unei pensionare, Nada Soldi, citată de Digi24.
vukovar-february-2013Un ultim recensământ, efectuat în 2011, ale cărui rezultate au fost date publicităţii recent, arată că sârbii reprezintă peste o treime din populaţia Vukovarului, dar şi a altor aproximativ 20 de localităţi din această ţară, care urmează să adere la Uniunea Europeană (UE) la 1 iulie.
Guvernul a anunţat, în mai multe rânduri, că va aplica această lege la Vukovar, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani în regiunea Istria (nord-vest), unde există o importantă comunitate italiană.
vukovar_heroes_Vukovar-006După proclamarea independenţei croate faţă de fosta Iugoslavie, separatişti sârbi, susţinuţi de către fosta armată federală iugoslavă şi regimul aflat la vremea respectivă la putere la Belgrad, au lansat, în august 1991, o campanie militară la Vukovar. Aproximativ 1.600 de persoane, dintre care 1.100 de civili, au fost ucise în câteva luni, în cursul unui asediu şi după cucerirea oraşului, iar aproximativ 20.000 de croaţi au fost expulzaţi din Vukovar. După război, oraşul a fost plasat sub administraţie ONU şi a fost reintegrat administraţiei croate, în 1998. Relaţiile dintre comunităţile sârbă şi croată au rămas tensionate.
2909958Sârbii sunt cea mai importantă minoritate etnică în Croaţia, reprezentând patru la sută dintre cei 4,2 milioane de locuitori ai ţării. Respectarea drepturilor minorităţilor este una dintre principalele condiţii impuse Croaţiei de către UE. În urma dezmembrării sângeroase a fostei Iuguslavii în anii ’90, cele şase foste republici care formau fosta federaţie sunt, în prezent, independente, informează Mediafax. Slovenia a fost prima care a aderat la UE, în 2004, iar altele se află în diverse stadii în cadrul procesului lor de aderare la blocul celor 27. De pe Mediafax
w

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu