Capitalismul adevarat e mort de mult timp; acum traim intr-o oligarhie comerciala


Dacă omenirea în secolul al XIX-lea a îmbrăţişat sâmburii capitalismului adevărat, iar în secolul al XX-lea a experimentat şi socialismul, în prezent, marea majoritate a ţărilor (inclusiv România) nu sunt nici capitaliste, nici socialiste; totul e doar o şaradă.

Adam Smith, care e considerat de mulţi a fi “părintele capitalismului”, a scris în 1776 o carte celebră intitulată “Bogăţia naţiunilor”, în care era criticat mercantilismul maritim şi în care aducea ideea promovării unei pieţe libere în lume. Adam Smith critica cât de departe s-a ajuns, ca doar câteva companii comerciale uriaşe să ajungă să controleze bogăţiile lumii. Nu vă sună această afirmaţie puţin familiară şi în zilele noastre? Şi doar a fost făcută în urmă cu circa 240 de ani!

Capitalismul şi comunismul au între ele un punct comun: niciunul din cele două concepte nu au fost puse INTEGRAL în practică. Comunismul a evoluat într-o formă în care elita nomenclaturistă (ce se lăfăia în bogăţie şi putere) crea impresia maselor de oameni că totul e împărţit în mod egal, când de fapt totul s-a transformat într-o dictatură oligarhică, prin eliminarea clasei mijlocii şi sărăcirea populaţiei. Capitalismul a funcţionat cu acelaşi mit: că toţi avem şansa egală de a avansa pe scara succesului. Numai că de aceste oportunităţi au profitat doar unii privilegiaţi; aşa că, în ultimele decenii, în Occident, încercarea de a instaura un capitalism adevărat a murit încetul cu încetul.

În prezent, economia mondială este una oligarhică, în care marea majoritate a produselor şi serviciilor sunt realizate de un număr redus de corporaţii-gigant, ce nu dau nicio şansă unei competiţii libere şi corecte. În plus, aceste corporaţii se folosesc de mâna de lucru ieftină pentru a oferi produse de slabă calitate, care, în general, nu mai pot fi reparate, stimulându-se astfel un consum exagerat, cu ajutorul unei strategii de marketing înşelătoare. Aceste mari corporaţii domină lumea politică şi au o mare putere în a influenţa deciziile politico-economice luate de fiecare stat în parte.

Adevăraţii capitalişti, antreprenorii de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, erau interesaţi să investească în viitor; în prezent, nu se urmăreşte decât profitul cât mai mare şi cât mai rapid. Cum am putea reînvia capitalismul, atât timp cât el a fost îngropat de oligarhii comerciali? Adevăratul capitalism stă în proprietarii de afaceri mici, nu în corporaţiile oligarhice multinaţionale. Dar, ia ghici, cine deţine controlul în societatea omenească actuală: micii afacerişti sau puternicii oligarhi? Răspunsul nu-i greu de ghicit…

Sursa:http://lovendal.net/

http://odorica.blogspot.com/

4 comentarii:

  1. Ce preferati ? sa vina rusii si ungurii peste noi cu RAZBOI sau sa fiti un Exemplu ptr. toata Europa si sa aveti grija sa faceti CURAT in ROMANIA in toate structurile STATULUI prin NOTAREA TUTUROR SABOTORILOR si a celor care fac ABUZ de FUNCTIE si nu va ASIGURA ceea ce TREBUIE ptr. a va desfasura ACTIVITATEA in CONDITII OPTIME si fara sa va IMBOLNAVITI de NERVI si alte BOLI , precum si prin economia de combustibil care este necesara ptr. a nu mai da putere marilor CORPORATII sa dicteze in ROMANIA !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.realitatea.net/taximetristii-independenti-obligati-sa-plateasca-cas-retroactiv-pe-ultimii-cinci-ani_737040.html statul este obligat ca sa trateze pe orice cetatean la URGENTA !!! se pot plati zile de spitalizare si alte cheltuieli dupa etc. dar nu poti cere retroactiv bani la cei care nu detin o avere mica macar !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. BOR si Satanizarea - prin faptul ca BOR nu ajuta cu o treime din averea sa Bugetul Statului asa recunoaste ca doreste SATANIZAREA cu Viclenie a tuturor PREOTILOR !!!

    RăspundețiȘtergere