Lectura

Incep sa cred ca se citeste din ce in ce mai putin. Si incep sa cred ca... ipoteza mea seamana din ce in ce mai mult a realitate.
Pornesc de la situatia... mea proprie si personala. Pana prin clasa a opta (inclusiv) citeam in draci. Cred ca am mai povestit asta... Situatia a inceput sa se schimbe odata cu intrarea mea la liceu. Motivele? In primul rand ore sensibil mai multe. Din ce in ce mai multe. Nu mai spun de "aglomeratia" de mai tarziu din facultate si de dupa... "Aglomeratie" tinand de obligatiile de scoala, apoi de serviciu. Apoi, daca in copilarie citeam enorm de placere, in liceu abia apucam sa (re)citesc la literatura cartile prevazute de programa scolara. Liceul fiind profil "real" (matematica-fizica), matematica, fizica si chimia imi acaparau cea mai mare parte din timp. Pentru literatura... imi ramanea din ce in ce mai putin timp. Ulterior am urmat facultatea de medicina, acea facultate pentru "idiotii" care nu stiu sa citeasca decat aproape numai imensa cantitate de literatura de specialitate (niciodata indeajuns de mult), deci... va puteti imagina ca beletristica devenea din ce in ce mai mult o amintire.
Un alt motiv ar fi... dificultatea procurarii cartilor. Nu! Nu e vorba ca nu s-ar gasi carti. In utlimul timp se editeaza destul de multe carti, desi ar fi loc de din ce in ce mai mult, dar preturile lor... ah! preturile... sunt din ce in ce mai mari pentru buzunarul din ce in ce mai firav al romanilor. Si cred ca preturile cartilor, din ce in ce mai prohibitive pentru multi dintre noi, pe langa timpul care ne preseaza din ce in ce mai mult, ne limiteaza lecturile. Si ma refer aici la cei care, totusi, inca mai au interes pentru lectura.
Pe ce ma bazez? Ei bine... Cartile, acelea care totusi se mai cumpara in cantitati destul de mari, sunt cele care se vand ... impreuna cu presa, la preturi destul de rezonabile. Exemplarele gratuite se epuizeaza aproape instantaneu, in timp ce cartile aflate in librarii, la preturi "normale"... stau pe rafturi mult si bine. Desigur, veti spune, e greu de facut o statistica de unul singur... Si totusi... Pe blogul meu am pus totusi doua bannere (destul de vizibile) ale unor librarii virtuale. Nu dau nume, nu vreau sa le fac reclama aici, bannerele le poate vedea oricine. Si totusi, desi pe unul dintre ele (cel putin) se inregistreaza destule vizite (evident, nu toti cei care intra pe blog patrund si in "librarie"), nu s-a inregistrat pana acum NICI O VANZARE DE CARTI. Evident, motivul ar fi atat scaderea interesului pentru lectura, cat si preturile similare celor de prin librariile clasice, destul de mari pentru multi dintre noi.
E greu de tras o concluzie pe termen scurt. Si e greu de prevazut evolutia viitoare. Suntem inca in plina criza, nu-i asa? Dar sa speram ca ne va fi mai bine noua, cititorilor inraiti de pasiunea pentru carti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu