Calm!

Conform DEX, ataraxia este o stare bolnăvicioasă de pasivitate a unui organ sau a unei funcţiuni. Este de asemenea o concepţie filosofică idealistă din antichitate care susţinea că omul trebuie să tindă către o stare de perfectă linişte sufletească prin detaşarea de frământările lumii.
Am auzit prima oară de această condiţie în filmul Lucky Number Slevin (2006) regizat de Paul McGuigan şi cu o distribuţie impresionantă. Personajul principal trece printr-o serie de evenimente care, în mod normal, l-ar băga în boală pe omul de rând. Personajul principal nu numai că nu intră în panică, dar îi lipseşte cu desăvârşire orice urmă de îngrijorare, ceea ce dă un ton puternic de amuzament unui film care tratează subiecte ca mafia şi crima organizată.
Concepţia filosofică susţine că ataraxia reprezintă fericirea absolută caracterizată printr-o stare supremă de acalmie  derivată din încrederea în existenţa unei vieţi după moarte. Un om "suferind" de ataraxie se va dovedi un om de încredere, înconjurat toată viaţa de prieteni loiali, nepreocupat de politici sau zeităţi, căci acestea sunt departe şi indiferente faţă de soarta omului.
Ascultam melodia de mai jos când mi-am adus aminte de această "condiţie" medicală. Asta este o boală împotriva căreia nu m-aş vaccina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu