E multe ele...da' e multe rau.

Cum sunt eu, om dificil si incapatanat, nu pot sa nu ma enervez cand ma uit putin in stanga. Oamenii au uitat ce-i ala dictionar. Asta nu-i nimic, au uitat ce e aia carte. Acum vreun an eram la tara, cu niste prieteni, unii vechi, unii noi.
Noi erau cele 2 fete, de vreo 17-18, surori. Restul? Cativa oameni pe care-i stiu de cand ma stiu pe mine. Era noapte, eram zgribuliti langa foc si stateam de vorba. Nu-l mai vazusem de mult pe Z si recuperam. Ma intreaba la un moment dat: Si? Tot atata citesti? Eu: Bai, nu chiar. Abia mai prind cate-o carte.
Fetele astea, astea doua de 17-18 ani s-au uitat la mine cu ochii maaaari: CITEEEEESTIII? CE???
Trecand peste faptul ca au fost super uimite cum de-mi place sa citesc si de ce citesc si carti care nu sunt "obligatorii", fetele astea au declarat cu mandrie ca ele nu citesc. Deloc. Nici pentru scoala...de ce sa citeasca?
Ce m-a facut sa raman masca e faptul ca ele o spuneau cu foarte foarte multa MANDRIE. De parca a citi o carte = a manca rahat. Cum s-a ajuns aici? Cum sa fie privita cultura astfel? Inteleg, nu vrei sa citesti, nu citesti. Nu vrei sa vezi de ce-ti zic eu ca Cehov e un geniu, asta e. Dar sa negi din start un lucru? Sa te lauzi ca ultima carte care ti-a stat in maini a fost in clasa a 5-a? E penibil, stupid. E absurd.

3 comentarii:

  1. Penibil, jenibil, dar foarte adevărat. Stai liniştită. Sunt multe persoane aşa. Foarte multe persoane, din păcate.

    RăspundețiȘtergere
  2. m-ai făcut să zâmbesc.
    sursă la „prima mână”, profesor de limba și literatura română:
    - Am întrebat-o dacă a citit măcar o carte de povești, mi-a zis că nu ...
    :) era vorba despre o elevă de clasa a X-a ... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Livia,progresul are si partea sa proasta ,din pacate...generatia mea care spre exemplu nu avea atatea surse de informare cum exista azi,altfel gandea,eu admir tinerii ca tine care realizeaza ca prin citit devin mai bogati spiritual,altii aleg TV ca mijloc de informare,mai grav pentru cei care se cred smecheri si pierd ore intregi pe YM ,isi saracesc si vocabularul pe care il mai au,prescurtarile despre care atat de mult se vorbeste a devenit un "trend"esti cool daca il detii,esti slab daca nu-l pricepi!

    RăspundețiȘtergere