Monarhia


Revizuirea Constitutiei: PNL ar putea sa solicite oficial reinstaurarea MONARHIEI

autor: FrontPress 22.02.2013
monarhiaAlianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), un grup regalist creat în timpul protestelor din Piaţa Universităţii, solicită printr-o scrisoare deschisă liderului PNL să susţină în timpul dezbaterilor prinvind revizuirea Constituţiei abolirea republicii.
Deşi susţine că este monarhist, Crin Antonescu nu crede că acum este momentul revenirii României în rândurile ţărilor europene conduse de monarhi. „În acest moment pe scena politică parlamentară nu se conturează o opţiune pro-monarhică de luat în considerare. (…) Opţiunea monarhică este departe de a fi în poziţie de competiţie”, a spus la îmceputul lunii liderul PNL.
Pe de altă parte, rivalul lui Antonescu din interiorul partidului, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, consideră că reinstaurarea monarhiei ar trebui luată în calcul de către comisia de revizuire a Constituţiei.
Scrisoare deschisă ANRM, text integral:
“Domnului Crin ANTONESCU, preşedintele PNL
Biroului Politic Central al PNL
Congresului PNL
Noi, membrii fondatori ai Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, mişcare născută din Piaţa Universităţii 2012, precum şi din protestele ce au avut loc şi în alte oraşe, care am reuşit să reunim marea majoritate a persoanelor şi asociaţiilor susţinătoare ale monarhiei ca singura formă legitimă de guvernământ din această ţară, considerăm că România are în acest an şansa istorică de a realiza întoarcerea la normalitate şi eliberarea naţiunii noastre de racilele acumulate în ultimii 65 de ani.
“Dreptate până la capăt”, sloganul cu care aţi primit şi voturile, nu puţine, ale electoratului monarhist, conţine angajamentul adevăratei schimbări, reprezentate de revenirea la forma de guvernământ firească, la forma de guvernământ în care România şi-a trăit apogeul istoric: monarhia constituţională.
În acest moment, pe scena societăţii româneşti se conturează o opţiune pro-monarhistă demnă de luat în seamă. Se poate vorbi chiar de o masă critică. Dovada a probat-o chiar PNL în campania electorală prin declaraţiile şi gesturile promonarhiste mai abundente ca de obicei.
Anul acesta veţi revizui constituţia. Cum? Lumea mai bună pe care aţi promis-o nu poate fi clădită pe temeliile nenorocirilor de până acum. Articolul 152 din Constituţie, scris cu secera şi ciocanul, este moştenirea aceloraşi tancuri sovietice care au adus republica în România.
Este momentul ca PNL să-şi regăsească vocaţia de partid tradiţional care a gestionat alături de Regii României modernizarea ţării, a venit clipa să urmaţi conştiinţa majorităţii membrilor PNL şi să vă asumaţi programatic restaurarea monarhiei, servind astfel interesul naţional. Împlinindu-vă cu curaj datoria, trebuie să ţintiţi o singură putere: aceea de a intra în istorie, asemenea Brătienilor şi celorlalţi înaintaşi liberali care au întemeiat monarhia constituţională şi au realizat independenţa şi unitatea naţională.
Este evident că României îi lipseşte punctul de echilibru, acel factor neutru care să se afle deasupra politicii şi care să ofere continuitate şi viziune pe termen lung, dincolo de alternanţa la guvernare. Monarhul nu face politică, nu susţine niciun partid, oferă însă echilibru şi continuitate instituţională.
România este foarte prost reprezentată în exterior, nu reuşim să ne regăsim sau să ne redefinim un loc şi un rol internaţional. Majestatea Sa Regele Mihai este respectat în întreaga lume, de la Washington la Moscova, şi este vărul capetelor încoronate din Europa. Ţara nu ar putea găsi un mai bun ambasador.
Ne lipseşte acel punct de întâlnire, acel factor de coeziune, în care să ne regăsim cu toţii şi cu care să ne putem mândri, indiferent de vârste, de opiniile politice, de opţiunile intelectuale, de meserie sau de origine. Monarhul este acest punct de întâlnire, de legătură cu trecutul nostru istoric şi de potenţare a părţii celei mai bune din noi.
Politica românească ne oferă, de prea mult timp, numai fracturi, numai rupturi, o lipsă cronică de viziune, de stabilitate şi de predictibilitate. Monarhul este continuitate şi este competenţă. El e pregătit să domnească şi să reprezinte o naţiune, spre deosebire de preşedinţii nevoiţi, în cele mai fericite cazuri, să fie mereu autodidacţi şi improvizatori. Ceea ce s-a întâmplat astă vară este ultima dovadă, poate cea mai puternică , dar ultima dintr-un şir de dovezi că forma de guvernământ republicană nu se potriveşte democraţiei româneşti, ajungând chiar să o submineze.
Ne dorim un şef de stat care să fie deasupra partidelor, dar acesta nu va putea fi niciodată un preşedinte cu o lungă carieră de partid.
Ne dorim un şef de stat care să fie un factor de echilibru între puteri şi instituţii, dar preşedinţii noştri se doresc prim-miniştri.
Ei bine, Regele poate fi toate astea şi nici măcar nu ne-ar costa cât ne costă aparatul din subordinea preşedintelui.
Familia Regală ar putea însă lucra pentru ţară cu mult mai multă eficacitate dacă şi-ar recăpăta şi atributele constituţionale. România are astăzi nevoie ca Familia ei Regală să o servească într-o Monarhie, şi nu într-o republică.
Am pierdut destule ocazii, am irosit deja prea multe şanse. Este acum momentul ca elita politică să nu se mai ascundă în spatele aparentei lipse de popularitate a Monarhiei: „poporul nu vrea”, „poporul nu e pregătit”. Acestea nu sunt explicaţii, nu sunt argumente, sunt doar scuze. Românii au făcut destul de unii singuri: foarte mulţi dintre ei s-au scuturat de rămăşiţele propagandei comuniste, foarte mulţi dintre ei au înţeles virtuţile şi utilitatea unei Monarhii, tot mai mulţi dintre ei îşi doresc restaurarea Monarhiei. Chiar sondajele de opinie din ultimul timp arată că Majestatea Sa Regele Mihai şi Principesa Moştenitoare Margareta se bucură de încrederea şi de aprecierile pozitive ale unei largi majorităţi a românilor.
Chemăm PNL ca, în proiectul de modificare a Constituţiei, să includă revenirea la Monarhia constituţională. Îi chemăm pe liderii politici, pe oamenii de afaceri şi pe liderii de opinie patrioţi să se ralieze acestei propuneri.
Îi chemăm pe acei lideri politici influenţi care şi-au declarat deja opţiunea pentru Monarhie să-şi susţină public opţiunea şi să promoveze, la momentul modificării Constituţiei, restaurarea Monarhiei. E acum clipa astrală în care mult hulita, de multe ori pe bună dreptate, clasă politică românească poate demonstra că reprezintă interesele fundamentale ale ţării. Ea poate dovedi că se poate autodepăşi, prin promovarea singurei soluţii instituţionale care ne poate reda echilibrul şi demnitatea: Monarhia constituţională. Simţul răspunderii poate transfigura clasa politică de azi, aşa cum a făcut-o şi cu cea de la mijlocul secolului al XIX-lea şi o poate înălţa deasupra intereselor meschine şi trecătoare, către apărarea interesului naţional.
PNL poate deveni avangarda clasei politice într-o acţiune îndrăzneaţă, cu adevărat istorică.
La 65 de ani de la momentul în care Majestatea Sa Regele Mihai a fost silit, prin şantaj, să abdice pentru a salva vieţile a zeci de tineri anticomunişti ameninţaţi cu moartea, la 65 de ani de la actul ilegal care a aruncat România în infernul totalitarismului comunist, la 65 de ani de când sufletul ţării a fost mutilat, chemăm PNL să ofere României darul pe care aceasta îl merită: chipul demn, factorul de echilibru şi de continuitate, tezaurul identitar care este Monarhia constituţională. Noua Constituţie trebuie să permită Monarhiei să servească, aşa cum se cuvine şi aşa cum ni se cuvine, România.
Prin noi inşine!
Membrii fondatori ai ANRM” Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu