Vaccinarea - pro sau contra?

Vaccinarea - pro sau contra?

• în ultimii ani, tot mai multi nemteni refuză imunizările împotriva unor boli grave • oamenii sînt influentati în deciziile lor de tot felul de informatii trunchiate care circulă pe internet • medicii spun că peste cîtiva ani ar putea reapărea boli grave precum tusea convulsivă ori poliomielita •

Statisticile făcute în ultimii ani de autoritătile sanitare arată că un român din zece nu are încredere în vaccinuri. Oamenii se tem de eventualele efecte adverse, pleacă urechea la tot felul de zvonuri, dar uită că majoritatea serurilor cu care se face imunizarea au trecut cu brio proba timpului, fiind făcute de 30-40 de ani sau chiar mai bine. Înainte de 1990 programul de vaccinări al copiilor era obligatoriu, iar părintii nu aveau de spus nici un cuvînt în acest sens, considerantul principal fiind acela că vaccinarea reprezenta o problem de sănătate publică. Din păcate, după Revolutie, lucrurile s-au tot schimbat, si din vina medicilor, dar si din vina abundentei informationale care au făcut să apară tot felul de cifre contradictorii. S-au prezentat cu precădere efectele adverse, s-a spus fără dovezi stiintifice că vaccinurile fac rău si astfel părintii au devenit neîncrezători. În timp efectele au început să apară, astfel încît anul trecut, în tară au existat epidemii serioase de rubeolă si rujeolă, iar mai multi copii au murit din acest motiv. De asemenea, au apărut cîteva cazuri de tuse convulsivă, sau tuse măgărească, asa cum este cunoscută popular. Toate aceste boli erau pe cale de disparitie de ani buni, copiii fiind vaccinati împotriva lor.

Mai putine imunizări în ultimii ani

„Acoperirea vaccinală în România este de 90%, însă acum cinci-sase ani era de 95% “, se arată într-un comunicat al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile. Epidemiologii sustin că scăderea a fost cauzată de numeroasele mesaje împotriva vaccinării care au apărut în ultimul timp. Specialistii în domeniu declară că majoritatea persoanelor care nu sînt vaccinate se vor îmbolnăvi la contactul cu microbul, iar formele de boală pe care le pot face sînt grave, cu risc mare de complicatii si chiar deces. Dintre persoanele vaccinate, foarte putine se îmbolnăvesc, iar riscul de complicatii este mic.

Efectele adverse sînt minore

Vaccinurile sînt foarte sigure, iar reactiile adverse, rare. Există situatii în care acestea apar, dar ele sînt controlabile si relativ usor de îndepărtat. Cu sigurantă însă, nici un fel de reactii adverse nu se compară, nici pe departe, cu riscurile implicate de aparitia bolii care putea fi prevenită prin vaccinare, declară categoric medicii epidemiologi. Cînd, după imunizare, apar reactii adverse înseamnă că procedura nu s-a respectat. Conditiile de transport au fost improprii, conditiile de stocare nu au fost corecte, nu s-au respectat avertismentele si contraindicatiile vaccinului spun producătorii de seruri. Alte greseli posibile: să nu se tină cont de orarul stabilit, să se folosească un produs expirat, un diluant gresit sau să se dozeze incorect vaccinul. Specialistii mai spun că, în cazul în care imunizarea nu s-a făcut corect, intervin infectiile, reactiile negative la tratament, răspuns la alergeni si la toxine si traume.

Controverse privind vaccinurile mai vechi

Orice vaccin nou apărut pe piată naste controverse. Asa s-a întîmplat si în 1996 în Franta, cînd aproape 200 de persoane s-au îmbolnăvit de scleroză multiplă sau alte boli ale sistemului nervos central, după ce s-au vaccinat contra hepatitei B. Cei care s-au vaccinat au atentionat atunci guvernul francez să stopeze campania de imunizare pentru scolari. Expertii au spus că s-au făcut nouă studii epidemiologice pentru a estima riscul unei asocieri dintre vaccinarea cu hepatita B si scleroza multiplă. Dacă la primele studii au fost cîteva inadvertente, în cele din urmă nici unul dintre studii nu a arătat că ar exista vreun risc. Autoritătile din sănătate din lumea întreagă recomandă în continuare vaccinarea contra hepatitei B.

Vaccinarea beneficiu sau risc?

Vaccinurile ajută corpul să producă anticorpi împotriva bolilor infectioase care pun viata în pericol. Cînd un germen invadează corpul, sistemul imunitar îl recunoaste ca fiind intrus. Sistemul imunitar produce anticorpi (molecule specializate ce se lipesc de celulele invadatoare si fie le inactivează, fie le marchează pentru distrugere). Într-adevăr, de-a lungul timpului s-au înregistrat evenimente nedorite în urma vaccinării precum boli neurologice, autism, deficit de concentrare, diabet, reactii alergice si boli autoimune cauzate se pare de prezenta conservantilor din continutul lor, precum tiomersalul. În acelasi timp, prin vaccinare au fost salvate milioane de vieti si s-a reusit eradicarea unor maladii care au provocat în trecut moartea a milioane de oameni. Toate procedurile medicale sînt însotite de riscuri, la fel si vaccinarea, dar în instituirea acestor proceduri trebuie luat în seamă raportul beneficiu/risc.

Vaccinurile pot provoca boala pe care ar trebui să o prevină?

Există multe vaccinuri care nu oferă protectie 100%, însă reduc riscul de a face o infectie. Chiar si asa, ele nu reduc riscul de îmbolnăvire la zero. Uneori, chiar o persoană care s-a vaccinat poate face o infectie pe care vaccinul trebuia să o prevină. Însă vaccinurile folosite azi nu provoacă boala pe care trebuie să o prevină. Însă unele au asociate reactii adverse. De exemplu, vaccinul antigripal este preparat din ouă. Persoanele care au alergie la ouă nu trebuie să facă vaccinul deoarece pot avea o reactie alergică gravă. Pentru marea majoritate a vaccinurilor administrate copiilor se spune că riscurile reactiilor adverse sînt minime. Vaccinurile la copii au ca principale avantaje imunizarea si protectia împotriva bolilor. Totusi, sînt destule elemente care pun pe gînduri (reactii alergice, reactii adverse, chiar vaccinare fără dezvoltarea imunitătii etc.) Se consideră că doar copiii mai mari, de la 2-3 ani în sus au pregătit sistemul imun pentru a face fată răspunsului la imunizare.

Argumente pro vaccin

Vaccinurile care se fac la nastere (BCG, anti-virus hepatic) si cele de după, la 2-5 zile, la 2, 4, 6 sau 12 luni (vaccinul împotriva virusului hemophilus influenzae, DTP, VPO) îl pot scuti pe bebelusul tău de consecintele dureroase ale multor boli, cum ar fi: hepatita, meningita, difterie, rujeola, tetanos. Vaccinurile protejează copilul si de boli mai grave cum ar fi tuberculoza sau cancerul. Imunizarea prin vaccinuri presupune introducerea în organism de anticorpi care îl vor feri de virusurile respective. De asemenea această protectie împotriva bolilor este de lungă durată, de la 3 la 20 de ani sau chiar protectie pe viată. Nimeni nu stie în mod precis cum functionează sistemul imunitar. Această protectie împotriva bolilor nu presupune neapărat si viată lungă si sănătoasă. Corpul uman este foarte sensibil si de-a lungul vietii, poate contracta diferite afectiuni împotriva cărora vaccinurile nu au nici un efect. Ceea ce poate proteja foarte bine copilul de contractarea diferitelor boli fără a fi nevoie de vaccinuri este alăptarea cît mai îndelungată ca si hrana cît mai echilibrată si sănătoasă. Multumită programelor moderne de vaccinuri atît la nastere cît si în timpul primilor ani de viată, copiii au, astăzi, o sperantă de viată mult mai mare. Vaccinul este considerat de către multi medici „un miracol al medicinei moderne“. Medicii pediatri mentionează că prevenirea maladiilor infectioase pe calea imunizării este cea mai eficientă contributie la îmbunătătirea sănătătii copiilor. Vaccinul este un mijloc facil si rapid de a „împusca mai multi iepuri deodată“, adică de a pune la adăpost copilul de multe boli si afectiuni. Medicii mai spun că părintii nu trebuie să piardă nici o ocazie de a-si vaccina copiii. La maternitate copilul primeste vaccinul anti-hepatită B (AHB) si vaccinul antituberculoză (BCG). La vîrsta de 2 luni se efectuează trei vaccinuri: anti diftero-tetano-pertusis (DTP), (VPOT) vaccinul antipoliomielitic si vaccinul anti-hepatita B. Pe măsură ce copilul creste, el primeste si alte vaccinuri.

Argumente anti vaccinare

Toate aceste vaccinuri pot avea efecte secundare: umflături si pete rosii în locul vaccinării; durere de cap si muschi; febră; ameteli; iritatii; stare de vomă; dureri abdominale. Pe lîngă reactiile adverse directe ale vaccinului în perioada luptei cu virusul pasiv organismul, de obicei, slăbeste. Această scădere temporară a imunitătii poate duce la agravarea unor boli prezente/ascunse sau chiar aparitia altora noi. Cercetătorii au descoperit că atunci cînd vaccinezi un animal, celulele imunitare ale creierului (migroglia) se activează partial si sînt într-o stare de alertă. Dacă sistemul imunitar este din nou activat (în termen de zile, săptămîni, luni) aceste celule se alertează la maxim si încep să determine secretia substantelor chimice distructive peste normă. Această reactie exagerată poate fi foarte distructivă si îi face pe oameni să se simtă foarte depresivi.
În cazul în care medicul propune administarea unei doze triple de adjuvant imunitar într-o zi (exemplu: vaccinul antigripal, pneumococcic si meningococcic) pentru a economisi timp, părintii trebuie să refuze. Organismul si creierul copilului vor fi asaltate de o doză masivă de activatori imunitari puternici, despre care se stie deja că activează sistemul imunitar al creierului la niveluri periculoase chiar si atunci cînd este administrată o singură doză.
Pe de-o parte, vaccinurile de orice fel promit să îi asigure copilului pe cît posibil, o viată lungă si sănătoasă. Pe de altă parte, ele produc nu numai efecte secundare de scurtă durată, dar si cu durată mai lungă (leziunile de pe creier) care pot produce diferite afectiuni ale sistemului nervos.

Ar fi mai sigur dacă ai refuza vaccinarea?

Vaccinurile protejează corpul împotriva unor infectii grave, care pun viata în pericol, dar sunt părinti care aleg să nu îsi vaccineze copiii cu niciunul din vaccinurile recomandate din neîncrederea în efectele reale ale acestor seruri. Deci alegerea de a nu imuniza copilul este comparabilă cu ruleta rusească. Bolile continuă să existe. Alte tări din lume au un sistem de imunizare mai slab, iar germenii pot veni de oriunde. A lăsa copilul neimunizat înseamnă a-ti expune copilul si familia riscului de îmbolnăvire.

Articol afisat de 309 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)

Un comentariu: