Nationalistii polonezi


Nationalistii polonezi au marsaluit in semn de solidaritate cu sarbii din KOSOVO (FOTO)

autor: FrontPress 17.02.2013
0Sub sloganul “Kosovo e Serbia”, polonezii au mărşăluit şi anul acesta pe străzile Varsoviei. La acţiunea de sâmbătă, devenită tradiţională, au participat câteva sute de naţionalişti şi suporteri ai echipelor de fotbal.
Marşul a fost organizat de partidul Renaşterea Naţională a Poloniei (NOP), în colaborare cu naţionaliştii autonomi. Tinerii au fluturat drapele ale organizațiilor participante, steaguri ale Poloniei, Serbiei sau Iranului și au scandat împotriva NATO, a politicii duse de  SUA şi împotriva ocupaţiei albaneze. Deasemenea au fost fluturate și steaguri americane puse invers pe portdrapel, în semn de dispreț. La acţiune a fost prezentă şi o delegaţie a mişcării naţionaliste Acţiunea Sârbească.
Din 1999, după bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei de către NATO, Kosovo s-a aflat sub adimistraţia Naţiunilor Unite. În anii imediat urmatori, mii de sârbi au fost răpiţi, ucişi sau forţaţi să se refugieze. Casele sârbeşti au fost incendiate sau ocupate de albanezi iar multe biserici au fost distruse de majoritatea musulmană. Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acestă stare de fapt a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene, inclusiv în regiuni problemă de interes major pentru România, precum Transnistria sau aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”. Până acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de ţări din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România nu au recunoscut independeţa provinciei sârbeşti Kosovo.
În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sârbii kosovari, circa 120.000 de persoane, locuiesc în enclave izolate şi în câteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia. Sursa: FrontPress.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 14 15 16 17 18

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu