Presiunea strazii


Exemplul bulgaresc: Guvernul ieftineste curentul la PRESIUNEA STRAZII

autor: FrontPress 20.02.2013

bulgariProtestele civice care au scos în stradă zeci de mii de bulgari au dat primele rezultate. Premierul Boiko Borisov a anunțat reducerea cu 8% a prețului energiei electrice și cu 30% a adaosului pentru energie verde. Energia mai ieftină produsă la Kozlodui va fi vândută cu precădere pe piața internă și nu va mai fi exportată de companii favorizate.
Guvernul bulgar a desecretizat contractele în energetică. Va fi anulată licența companiei cehe CEZ, unul dintre cei trei operatori regionali. Boiko Borisov a respins însă cererea de naționalizare a regionalelor.
Premierul a discutat problemele energetice cu liderul rus, Vladimir Putin, încercând să obțină retragerea acțiunii în judecată, prin care rușii cer compensații în valoare de un miliard de euro pentru renunțarea la proiectul Belene.
Încercând să-i fenteze pe protestatari, Borisov a apărut la conferința de presă în compania unei doamne, activistă a partidului său, dar prezentată drept membră a comitetului național de protest. Voci din acest comitet au reacționat imediat, cerând demisia Guvernului.
Protestele se întorc împotriva premierului. Cea mai mare parte din scandările la adresa sa nici nu pot fi reproduse. Într-o măsură ceva mai mică, de ”atenția” demonstranților s-au bucurat toți cei care au condus țara în anii tranziției.
Participanții s-au declarat împotriva tuturor partidelor și au cerut trecerea la sistemul uninominal. Analiștii vorbesc de primăvara bulgară, un protest civic fără precedent în estul Europei împotriva păcatelor tranziției și sărăciei.
Evenimentele din ultimii 25 de ani arată că spre deosebire de alte țări în care în stradă ies zilnic, fără efect real, sute de mii de persoane, protestele în Bulgaria au dat aproape totdeauna rezultat. Aici, odată pornite demonstrațiile, ele devin repede revolte care schimbă puterea. Protestele ecologice de la Russe din 1987 au subminat regimul comunist, cele din iulie 1990 au dus la demisia președintelui Petăr Mladenov, cele din noiembrie 1990, la căderea Guvernului socialistului Lukanov, iar cele din iarna lui 1997 au măturat Guvernul Videnov. Acum ne aflăm din nou în faza răscoalei. Motivul diferă, dar lucrurile merg spre o schimbare politică radicală, scrie profesorul Dainov, șeful catedrei de politologie la cea mai mare universitatea privată, NBU. De Petio Petkov – RFI Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu