Mars


Mars de solidaritate cu sarbii din KOSOVO si in Cehia (FOTO)

autor: FrontPress 19.02.2013
0Naţionaliştii cehi au urmat exemplul camarazilor lor polonezi şi au organizat duminică un marş de solidaritate cu sârbii din Kosovo, cu ocazia împlinirii a 5 ani de la autoproclamarea independenţei provinciei locuite în majoritate de etnici albanezi de religie musulmană. Acţiunea a avut loc în Ostrava, al treilea oraş ca mărime din ţară.
Manifestanţii, de la mai multe organizaţii radicale, au condamnat ilegalitatea actului de separare a Kosovo de Serbia, agresiunea americană şi faptul că foştii terorişti albanezi au ajuns în parlamentul din Priştina.
La sfârşitul manifestării, un invitat naţionalist din Polonia a fost reţinut de poliţie din cauza discursului “extremist” rostit în faţa participanţilor la marş.
Din 1999, după bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei de către NATO, Kosovo s-a aflat sub adimistraţia Naţiunilor Unite. În anii imediat urmatori, mii de sârbi au fost răpiţi, ucişi sau forţaţi să se refugieze. Casele sârbeşti au fost incendiate sau ocupate de albanezi iar multe biserici au fost distruse de majoritatea musulmană. Independenţa Kosovo a fost proclamată unilateral pe 17 februarie 2008 şi acestă stare de fapt a alimentat şi mai mult tensiunile separatiste din ţările europene, inclusiv în regiuni problemă de interes major pentru România, precum Transnistria sau aşa-zisul “Ţinut Secuiesc”. Până acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de ţări din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Slovacia, Spania, Grecia, Cipruşi România nu au recunoscut independeţa provinciei sârbeşti Kosovo.
În prezent Kosovo este o regiune populată în proporţie de circa 90 la sută de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sârbii kosovari, circa 120.000 de persoane, locuiesc în enclave izolate şi în câteva zone din nord (40.000), aflate la graniţa cu Serbia. Sursa: FrontPress.ro
 912345678

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu