Se intorc " dezertorii "


De ce se intorc “dezertorii” in Coreea de Nord, dupa ce au gustat capitalismul

autor: FrontPress 13.08.2012
Aproximativ 100 de nord-coreeni care au fugit în Coreea de Sud s-au întors anul acesta în statul comunist din care au fugit, scrie Business Insider, care descrie un aşa-numit fenomen al „dezertorilor dubli”.
Motivele pentru care nord-coreenii se întorc în ţara lor, după ce şi-au riscat viaţa pentru a pleca, sunt diverse: economice, sociale şi personale. În plus, şi Phenianul contribuie la revenirea lor în ţară. Profitând de dezamăgirea pe care o resimt nord-coreenii când nu se adaptează la viaţa din Coreea de Sud, Nordul le promite că nu vor fi pedepsiţi dacă se întorc şi, pe deasupra, că vor avea parte de o viaţă mai bună la ei acasă.
Cel mai recent caz cunoscut este a unui grup de trei femei care s-a întors în republica dinastiei Kim pentru că nu a reuşit să se adapteze la viaţa din Sud. „Femeile au ajuns în Sud în ultimii cinci ani. S-au întors în Nord prin China, după ce li s-a promis că nu vor fi pedepsite pentru că au fugit. De asemenea, le-au fost promise case şi slujbe noi în capitala republicii, Phenian”, a povestit Park Sun-young, fost parlamentar al partidului conservator Libertatea Înainte din Coreea de Sud, pentru The Dong-a Ilbo, potrivit Deutsche Welle.
Odată ce se întorc în ţara lor, dezertorilor li se cere să participe la conferinţe, unde vorbesc despre experienţele „oribile” din Coreea de Sud şi îi descurajează altfel pe toţi cei care se gândesc să fugă.
„Sper să se întoarcă în ţară mai mulţi dezertori. Dragul nostru lider, Kim Jong-un nu m-a învinovăţit pentru păcatul meu de neiertat şi mi-a permis chiar să trăiesc cu fiul si fiica vitregă în Phenian”, a declarat la o astfel de conferinţă un „dublu dezertor”, Pak Jong-suk.
Mulţi dintre aceşti dezertori se întorc de unde au plecat pentru că sunt îngrijoraţi pentru familiile pe care le-au lăsat în urmă, dar şi din cauza prejudecăţilor, susţine Kim Seok-hyang, un profesor universitar din Seul. ”Sunt foarte sensibili şi se simt discriminaţi când nu înţeleg ce vorbesc sud-coreenii. Dacă oficialii nord-coreeni promit să fie generoşi când dezertorii revin acasă, aceştia consideră că merită să treacă prin riscurile întoarcerii”, a explicat profesorul, pentru Deutsche Welle. De Otilia Doboş – Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu