Poti fi spionat


5 metode prin care poti fi spionat online fara sa-ti dai seama

autor: FrontPress 26.08.2012
Securitatea online si dreptul la intimitate pe computer si smartphone devin subiecte tot mai controversate pe masura ce marile companii incearca sa reduca tot mai mult dreptul utilizatorilor de a hotari ce informatii despre ei pot fi colectate. Iata 5 metode prin care poti fi spionat online fara sa-ti dai seama, dezvaluite de PCWorld.
1. Retelele sociale si serviciile de securitate
Dosarele de securitate nu fac parte doar din trecutul comunist. In SUA si in Marea Britanie, serviciile secrete au lansat de ceva vreme programe de colectare de date despre cetateni pe baza profilelor acestora din retelele sociale.
Autoritatile vor gasi intotdeauna si alte metode sa-ti incalce anonimatul online si dreptul la intimitate, dar daca le oferi tot ce au nevoie sa stie pe Facebook, inclusiv detalii despre fiecare calatorie, nu mai au de ce sa depuna eforturi suplimentare.
2. Serviciile de locatie pentru smartphone
Una dintre cele mai controversate incalcari ale intimitatii legate de smartphone este modul in care operatorii telecom pastreaza date despre locatia clientilor ce folosesc servicii bazate pe locatie.
In afara de datele vandute companiilor de publicitate, operatorii telecom colaboreaza cu succes si cu fortele de ordine. In 2011, operatorul american AT&T a primit de la politie aproximativ 8,2 milioane de dolari pentru accesul la date legate de locatia utilizatorilor, de multe ori fara ordinul judecatoresc necesar. Oare in Romania e diferit?
3. Recuperatorii si Facebook
Recuperatorii de datorii sunt supusi unor numeroase restrictii cu privire la hartuirea datornicilor, dar acestea nu vizeaza si mediul online.
Daca ai un profil public pe Facebook si le permiti strainilor sa te contacteze, plateste-ti facturile si ratele la timp. In caz contrar ai putea fi hartuit de recuperatori in reteaua sociala si atentia lor s-ar putea indrepta si asupra rudelor si apropiatilor din lista de prieteni.
4. “Fisa de biblioteca” pentru eBook-uri
Apple, Amazon si Barnes & Noble vor sa stie tot despre clientii lor. De la timpul petrecut citind o carte pana la cautarile in text sau ordinea in care alegi sa citesti cartile, vanzatorii de eBook-uri au o fisa de biblioteca consistenta pentru cei mai multi utilizatori.
Deocamdata nu se stie cum sunt folosite datele colectate despre obiceiurile de lectura, dar primul pas este cu siguranta vanzarea lor agentiilor de publicitate, care cauta constant modalitati de a-ti “baga pe gat” reclama potrivita la momentul potrivit. Poti evita trimiterea de informatii deschizand cartile electronice doar cand eReaderul nu este conectat la internet.
5. Istoricul de cumparaturi online
Recomandarile Amazon bazate pe istoricul de cumparaturi online su fost doar primul pas. Marile magazine din SUA au inceput sa ofere clientilor un “Guest ID”, cu ajutorul caruia pot aduna in acelasi loc informatii despre istoricul de cumparaturi online si lista de cumparaturi din magazine.
Unul dintre incidentele cele mai bizare a constat in dezvaluirea sarcinii unei adolescente prin trimiterea prin posta a unor cupoane cu reduceri pentru produse pentru bebelusi. Cea mai sigura cale de a scapa de atentia magazinelor online si de instrainarea datelor despre tine este activarea optiunii “Do Not Track“, prezenta in cele mai multe browsere. De Liviu Petrescu – Hit.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu