Legenda unui februarie însângerat
Legenda unui februarie însângerat
"Griviţa Roşie - 1933", fals istoric sau farsă comunistă? O legendă "sacră": "Griviţa Roşie"! Un caz emblematic care, practic, a rupt regimul comunist din România în două. Sub Dej, o
"Griviţa Roşie - 1933", fals istoric sau farsă comunistă? O legendă "sacră": "Griviţa Roşie"! Un caz emblematic care, practic, a rupt regimul comunist din România în două. Sub Dej, o sărbătoare însemnată, un veritabil "cult" care-şi avea sorgintea în "glorioasele" greve din 1933, de la atelierele Griviţa. Sub Ceauşescu, "legenda" devine o "farsă" şi "cultul" devine un "fals". La mijlocul lui februarie "33, muncitorii de la atelierele CFR Griviţa erau în fierbere. Pe 15 februarie, liderii acestora declară grevă. O grevă organizată de comunişti cu sprijin, mai ales ideologic, de la Moscova, revoltă care s-a extins repede şi la alte centre muncitoreşti (ceferiste şi petroliste) din ţară.
A doua zi, pe 16 februarie, forţele de ordine (Armata şi Jandarmeria) au primit ordin să tragă. Şi să treacă la arestări. Cel care a coordonat reprimarea revoltelor muncitoreşti era subsecretar de stat la Interne, Armand Călinescu (n.r. - asasinat de legionari câţiva ani mai târziu, când devenise prim-ministru). Au căzut sub gloanţe câteva zeci de muncitori.
Alte câteva sute ajung după gratii. După arestările din februarie "33, pentru ceferiştii grevişti şi liderii lor comunişti - Dej, Stoica, Doncea, Vasilichi, Pintilie şi mulţi alţii - a urmat un lung proces, început la Bucureşti şi continuat la Craiova. Şi ani grei de puşcărie, la Jilava şi, mai ales, la Doftana.
continuarea:
http://istoriacomunismului.blogspot.com/
http://dariaion.blogspot.com/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu