100RO - NETWORK SAU NIET-WORK?

PROPUNERE
Dragi prieteni 100Ro,
Promisesem in ultima postare ca am sa va fac o propunere care ar  putea sa faca bine acestui blog dar si  cate un bine fiecaruia dintre  noi. Ii multumesc colegului nostru  Alexandru Hategan, caruia la fel ca si mie, si presupun ca oricaruia dintre  noi, ii pasa de soarta blogului, ca a incercat sa comute atentia pe necesitatea muncii in retea, caci intre  popularitatea personala si popularitatea blogului 100Ro, am preferat-o intotdeauna pe aceasta din urma. Si atunci va invit cu toata inima:

HAI SA SCRIEM SI SA NE DISTRAM IMPREUNA !
Anul trecut, inainte de aparitia lui 100Ro am  avut doua experiente in ale blogarelii, foarte  interesante si productive, care au functionat. Chestiunea in  esenta  este foarte simpla si este intr-un fel o reiterare al unui exercitiu literar care s-a mai practicat. Presupun ca ati citit cu totii, sau macar ati auzit de "Douasprezece scaune"  si "Vitelul de aur", doua romane ale scriitorilor rusi Ilf si Petrov (Ilia Arnoldovici si Evgheni Petrovici) care il au ca protagonist  pe Ostap Bender. Ei bine, catre acest gen de exercitiu, de data aceasta internaut, doresc sa va indrept atentia.
Cum s-a intamplat? Simplu. Spontan. Ioana Dumitrascu care din pacate acum pentru o perioada a inchis blogul, a creat si a postat "Tristeza" un fragment de telenovela. Asa cum ar fi fost de asteptat au aparut diverse comentarii. Am avut atunci o idee: "dar daca....prin comentariul meu ii voi continua actiunea, avand deja contextul si personajele pregatite!?" mi-am zis in gand si am si  facut-o. Fara sa existe o intelegere prealabila intre noi, Ioana, prin comentariul ei de raspuns la comentariul meu a lasat povestea sa-si urmeze cursul, apoi am invitat si pe alti comentatori sa participe. Am fost mai multi  coautori ai unei telenovele care  si-a modificat in timp continutul, caci povestea a alunecat in thriller si-apoi in pamflet politic, fiecare pictand evenimentele dupa pofta inimii pe canavaua inca umeda lasata de cel dinainte. Fiecare a introdus personaje noi si a dus actiunea acolo unde a crezut de cuviinta.
Am reluat aceasta idee pe blogul meu unde a aparut "Mitu lui Sisif" la care au participat mai mult  de  10 bloggeri. Cativa dintre ei  sunt prezenti aici pe 100Ro, fie in calitate de coautori fie de  comentatori si ma refer la Aalliinnaa, Heramariana, BlueIris si Cristiana. Povestea a mers bine si am postat sub forma de articole cate patru-cinci comentarii cu continutul povestii. Intr-un post separat am sa aduc un demo de postari ale comentariilor ca sa fie mai clar sau pur si simplu voi porni povestea ca sa vedeti cum se intampla "pe viu".
Si daca tot a fost sa fie sa devin eu nasul unui asemenea experiment, am sa-l si botez ca sa si putem opera cu notiunea. Articolul se va numi ARTICOL PIRAMIDAL 
iar continutul  POVESTE PIRAMIDALA


Trebuie sa va marturisesc ca despre aceasta idee a unor articole piramidale am avut o discutie anul trecut in decembrie cu Feri, care a intuit imediat avantajele unui astfel de demers in cresterea popularitatii blogului si intamplator la inceputul lui ianuarie, intr-o discutie, am abordat chestiunea  si cu Tasha.
Beneficii 100Ro:
1/ vor fi foarte multe articole originale, rod al cocreatiei mai multor autori si poate cu timpul vom iesi de sub imperiul copy-paste-ului, fenomen aparut din lipsa de timp si de imaginatie
2/ se va accelera viteza si numarul posturilor.
Nota: se pot porni mai multe povesti piramidale deodata, alegand teme de gen preferate: pamflet politic, poezie, thriller, note de jurnal cu un personal imaginat iar fiecare coautor poate participa prin comentarii la mai multe teme,
3/ se va mari numarul de comentarii, caci comentatorii autori veti fi atat voi cei 100Ro, cat si vizitatorii,
4/ si beneficiul cel mai important va fi acela ca se va  crea o relatie interactiva si emulativa intre coautori, ceea ce nu poate fi decat un castig pentru acest blog. O echipa sudata inseamna un blog mai performant.

Este un challenge pentru voi cei care va cunoasteti talentul literar dar si pentru aceia care urmeaza sa  si-l descopere, asta bineinteles daca veti dori si voi caci "l'homme propose et Dieu dispose".  Si ca sa nu existe discutii asupra coautorului care va gazdui povestea, eu va propun ca pe masura intrarii in hora, pe rand,  fiecaruia sa-i revina onoarea de a gazdui cate o parte a povestii piramidale.
Am sa dau eu drumul primul la o poveste piramidala in postul urmator. Primii pe care ii chem si ii rog sa ma ajute pana dam drumul acestui bulgare de zapada  sunt cei care stiu deja cum trebuie procedat. Doamnelor?:)
Daca vor fi autori pe care tema este posibil sa nu-i  atraga, pot incepe ei alte teme. S-ar putea de asemenea ca aceasta idee sa nu aiba suficienta aderenta. Nu m-am precipitat anul trecut sa va invit intr-o astfel de aventura de teama ca premisele viabilitatii ei sa nu fi fost coapte. Acum insa consider ca datorita  socializarii prin comentariile pe care le-am facut si a raspunsurilor pe care ni le-am acordat reciproc, am ajuns in situatia  sa ne  cunoastem mai bine iar deschiderea noastra  unii catre ceilalti  este cu mult mai mare decat la inceput. Toata problema pana la urma este :
sa ne placa, sa ne implicam si sa vrem.

Sunt atat de multe povesti care de-abia asteapta sa fie scrise de voi... :) Indrazniti!

12 comentarii:

  1. Ce pot sa spun? imi place si vreau sa ma implic!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu in ce masura se va lipi graiul moldovenesc si cel ardelenesc, dar daca am intrat in "hora" am sa "joc", pina mi-o sfirii calciele.:) Tine-te bine Dane, ca ceardasu' e obositor dupa o hora moldoveneasca, sau batuta, ca nu stiu sigur cum ii zice.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Mariana,
    Eu ii voi da drumul articolului zilele acestea, dar sa stii ca sunt operat la rotula.:))) Asa ca pe piciorul drept nu prea ma bazez. In schimb voi dansa de doua ori mai mult cu stangul! :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. La "hora asta " nu se tine cont de operatii.:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Intram cu totii in hora:) mi se pare ceva deosebit...si inspirat.Si mai ales,ne va pune creativitatea "la lucru",si la vedere:)
    Abia astept!

    RăspundețiȘtergere
  6. Feri draga,
    Ma voi asterne pe lucru. Iti multumesc de suport.:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa, deci! Asta era!

    Atunci piramida sa fie! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari inca o data DAN IOANITESCU !!! In vara cand o sa decernam premii autorilor de pe 100ro (banuiesc ca o sa o facem si pe asta), tu cu siguranta vei primi premiul pentru o idee inovatoare, aducatoare de original, de nou, de distractiv pe blogul nostru.

    Felicitari inca o data pentru "implementarea ideii" (ca ideea nu e noua) dar ai reusit foarte frumos sa o implementezi intr-un blog, in aceasta comunitate.. mare, care inect incet devine foarte mare.

    Succes, te sustin...

    RăspundețiȘtergere
  9. "Vai" ce imi place atmosfera de pe blog.MINUNAT!Felicitari!!!!!!!!:):)

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari si tie pentru intuitia cu care ai ales oamenii de pe blog si care uite acum arata ca-n poveste, creste si creste pe zi ce trece,se va face intr-un an cat altii in zece...:))

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragii mei Alina, Alexandru, Feri, Tasha,
    Ma incurc cand primesc felicitari. :) Pana la urma cred ca blogul are de castigat si vom fi cu totii incantati, cel putin ca veterani, cand vom vedea ca se va sta la coada ca sa se prinda un loc de blogger pe 100Ro. Nu mai e mult pana acolo! :)

    RăspundețiȘtergere