Abdicare

2 din 3 spanioli doresc ABDICAREA regelui

autor: FrontPress 07.01.2014

regeAproape doi spanioli din trei vor ca regele Juan Carlos să abdice şi doar 50% dintre iberici mai susţin monarhia ca formă de organizare statală, arată un sondaj publicat de ziarul de centru-dreapta El Mundo, cu ocazia împlinirii a 76 de ani de către suveranul spaniol, relatează AFP.
Susţinerea spaniolilor faţă de monarhie a scăzut în ultimul an cu cinci puncte procentuale, la 49,9%, potrivit acestui sondaj, citat de Mediafax. De asemenea, 62% dintre cei chestionaţi doresc ca regele să abdice, cu 17 puncte procentuale mai mulţi decât în urmă cu 12 luni.
Popularitatea regelui Juan Carlos a continuat să scadă în ultimii trei ani, în mare parte din cauza dezastrului economic şi a scandalurilor legate de corupţie şi excese care au măcinat casa regală.
În 1975, după moartea generalului Francisco Franco, prinţul Juan Carlos a devenit conducătorul ţării, acesta asigurând reinstaurarea monarhiei constituţionale. În acel moment a fost încheiat un acord tacit între el şi popor: Juan Carlos trebuia să menţină ţara unită în vremuri tulburi şi să se asigure că spaniolii nu se vor simţi ruşinaţi de familia lor regală. Acest lucru nu a stat aşa, fiica cea mică regelui, Cristina, a fost inculpată, iar ginerele său, Inaki Urdangarin, se află în mijlocul unui scandal de corupţie care a ţinut prima pagină a publicaţiilor internaţionale.
Asta, fără să mai fie luat în seamă faptul că monarhul trebuia să aibă o viaţă de familie exemplară şi de preferat fără incidente cu regina Sofia, aspect pe care, deasemenea, l-a neglijat. În urmă cu puţin peste un an, a comis o indiscreţie. Pe lângă faptul că în plină criză economică, când ţara avea un şomaj de 26%, regele a plecat la vânătoare de elefanţi în Botswana, monarhul şi-a găsit, scrie presa străină, şi o amantă: prinţesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Conform cotidianului Adevărul, Corinna a organizat excursia de vânătoare, alimentând în continuare zvonurile că este mai mult decât o bună prietenă. Publicaţia franceză Paris Match a şi prezentat, de altfel, o fotografie în care apare prinţesa purtând o superbă brăţară la mână, jurnaliştii francezi întrebându-se dacă aceasta i-a fost dăruită de regele Spaniei.
Numele Corinnei, o nemţoaică fără strămoşi aristocraţi, dar care a fost căsătorită cu prinţul Casimir zu Sayn-Wittgenstein-Sayn şi şi-a păstrat numele după divorţ, a apărut în presa spaniolă în urmă cu un an, cu ocazia vănâtorii din Botswana. De altfel, acea expediţie l-a costat destul de scump pe regele spaniol: şi-a pierdut titlul de preşedinte de onoare al filialei spaniole a World Wildlife Fund (WWF). Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu