Nationalistii greci

Nationalistii greci, noii aparatori ai Ortodoxiei. Blogger condamnat pentru blasfemie.

autor: FrontPress 17.01.2014

Filippos Loizos, un tânăr de 27 de ani din Grecia, a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru blasfemie şi jigniri aduse unui apreciat călugăr ortodox, după ce naţionaliştii de la Zorii Aurii au cerut de mai multe ori în Parlamentul din Atena ca autorităţile să ia măsuri în acest caz.
Monahul Paisie (1924-1994) a fost un calugăr grec din Capadocia, foarte apreciat de popor şi Biserică, speculându-se că în viitorul apropiat ar putea fi canonizat. Credincioşii susţin că aceasta a prezis căderea Uniunii Sovietice şi invadarea turcă a Ciprului.
Tânărul a fost condamnat pentru că a creat o pagină specială pe Facebook unde Ortodoxia era batjocorită şi numele călugărului era luat în derâdere pentru că se aseamănă cu un fel de mâncare (chiar numele paginii de pe reţeaua de socializare era un joc de cuvinte în acest sens). Bloggerul s-a folosit de numele și imaginea lui Paisie, înlocuindu-le cu Pastitsio – paste grecesti cu sos béchamel – într-un mod similar cu Pastafarianismul, o mișcare internațională satirica, ce promovează necredința.
pastitsios1-thumb-largeOficiali din cadrul poliţiei au anunţat încă din toamna anului 2012, când a izbucnit acest scandal, că au primit mii de plângeri de la cetăţenii nemulţumiţi de jignirile aduse convingerilor lor religioase. Aceştia au mai precizat la vremea respectivă că laptopul tânărului a fost ridicat pentru cercetări iar pagina de pe reţeaua de socializare a fost închisă.
În Codul Penal din Grecia există trei articole prin care se pedepsesc “blasfemiile la adresa lui Dumnezeu sau a Bisericii Ortodoxe”. Cei care sunt acuzaţi de comiterea unor astfel de fapte pot să primească amenzi sau pedepse cu închisoarea de maxim doi ani.
În 2003, austriacul Gerhard Haderer a fost judecat pentru că a scris o carte în care Hristos este portretizat drept un hipiot. Scriitorul a fost achitat până la urmă în 2005.
wpid-dsc025721Biserica Ortodoxă este biserică de stat în Grecia iar credincioşii ortodocşi aclătuiesc între 95 şi 98 de procente din totalul populaţiei.
Partidul Zorii Aurii a zguduit în luna iunie a anului 2012 sistemul politic din Grecia obţinând la alegerile parlamentare 7 la sută din voturi, revenindu-i astfel 18 locuri în Parlamentul din Atena. De atunci a crescut constant în sondaje, depășind constant 12-15 procente din opțiunile de vot. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu