Omagiu

Liderul gherilelor nationaliste cipriote omagiat printr-un mars comemorativ (FOTO)

autor: FrontPress 28.01.2014

0Membrii partidului E.L.A.M. (Frontul Naţional al Poporului) din Cipru au organizat luni un marş pe străzile capitalei Nicosia în memoria generalului Georgios Grivas, militant contra imperialismului britanic şi liderul gherilelor naţionaliste din anii ’70 care au luptat pentru unirea cu Grecia a insulei mediteraneene, în prezent divizate în două: partea turcă (nerecunoscută pe plan internaţional) şi cea greacă (stat de sine stătător, membru al Uniunii Europene).
aMarşul comemorativ a marcat 40 de ani de la moartea generalului şi a început din faţa Bisericii Sfântul Nicolae şi s-a încheiat în faţa monumentului dedicat acestuia. Aici organizatorii au rostit scurte cuvântări şi au depus coroane de flori.
Participanţii la acţiune au fluturat drapelele naţionale ale Greciei şi steaguri bizantine, simbolizând dorinţa de unire a Ciprului reîntregit cu Grecia şi identitatea creştin-ortodoxă a naţionaliştilor eleni.
Cipru a fost divizat din 1974, când Turcia a invadat partea de nord a insulei, ca răspuns la o lovitură militară de stat sprijinită de guvernul elen în vederea unirii insulei cu Grecia. Cipru a aderat la Uniunea Europeană în 2004, iar auto-proclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Turcia, ţară care are staţionat în regiune un contingent format din 30.000 de soldaţi. Sursa: FrontPress.ro
 769843215

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu