Regina Maria


Iubirile Reginei Maria a României (3)


Dar Marele Duce Boris nu este singurul bănuit că ar putea  fi tatăl micii Principese Maria - ( probabil singura bârfa neadevărată  legată de copiii viitoarei Regine Maria ) – cunoscută sub numele de Mărioara sau Mignon.


Principesa Maria a Romaniei

În perioada următoare relaţiile dintre Ferdinand si Maria se deteriorează iremediabil.  Mai  întîi,  felul de a fi al lui Ferdinand  ( Nando – cum îi spuneau cei apropiaţi)  - „lenea, indolenţa, antipatia pentru orice fel de muncă, pentru orice întreprindere serioasă şi... mai rău decît toate, pasiunea lui senzuală pentru Missy, care au ajuns... s-o îndepărtezeNando singur a recunoscut - îi scria mama Principesei Maria Regelui Carol I -  că şi-a tratat nevasta ca pe o metresă, fără să-1preocupe prea mult starea ei afectivă, ca să-şi satisfacă în permanenţă nevoile fizice".  Iar aventurile extraconjugale ale Principelui Moştenitor Ferdinand erau şi ele binecunoscute în epocă.

Principii Ferdinand si Maria in  ziarul Epoca din 18 septembrie 1896

 La inceputul anului 1897  tînărul ofiţer din regimentul de roşiori Gheorghe (Zizi)  Cantacuzino – un bărbat  “nu prea înalt, subţire, brunet, amuzant şi elegant”, în vârstă de 27 de ani incepe sa aibă întâlniri din ce in ce mai dese cu Principesa Maria. Povestea continuă şi în primăvara anului 1998 când tânărul Zizi Cantacuzino este adus la palat ca profesor de gimnastică pentru prinţul Carol. Idila continua ulterior în Germania, unde Maria pleacă la tratament, apoi la Constanţa, la bordul unui vas ancorat in larg (drept paravan era verisoara lui Zizi Cantacuzino, o adolescentă).
„Apariţiile Mariei  la Constanţa, însoţită în permanenţă de Zizi şi de verişoaraacestuia, provocau scandal. Se spunea că Principesa Moştenitoare bătea oraşul cu locotenentul român, însoţită doar de tînăra de treisprezece ani. Instruiţi de Rege să fie informat în legătură cu ceea ce făcea Principesa Moştenitoare, membrii din suita Mariei au relatat că erau împreună de dimineaţa pînă seara şi că el stătea ore întregi în cabina ei. Au mai spus că Principesa Moştenitoare ofensase oficialităţile locale şi pe membrii corpului consular,  luîndu-şi  oficial rămas - bun de la oraş cu tînărul locotenenlîngă ea. Regina Elisabeta şi Mm. Winter au acuzat-o pe Maria de a fi invitat o fată orfană de mamă să petreacă vara cu ea ca să-i servească drept paravan pentru idila ei cu Zizi.” ( Hannah Pakula -Ultima romantica – Viaţa Reginei Maria a României ).

Principesa Maria in ziarul Epoca din 24 mai 1897

În înalta societate a vremii incepe să se vorbească despre iminentul divorţ al cuplului moştenitor. Cert este că micuţa prinţesa  Maria – Mignon -  s-a născut la Castelul Friedenstein în Gotha pe 8 ianuarie 1900. Problema paternității sale a iscat furtună în sânul familiei regale, soarta succesiunii fiind în impas. Principesa Moștenitoare a României ameninţă cu divorțul și cu plecarea sa împreună cu fiul ei Carol din România şi deasemena cu renunțarea în numele acestuia la succesiune. Intrigile țesute la Curte de intriganta guvernatoare Miss Winter în defavoarea Principesei Maria a României nu au avut o finalitate, Principele Moștenitor Ferdinand însuşi , însoţit de câțiva miniștri, a plecat la Gotha și a recunoscut ca fiică a sa pe Mignon. De altfel de-a lungul timpului Ferdinand a arătat atașament profund față de Mignon (viitoarea Regină a Iugoslaviei ) , aceasta  fiind fiica sa favorită. La intoarcerea sa din Germania , Principesa Maria găseşteîn suita sa doamne de companie ivite din senin ( printre care: Nadejda Stirbei, Maruka Cantacuzino sau Martha Bibescu)  care aveau  scopul de a o impiedica să mai intre intr-o relaţie care să îi pericliteze statutul.
Idila cu Zizi Cantacuzino incetează – dar nu şi bârfele. Missy mărturisea mamei sale: La  început, crezi că dacă nu găseşti fericirea în căminul conjugal o poţi găsi pe căi ocolite, dar mi-a fost dat să aflu că acest lucru nu este posibil şi că este aspru pedepsit"
Măsurile “de protecţie” luate de Regele Carol I  nu aveau să oprească însă setea de dragoste a Principesei  Maria. În vara anului 1902 Maria şi Ferdinand au plecat la Londra pentru a asista la încoronarea lui Edward al Vll-lea. Maria rămâne în Anglia pe perioada verii şi în această perioadă il cunoaşte pe tânărul Waldorf Astorcare avea atunci puţin peste 20 de ani, de care s-a îndrăgostit instantaneu şi cu care a avut o idilă pătimaşă. Viitoarea Regină a României avea să mărturisească referindu-se la această :  “ Săptămînile acelea în frumosul Cliveden sînt printre amintirile cele mai frumoase din viaţa mea. Au fost fericire pură. Lipsită de lucrurile pentru care fusesem născută, am găsit la Cliveden o viaţă sănătoasă şi plină de libertate în nişte împrejurimi superbe, cu tovarăşi tineri, apropiaţi ca spirit ".

Regina Maria
Wiliam Waldorf Astor
 După încoronarea Regelui Edward,  Maria şi Ferdinand se reîntorc in România, iar Missy îl invită pe noul său prieten însoţit de sora acestuia Pauline să petreacă luna octombrie la Sinaia. Relaţia dintre Missy si Waldorf continuă  până în anul  1906, an în care tânărul englez se căsătoreşte cu Nancy Shaw. Deşi Principesa spera ca relaţia ei cu tânărul Waldorf va continua intr-o formă oarecare, acesta se retrage din viaţa tinerei prinţese românce ( cei doi soţi – Waldorf si Nancy -  refuză invitaţia de a-şi petrece luna de miere in Romania ).
“Îl iubeam sincer şi natural, cu tot ce firea mea avea mai bun de dăruit…”, îi scria Principesa Maria  Paulinei Waldorf. “El era suflarea, aerul şi spiritul vieţii mele şi el o ştia. Şi totuşi, în momentul în care s-a căsătorit, a renunţat total la mine, de fapt fără milă… Şi el ştia ce înseamnă să trăiesc dintr-o dată fără el”. 
Dar adevărata mare dragoste a viitoarei Regine a României  urma să se nască abia in anul urmator, 1907. Şi această iubire va fi prinţul Barbu Ştirbei, nepotul domnitorului Barbu Ştirbei, un brunet cu ochi căprui, un tânăr de o eleganţă aristocratic,  bărbat  care cu mintea lui ascuţită o cucereşte definitiv (sau aproape definitiv…) pe Maria.

Regina Maria
Printul Barbu Stirbei
Surse: Ultima romantica regina Maria a României - Hannah Pakula 
                 Povestea vietii mele - Memoriile  Reginei Maria a României


 Povestea continua...
deieri-deazi.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu