SUVERANITATE

Basescu sustine suveranitatea Republicii MOLDOVA. Dar a ROMANIEI?

autor: FrontPress 16.01.2014

basescuPreşedintele Traian Băsescu, deşi nu de puţine ori a făcut aluzii unioniste la adresa Republicii Moldova, a dat dovadă din nou de inconsecvenţă, declarând miercuri că Bucureştiul susţine în suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială a celui de al doilea stat românesc. Din păcate şeful statului nu este la fel de vehement şi când vine vorba de independenţa României, acesta declarând în repetate rânduri că este în favoarea “Statelor Unite ale Europei”, un proiect care presupune “cedări masive de suveranitate” din partea ţării noastre.
“România a susţinut întotdeauna şi susţine în continuare suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat Traian Băsescu la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.
“Suntem un susţinător fervent al acordării unei perspective europene Republicii Moldova. Susţinem în continuare consolidarea democraţiei în Republica Moldova, reformele şi modernizarea instituţiilor, precum şi lupta împotriva corupţiei. România este partener cu Statele Unite şi cu statele membre ale Uniunii Europene pentru sprijinirea Republicii Moldova pe acest drum, în primul rând pentru consolidarea securităţii energetice şi pentru dezvoltarea învăţământului, culturii şi identităţii româneşti a majorităţii populaţiei”, a menţionat şeful staului.
El a mai pledat pentru modificarea Regulamentului 539/2001 astfel încât să permită libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene, informează Mediafax. “Insistăm ca acest proces să fie parcurs cât mai accelerat posibil. Republica Moldova a arătat că este hotărâtă să se angajeze pe calea europeană. De aceea susţinem în continuare că trebuie să beneficieze din partea Uniunii de o ofertă clară şi motivantă atât în planul perspectivei europene, cât şi în cel al libertăţii de mişcare a persoanelor”, a declarat preşedintele.
Conştient că reunirea teritoriilor româneşti este un deziderat naţional, la care au aderat mulţi români de pe ambele maluri ale Prutului, Traian Băsescu a ţinut să mai dreagă din afirmaţiile sale în favoarea statalităţii moldoveneşti şi a menţionat că “România a afirmat întotdeauna identitatea română a majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova”. “Am vorbit întotdeauna despre două state româneşti, şi în acest context salutăm decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova din 5 decembrie, privind interpretarea Articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, respectiv consacrarea fără dubiu a limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova. Respectăm dreptul de autoidentificare a cetăţenilor din stânga Prutului, alternativ ca români sau moldoveni, dar considerăm că acest lucru e rezultatul vicisitudinilor istoriei şi vom susţine neabătut cultura, învăţământul şi identitatea românească ale statului vecin”, a mai spus Băsescu. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu