Cine i-a împrumutat pe greci, a rămas lefter!

Posted on 9 martie 2012
49

Creditorii i-au iertat pe greci de datorie: ca n-aveau încotro!

In aceasta dimineața, creditorii privati ai Greciei au acceptat sa șteargă 105 miliarde, din datoria de 177 de miliarde de euro, in bonduri guvernamentale. Stergerea datoriei se refera la 95.7% din datoria in obligatiuni a Greciei, pentru ca in legea greaca exista o “clauza a acțiunii colective”, care ii obliga sa accepte aceasta înțelegere si pe putinii creditori care au refuzat sa ierte statul de datorii (vezi știrea Reuters).
Deci cei care au cumpărat obligațiuni de stat grecești, au de astăzi doar 25% din banii pe care ii aveau ieri.
Cine sunt fraierii?

In principal, pensionarii greci.
Firmele private nu-si baga niciodată banii in obligațiuni de stat (ca au nevoie de ei). In orice tara, pensionarii si bugetarii au fost cei atrași de “siguranța” bondurilor guvernamentale (se spunea ca “o tara nu fuge nicăieri cu banii tai”). Așa ca au cumpărat la greu titluri de stat, fie prin intermediul băncilor, fie prin fonduri de economisire, fie chiar direct, atunci când s-au emis obligațiuni pentru populație.
Băncile grecești deja erau practic paralizate, fără fonduri, cu operațiunile oprite. Pentru ele, lovitura de azi e inutila: ca si când ai lovi cu piciorul intr-un cadavru.
Dintre băncile străine, in special doua au fost supraexpuse in Grecia: Societe Generale (prezenta si in România prin BRD) si BNP Paribas. Pentru francezul de rând deci, falimentul Greciei este un dezastru.
Când nu poți sa-ti plătești datoriile, faliment se cheamă!

M-a pufnit rasul când l-am auzit pe premierul grec Lucas Papademos zicând ca Grecia a…evitat azi falimentul. Cum sa-l evite? Incapacitatea de plata a datoriilor – asta e chiar definiția falimentului! Statul fuge de adevăr ca dracul de tămâie, dar orice om de afaceri știe care e situația.
Politicienii refuza recunoașterea falimentului – problema lor! La fel au refuzat sa recunoască si criza (deși făcea ravagii in economie), la fel refuza sa recunoască si explozia inflației (deși preturile au început sa crească cu 30% pe luna).
Numai ca recunoașterea lor nu prea contează. In economie, contează doar banii. Contează sa găsească finanțare de acum încolo – si uite ca sectorul privat le întoarce spatele! Pai cine mai e prost sa-ti dea bani azi si sa se trezească mâine doar cu 25% din ei?
Ce bine e, când proștii plătesc pentru prostiile lor!

Ca si in SUA, băncile au cerut Uniunii Europene sa le acopere pierderile din Grecia. Dar spre deosebire de socialistul Barrack Obama, cancelarul german Angela Merkel a refuzat: nu e normal sa plătească toți pentru greșelile unora. Responsabilitatea individuala este inima sistemului capitalist: ea asigura eliminarea celor slabi si incompetenți (care după anunțul de azi al Greciei, sunt liberi sa-si tragă un glonț in cap sau sa se arunce de la balcon).
Responsabilitatea colectiva nu există. Responsabilitatea colectiva înseamnă iresponsabilitate.
Nu criza datoriilor e cea mai grava: ci a cheltuielilor!

Am mai spus-o: degeaba urla guvernele de criza datoriilor. Chiar daca mâine s-ar șterge toate datoriile guvernamentale, ca in cazul Greciei (si probabil chiar așa se va întâmpla si cu România, Italia, Spania, Portugalia), criza ar continua bine-mersi!
Pentru ca nu datoriile țin economia in criza: ci cheltuielile. Cheltuielile guvernamentale demente au dus la creșterea taxelor, iar taxele au băgat firmele in faliment si le-au făcut necompetitive: pai asta nu se rezolva prin ștergerea datoriilor. Ci printr-o reforma la sânge a statului: prin renunțarea la ajutoare sociale, la pensii de stat, prin concedierea bugetarilor si externalizarea serviciilor si prin scăderea taxelor – pe scurt, prin omorârea statului social. Iar grecii încă n-au făcut așa ceva.
In acest moment, singurii bani reali care intra intr-o tara, sunt cei din exporturi. Iată situația Greciei:
  • Exporturi: 26.64 miliarde USD
  • Cheltuieli bugetare: 154.5 miliarde USD
  • Creștere economica: -6%
  • Șomaj (feb. 2012): 21%
(sursa: CIA)

Concluzie: ieri, grecii aveau o datorie imensa si cheltuiau mai mult decât produceau. Azi nu mai au o datorie imensa, dar tot cheltuiesc mai mult decât produc: pai de unde bani? Ca n-au avut nici ieri; n-au nici azi!
Ca sa treacă pe surplus, grecii vor fi obligați sa-si reducă cheltuielile de…10 ori! Adică pensii mai mici de 10 ori, salarii mai mici de 10 ori, contracte de stat la fel. Adică nivelul de trai al grecilor va trebui sa scadă sub nivelul de trai al chinezilor care lucrează in fabricile Apple.
Consecințele pentru România.

România va fi următoarea tara europeana care se prăbușește. E firesc, e meritat, e așteptat. Deja in presa occidentala se scrie: lăsați Grecia! Îngrijorați-va de România! (vezi revista Forbes aici).
Prima consecința asupra României se va simți la împrumuturi: de azi înainte, băncile private vor fi mult mai prudente sa cumpere obligațiuni guvernamentale. Mai ales obligațiunile unor tari de mâna a doua, corupte, fără industrie, fără agricultura, practic fără economie, ca România. Iar pentru FMI si UE, România era oricum ultima pe lista priorităților, după Spania, Italia, Franța, Irlanda, Portugalia.
Numai ca, fără împrumuturi, România nu are cum sa-si plătească pensiile si salariile bugetarilor. Iar decizia de ieri a președintelui Traian Băsescu (sa mărească pensiile si salariile, in loc sa scadă taxele firmelor private), a bătut ultimul cui in sicriul economiei românești. României nu-i vor mai veni bani nici din exterior, dar nici din interior.
Pai atunci, cum sa-si plătească datoriile?
Falimentul României e inevitabil. Ca al oricărei tari socialiste.

E in natura porcilor sa se poarte ca porcii. E in natura comuniștilor sa se poarte ca comuniștii. Ce sa speri de la ei? Cine intra in socialism, trebuie sa lase la poarta orice speranța.
Singura salvare a acestei tari este ca bugetul național sa fie administrat doar de cei care pun efectiv bani in el: adică de un Consiliu Fiscal, ales de sectorul privat. Nu de Parlament, ca Parlamentul a administrat 20 de ani banii României: vedem cu toții rezultatul! Dar românii, ca si grecii, încă nu au suferit destul, ca sa accepte o asemenea soluție.
Păi, lasă-i sa sufere!
http://capitalismpepaine.wordpress.com/
http://odoricaion.wordpress.com/