Colonie financiara

Premierul ungar refuza sa-si transforme tara intr-o “COLONIE FINANCIARA”

autor: FrontPress 27.03.2012
Comisarul european pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, admite, pentru Kolner Stadt Anzeiger, că UE face tot posibilul să stopeze politica naţionalistă a premierului ungar şi ameninţă Budapesta cu măsuri dure.
“Comisia Europeană a trimis, încă din decembrie 2011, o avertizare în scris pentru Guvernul de la Budapesta. În ciuda apelului nostru, Parlamentul a aprobat şi a pus în aplicare câteva proiecte legislative care contravin normelor europene. Eu sper, în interesul Ungariei şi al Europei, că vom elimina aceste probleme şi Ungaria îşi va schimba legile conform normelor europene în vigoare”, spune Reding, care nu s-a arătat îngrijorată de atacurile lui Viktor Orban la adresa UE. “Ce spune Orban nu este întotdeauna în concordanţă cu ce face Orban. Noi urmărim destul de relaxat şi obiectiv ce se întâmplă în Ungaria. Ne interesează doar dacă legislaţia în vigoare este în conformitate cu ceea ce ne dorim noi. Evident că ecourile eurosceptice din Ungaria, care privesc reacţiile noastre ca pe o dictatură a Bruxelles-ului, sunt deosebit de periculoase, mai ales că se bazează pe sentimente naţionaliste. Ceea ce face Bruxelles-ul este conform cu tratatele UE semnate de bunăvoie şi ratificate democratic de toate cele 27 de ţări membre”, consideră Reding.
Dacă vor bani, să respecte regulile!
Ea atrage atenţia Ungariei că starea financiară a ţării depinde de ajutorul UE. “Ajutorul financiar dat de UE este în strânsă legătură cu o serie de reguli. Este în interesul Ungariei să asigure independenţa Băncii Naţionale Centrale, a Autorităţii de Protecţie a Datelor şi a sistemului legislativ. Un stat care încalcă drepturile europene îşi taie singur craca de sub picioare. Din punct de vedere legal, nu este prevăzut ca un stat membru să fie exclus din UE, însă putem să limităm influenţele politice ale acelui stat în UE. Practic, putem să suspendăm votul Ungariei în UE. Pentru un stat asta ar echivala cu o bombă atomică. Am introdus această măsură ca pe o sperietoare pentru statele membre, dar nu plănuim să o şi punem în aplicare. În orice caz, este ultima soluţie la care vom apela. Ea poate fi adusă în discuţie la cererea Parlamentului European sau a unei treimi dintre statele membre. Încă nu am epuizat toate opţiunile legale, iar Ungaria nu e singura ţară împotriva căreia există o plângere la Curtea Europeană de Justiţie. În acest moment de problemele Ungariei se ocupă Consiliul Europei, care nu este o instituţie UE. Acolo se analizează libertatea religioasă, libertatea de a alege şi independenţa sistemului judiciar din Ungaria. Consiliul Europei a realizat un raport amplu despre situaţia din Ungaria”, a spus Reding.
Risc de derapaje, din cauza crizei
Viviane Reding atrage atenţia că pe baza crizei economice există riscul ca multe societăţi, precum cea din Ungaria, să se îndepărteze de idealurile democratice: “Suntem cu ochii pe toate aceste manifestări. Dacă aduc în discuţie problema rromilor, atunci 16 state membre ar trebui să îşi schimbe legislaţia în vigoare, din cauza politicii Franţei. Doar aşa putem obţine garanţia că drepturile cetăţenilor europeni, conferite pe baza libertăţilor UE, sunt respectate şi de sistemele judiciare şi legale ale tuturor ţărilor membre”, a încheiat Reding.
Orban: “NU vom fi o colonie”
În ciuda avertizărilor repetate, premierul ungar Orban Viktor continuă lupta la nivel declarativ cu UE. Într-o alocuţiune pe care analiştii au caracterizat-o drept “un model de discurs naţionalist într-o Europă modernă”, Orban a promis că nu va permite ca Ungaria să devină o colonie: “S-au mai uitat la noi aşa în 1848-1849, când Europa devenise tăcută, dar apoi lumea feudalistă s-a dezintegrat peste tot în Europa şi în locul ei au apărut naţiunile puternice. S-au mai uitat aşa la noi şi în 1956, dar tirania comunistă, căreia i-am înfipt noi primii un ac, până la urmă s-a prăbuşit, permiţându-i Europei să se reunifice”. “Programul politic şi intelectual din 1848 a fost următorul: NU vom fi o colonie! Programul şi dorinţa ungurilor în 2012 sună cam aşa: NU vom fi o colonie!”, a mai spus Orban, conform periscopepost.com.
Experienţe “tovărăşeşti”
Orban a jucat cartea temerilor ungureşti în legătură cu pierderea suveranităţii/libertăţii în faţa Europei: ”Suntem mai mult decât familiarizaţi cu caracterul asistenţei tovărăşeşti nesolicitate, chiar dacă ea vine îmbracată într-un costum elegant şi nu într-o uniformă cu epoleţi. Vrem ca Ungaria să se învârtă în jurul propriei axe, de aceea ne vom proteja Constituţia, care este cheia spre un viitor sigur. O bancă naţională independentă este aceea care protejează economia naţională de interesele străine. Ştiu şi ei, la fel de bine ca şi noi, că e de la sine înţeles să nu laşi vecinilor cheia de la cămara casei tale”.
Premierul ungar a mai adăugat că Budapesta nu va tolera politica UE şi că a găsit deja destui aliaţi printre statele europene. “Nu vom sta cu mâinile încrucişate şi nu vom urmări impasibili cum orice trend politic sau intelectual încearcă să forţeze o alianţă nesfântă în Europa. Prietenii noştri lituanieni, cehi, letoni, sloveni şi români sunt alături de noi. De asemenea, avem de partea noastră zeci de milioane de cetăţeni care respectă în linişte Europa. Vorbesc de cei care încă insistă pentru suveranitatea naţională şi încă cred în valori creştine, precum curajul, onoarea, loialitatea şi mila, valori care au făcut continentul nostru să fie atât de deosebit. Dacă nu vom acţiona din timp, întreaga Europă ar putea deveni o colonie a unui sistem financiar modern”, a încheiat Orban.
Demonstraţii la Berlin
Aproximativ 80 de cetăţeni germani, majoritatea tineri, au manifestat sâmbătă, în faţa sediului Ambasadei Ungariei la Berlin, pentru susţinerea democraţiei ungare, anunţă cotidianul Nepszabadsag. Demonstraţia a fost organizată de Uniunea Europeană Germană (Europa-Union Deutschlands – EUD), Tinerii Federalişti Europeni (Junge Europäische Föderalisten – JEF) şi Mai Multă Democraţie (Mehr Demokratie!). Pliantele care au fost distribuite de organizatorii manifestaţiei precizau că demonstraţia a fost organizată pentru susţinerea democraţiei ungare, nu împotriva Ungariei. Participanţii au scandat: “Suntem aici pentru susţinerea Ungariei”. Mai multe persoane ţineau în mâini pancarte pe care scria: “Ungaria, suntem îngrijoraţi pentru tine”. De Istvan Deak – Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu