Unul din doi germani vrea reintroducerea marcii

Germanii sunt sentimentali. La 21 de la reîntregirea ţării, germanilor, fie ei din est, fie din vest, le este dor de bătrâna marcă.
Pe fondul crizei actuale, unul din doi germani ar schimba moneda euro cu marca germană, arată un sondaj de opinie publicat de revista ,,Focus”. Doar 48 dintre respondenţi s-au declarat ca fiind susţinători ai monedei europene unice. În urmă cu un an situaţia era alta, raportul era invers: 50% dintre germani susţineau utilizarea euro şi 47% voiau înapoi marca germană.
Liberalii nu mai cred în euro
Potrivit sondajului ,,Focus”, cei mai înfocaţi susţinători ai reîntoarcerii la vechea marcă sunt simpatizanţii partidului liberal (FDP). 70% dintre aceştia spun că ar renunţa la moneda unica europeană. Din rândul susţinătorilor social-democraţilor, 53% vor marca înapoi, iar intre votanţii stângii 52%. În schimb, peste jumătate din alegătorii Uniunii creştin-democrate (CDU) şi ai ecologiştilor sunt mulţumiţi de adoptarea monedei euro, petrecută cu nouă ani în urmă.
Plasă de salvare de 14 miliarde
Anul trecut, Adelheid Sailer-Schuster, reprezentantă a băncii centrale germane în oraşul Hamburg, dezvăluia presei că aproximativ 14 miliarde de mărci germane se aflau încă în circulaţie, aceasta pentru că autorităţile de la Berlin au hotărât să nu impună o dată limită de schimbare a vechii monede.
Sursa: Adevărul
http://blog.nouadreapta.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu