Frati

Nationalistii maghiari camarazi cu fratii musulmani

autor: Freya 12.08.2013

ht5yu5tMişcarea pentru o Ungaria mai bună ( pe scurt Jobbik ) ne este cunoscută tuturor ca una dintre cele mai reprezentative mişcări pentru naţionalismul european în sec. XXI. O imagine care s-a conturat în jurul lor datorită forţei pe care această mişcare o are pe teritoriul statului maghiar. Totuşi, cât de naţionalişti pot fi consideraţi cei de la Jobbik pentru civilizaţia Europeană atâta timp cât ei mai au o altă imagine, mai puţin cunoscută dar perfect vizibilă, de partener a grupărilor radicale islamice şi promotor necontenit al pan-turcismului ? O imagine pe care mulţi naţionalişti din Europa trebuie să o ignore atunci când văd în Jobbik o rezistenţă radicală, naţională şi creştină faţă de pericolele externe care ameninţă cultura şi civilizaţia creştină a Europei. Dar măcar noi românii să nu închidem ochii la această latură a Jobbik, motiv pentru care în materialul de mai jos urmează să prezint cât pot din legătura pe care partidul Jobbik o are cu lumea musulmană şi în special cu turcii.
Trecutul mişcării Jobbik este plin de acţiuni şi comunicate care reprezintă o adevărată oglindă a fraternităţii dintre această grupare ”naţionalistă” din Ungaria, grupările radicale de musulmani şi în special forţele radicale islamice din Turcia. Liderii Jobbik, din frunte cu Gabor Vona,  au criticat de nenumărate ori acţiunile anti-islamice ale occidentului cât şi orice politică anti-turcă, fiind avocaţi permanenţi ai statului turc în Uniunea Europeană. Totodată ei au manifestat prin diverse comunicate şi articole dorinţa de a întări relaţia dintre cele două naţiuni ( turcă şi maghiară ) pe motivul originii entice commune. O întărire pe care oricum au făcut-o deja cu o cunoscută grupare radicală din Turcia şi anume ”Lupii Cenuşii”, aripa de tineret a partidului ”Mişcarea Naţionalistă”, un partid adept al pan-turcismului, doctrină promovată inclusiv de militanţii Jobbik.
Într-un comunicat datat  08/02/2011, publicat pe site-ul official al Jobbik ( www.jobbik.com ) GYÖNGYÖSI Márton, parlamentar Jobbik, a spus că o mişcare precum Jobbik, care susţine o întorsătură spre răsărit şi o întoarcere la originile asiatice ale poporului maghiar, ‘’nu poate fi aliată cu radicalii anti-islamici din occident’’. Această simpatie pentru spaţiul răsăritean şi islam este vizibilă şi prin programul electoral al Jobbik unde ‘’întoarcerea spre răsărit’’ este din nou prezentată ca singura alternativă viabilă pentru poporul maghiar. De asemenea, promovând originea asiatică a maghiarilor, Jobbik susţine fără echivoc o politică externă îndreptată nu doar spre Turcia ci şi spre ţări precum Kazahstan, Azerbaijan şi alte naţiuni cu o origine etnică comună. Acest lucru este afirmat şi în comunicatul Jobbik mai sus amintit alături de faptul că Jobbik susţine fără echivoc pan-turcismul şi pan-turanismul, ideea unităţii dintre toate popoarele de origine turcă şi turanică ( turcii, tătarii din sudul Rusiei, maghiarii, finlandezii, mongolii, triburile aborigine din Siberia şi popoarele baltice ). Liderii marcanţi ai partidului, din frunte cu Gabor Vona, Gyongyosi Marton, Csanad Szegedi şi-au declarat public sprijinul pentru această ideologie unificatoare în defavoarea pan-europenismului.
De asemenea parlamentarii europeni ai Jobbik-ului acţionează ca preşedinţi şi reprezentanţi de seamă a structurilor de colaborare dintre maghiari, turci, perşi, azerbaijani. Nu doar că Jobbik-ului acţionează preponderant în cadrul unor astfel de uniuni, dar în rândurile lor membrii Jobbik formează o majoritate covârşitoare.
Cu ocazia atacului asupra flotei turceşti ‘’Mavi Marmara’’ ( 31 Mai, 2010 ), europarlamentarii Jobbik au ţinut o mulţime de discursuri politice de solidaritate între cele două naţiuni ‘’surori’’. Aceste discursuri au fost urmate de organizarea unei manifestări de simpatie în faţa ambasadei Turciei la Budapesta unde reprezetanţii Jobbik au aprins lumânări pentru victimele atacului. De asemenea parlamentarii Jobbik au propus o rezoluţie parlamentului maghiar, cerând condamnarea ‘’agresiunii Armene în Nagorno-Karabah’’. Aceste date pot fi găsite şi confirmate pe pagina oficială a Jobbik.
În cea ce priveşte poziţia Jobbik-ului faţă de islam avem cuvintele lui Gabor Vona, citate din săptămânalul oficial al partidului Jobbik, Barikad ( publicat pe data de 9 decembrie 2010 ) : “… azi civilizația islamului rămâne ultimul bastion al culturii tradiționale a umanității. Succesul sau eșecul său este relevant pentru mine … din punctul de vedere al umanității. Dacă islamul eşuează, lumina se stinge pentru totdeauna și nu mai rămâne nimic pentru a contracara întunericul globalizării”. De asemenea când cea mai nouă ediţie de interpretare a Coranului ( ‘’Sfântul Coran’’ în comunicatul Jobbik ) în limba maghiară a fost publicată în ianuarie 2011 Jobbik a fost singurul partid politic maghiar care să i-a parte în mod oficial la ceremonia organizată de fundaţia Hanif ( Hanif Foundation ).
Orientare pro-islamistă a Jobbik a fost vizibilă şi recent când pe data de 07-05-2013 Jobbik-ul a sprijinit Palestina să fie recunoscută în cadrul unei adunări internaţionale. Cu ajutorul Jobbik Palestina poate participa acum ca şi observator în ‘’Consiliul de Organizare pentru Securitate şi Cooperare în Europa’’. Parlamentarul Jobbik, Zsolt Németh, a susţinut proiectul de rezoluție pentru rolul de observator al Palestinei în acest consiliu. Cu sprijinul Jobbik rezoluţia a obținut majoritate de voturi în Adunarea Parlamentară a OSCE. Deci, delegații palestinieni pot acum participa oficial la următoarea sesiune a Adunării.
Parlamentarul Jobbik, Hegedüs Tamas, se numără printre participanţii la o masă comună ( iftar )organizată de Asociaţia de Afacerişti Turco-Unguri. La această masă au participat ataşatul pentru probleme comerciale al Turciei la Budapesta, Evrim Demirci Soranlar; Ataşatul militar Agah Çelik;Ataşatul maghiar pentru problem comerciale al Ungariei la Istanbul, Jozsef Kovacs; Secretarul General al Academiei Ungare de Ştiinţă, F. Toth Tibor, cât şi angajaţi ai Ambasadei Turceşti la Budapesta. Toate aceste figuri s-au adunat la un loc alături de oameni de afaceri turci, atleţi, educatori şi studenţi. Totodată cu ocazia acestei mese a fost celebrată ziua Ramadanului. Prietenia aceasta s-a manifestat şi în Turcia unde guvernul turcesc a declarat public, cu diferite ocazii, că oamenii de afaceri maghiari sunt bine veniţi să investească în Turcia.
Ca o mică cireaşă de pe tortul iubirii dintre Jobbik şi radicalismul islamic vine şi o poză postată de Gabor Vona, liderul Jobbik, pe pagina sa de facebook. În poza cu pricina liderul Jobbik face un semn cunoscut al organizaţiei ”Lupii Cenuşii” însoţit de un mesaj călduros pentru ”fraţii turci”. Această organizaţie, Lupii Cenuşii, este cunocută ca şi una dintre cele mai radicale mişcări islamiste de pe teritoriul Turciei, ea fiind acuzată în trecut de atentate teroriste şi de tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea. ”Lupii Cenuşii” mai sunt cunoscuţi şi pentru asasinarea lui Anastasios (Tassos) Isaac, activist cipriot grec. Conform Wikipedia acesta a fost ucis de câțiva membri ai organizației în Zona de Tampon a Națiunilor Unite din Cipru. Este considerat erou național în Cipru și Grecia. De unde oare atâta dragoste între ”naţionaliştii creştini” de la Jobbik şi fundamentaliştii musulmani, terorişti, radicali, adepţi ai imperialismului otoman, din cadrul grupării ”Lupii Cenuşii” ? Doar Gabor Vona o ştii.
În spaţiul naţionalist European Jobbik se bucură de susţinerea şi colaborarea Partidului Naţional Britanic ( BNP ) condus de Nick Griffin, a unei aripi a grupării italiene Forza Nuova, a majorităţii grupărilor naţionaliste din Polonia şi a grupării tradiţionaliste din Franţa Renouveau Francaise. Cu o parte din aceste organizaţii Jobbik au colaborat în parlamentul European ( BNP ) şi au organizat tabere de vară commune ( BNP, FN, RF ). Totuşi toate aceste organizaţii au un pronunţat caracter anti-islamist ( nu anti-islam ) şi pro-european ( în sensul Europei Creştine tradiţionale ). Totuşi se pare că au închis ochii când au decis să colaboreze cu o mişcare susţinătoare a fundamentalismului islamic şi a pan-turcismului.
Această atitudine de dragoste pentru islam şi pentru poporul turc nu are şi răsplata ei. Cu privire la spaţiul turcesc este destul de evident că maghiarii îşi găsesc un aliat puternic la nivel oficial în guvernul Erdogan. La nivel neoficial dragostea celor de la Jobbik pentru ”Lupii Cenuşii”, pentru islam şi pan-turcism este primită cu căldură în organizaţia radical-islamistă ’’Lupii Cenuşii’’ şi în aripa politică, ’’Mişcarea Naţionalistă’’. Această organizaţie, cunoscută pentru membri precum Mehmet Ali Agca, un atentator la viaţa Papei Ioan Paul al II-lea şi un membru al organizaţiei ’’Lupii Cenuşii’’, şi-a manifestat la rândul ei cu diferite ocazii susţinerea pentru ”camarazii maghiari” şi pentru doctrina de unificare a popoarelor de origine turcă.
În manifestele oficiale ale acestei organizaţii se precizează într-un mod destul de clar că ’’Mişcarea Naţionalistă’’ şi implicit ’’Lupii Cenuşii’’ urmăresc fără echivoc o politică pan-turcească. Au afirmat cu difeite ocazii că toate popoarele de origine turcă ar trebui unite indiferent de religie, dar religia islamică trebuie să domine pe teritoriul spaţiului turc şi să aibă drepturi depline în alte teritorii precum cel al Ungariei.
În acest sens ideile prezentate şi promovate de organizaţia ’’Lupii Cenuşii’’ şi aripa lor politică nu diferă cu nimic de cele promovate de Jobbik. Aici este vizibilă o poartă de colaborare între turci şi maghiari. Orice minte analitică poate să prevadă situaţia geopolitică a viiotorului în care aceste două organizaţii, care împart idei comune, se vor uni în mod făţiş pentru atingerea idealurilor pan-turceşti. În contextul oricărui conflict geopolitic prietenia Turcia-Ungaria va fi un factor decident pentru zona balcanică, iar situaţia este neclară cu privire la ce forţă geopolitică va fi avantajată ( lucru de care noi românii ar trebui să ţinem cont ).
Evident, caracterul duplicitar al ungurilor nu se rezumă doar la doctrina lor ”naţionalist creştină” în relaţie cu fundamentalismul islamic şi pan-turcismul. Deşi Jobbik  se bucură de fonduri de pe meleagurile americane iar Turcia este o ţară membră NATO în conflict serios cu aliaţii Rusiei ( ex. Siria ), atât Jobbik cât şi Lupii Cenuşii au o vădită agendă anti-americană, o agendă rezumată cel mai bine în jurământul depus de Lupii Cenuşii de a combate ‚’’Comunismul, Materialismul, Capitalismul, Sionismul şi Imperialismul’’, cu alte cuvinte tot ceea ce America a ajuns să reprezinte. Deci situaţia este foarte neclară cu aceste două surori isterice. Doar că Jobbik pe lângă dialogul şi sprijinul pentru turci şi grupările radicale islamice se bucură şi de o relaţie solidă cu Moscova. O relaţie întărită în contextul în care Alexandr Dughin şi Gabor Vona s-au întâlnit în trecut, iar ambasadorul Rusiei la Budapesta a găsit de cuviinţă să participe la acţiunile şi şedinţele de partid ale celor de la Jobbik. Până la urmă ce vor ungurii, de ce parte a baricadei sunt ? Cine ştie…
Evident problema nu se limitează doar la Jobbik. Relaţia dintre Ungaria şi Turcia se manifestă şi la un nivel oficial. Antreprenorii turci de pe teritoriul Ungariei sunt un bun exemplu în acest sens. Aceştia au dezvoltat o întreagă asociaţie a lor pe acel teritoriu. Există oricând posibilitatea ca o parte dintre aceştia să fie cel puţin adepţi ai Lupilor Cenuşii sau cel puţin să susţină cu pan-turcismul. Un lucru comun între extremismul maghiar, statul maghiar şi extremismul islamist şi statul turc. La fel cum dealtfel este şi lupta contra occidentului, a mişcări anti-islamiste, contra Israelului şi sionismului, contra Americii şi capitalismului, contra imperialismului.
Printr-un act ”providenţial” nici Ambasadorul Turciei la Budapesta, Hasan Kemal Gür, cunoscut pentru călătoriile sale diplomatice în Austria, Germania, Georgia, China, Grecia şi Pakistan ( unde a fost şi ambassador în perioadă iunie 2002-ianuarie 2007 ), nu se lasă mai prejos în a-şi arăta iubirea pentru lumea maghiară. La fel cum dealtfel nu se lasă mai prejos în relaţia sa cu o ţară din care provin majoritatea imigranţilor musulmani din Europa : Pakistan. La sfârşitul misiunii sale diplomatice în Pakistan acest individ a primit decoraţia ‘’Semiluna Pakistaneză’’. La sfârşitul lunii iulie, 2010, a fost numit ambassador al Turciei către Ungaria. De atunci a declarat în unele interviuri că este profund impresionat de legătura dintre turci şi maghiari, atât pe plan lingvistic, cât şi în ceea ce priveşte tradiţiile.
La un alt nivel, acela al minorităţilor etnice, turcii sunt foarte iubiţi de fraţii lor maghiari şi nici n-ar putea fi altfel. Minoritatea de origine turcă este prezentă în Ungaria în proporţie de 1,565 ( conform unui recensământ din 2001 care include atât imigranţii turci de origine recentă, cât şi pe urmaşii otomanilor stabiliţi în Ungaria ). Un recensământ legat doar de imigranţii turci veniţi recent în Ungaria spune că aceştia sunt 1.700 la număr. De asemenea conform unui recensământ din 2003 în Ungaria trăiesc  3,201 de musulmani, aceştia reprezentând 0.03% din populaţia Ungariei, iar turcii sunt principialii reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Ungaria. O comunitate cu care conservatorii lui Orban şi ”naţionaliştii” lui Vona nu au nici o problemă. Din contră, această minoritate se bucură de susţinerea lor nu doar în Ungaria ci în tot ce ţine de geopolitică şi chiar pe întreg teritoriul Europei în materie de imigranţi.
Nu ştiu, sau cel puţin îmi este greu să înţeleg, cum cei de la Jobbik pot fi consideraţi reprezentanţi ai naţionalismului creştin pe teritoriul European în contextul în care ei susţin forţe diametral opuse naţionalismului în Europa, dar mai ales Creştinismului. În egală măsură îmi este greu să accept că o grupare care susţine islamismul se poate plimba la liber prin Europa, poate luând după ei şi câţiva frăţiori musulmani de prin orient. Atitudinea lor a fost mereu una făţişă şi consecventă în favoarea pan-turcismului pe de o parte şi în favoarea islamismului radical pe de alta. În comunicatele lor s-au dezis mereu de forţele naţionaliste din Europa care se împotrivesc imigranţilor musulmani, în schimb au susţinut forţele musulmane din lume cu fiecare ocazie, bucurându-se la rândul lor de susţinerea lumii islamice şi, în mod paradoxal, al unor grupări naţionaliste din occident. Dacă doresc pan-turcism să meargă în Turcia, dacă doresc islamism să se mute cu totul în ţările arabe şi să ne lase în pace. Oricum ar fi maghiarii nu se dezmint nici de data asta. Apucăturile turceşti din ei se văd în ipocrizia şi răutatea lor politică. ”Naţionaliştii” maghiari sunt, într-adevăr, camarazi cu fraţii musulmani. De Alexandru Sudiţoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu