Transnistria

Transnistria ar putea deveni INDEPENDENTA, odata cu unirea Republicii Moldova cu Romania

autor: FrontPress 27.08.2013

transnistriaIndependenţa regiunii separatiste Transnistria ar putea fi recunoscută de către comunitatea internaţională în 2015, cel puţin aşa crede liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. În opinia lui, acest lucru ar fi o consecinţă a unirii Republicii Moldova cu România.
“Populaţia din Transnistria şi-a format propria republică. Acum trebuie să ne concentrăm la comunitatea internaţională, pentru ca să ne fie recunoscută independenţa. Potrivit estimărilor noastre, timp de un an şi jumătate vor fi luate deciziile în acest sens. Şi asta deoarece procesul de unire a Republicii Moldova cu România ia amploare, iar participanţii la soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să ia anumite decizii”, a declarat Evgheni Şevciuk, conform Publika.md.
În acelaşi timp, şeful administraţiei autoproclamate de la Tiraspol a spus că independenţa Transnistriei este deja recunoscută de către “republicile Osetia de Sud şi Abhazia”, două regiuni separatiste din Georgia. Şevciuk a mai menţionat că Tiraspolul este gata să poarte un dialog constructiv cu autorităţile de la Chişinău.
transnistriaTransnistria, fâşie de pământ între Nistru şi Ucraina, este privită la nivel internațional ca o regiune a Moldovei, dar în fapt s-a autoptoclamat ca teritoriu de sine stătător sub numele de “Republica Moldovenească Nistreană”, cu capitala la Tiraspol, în data de 2 septembrie 1990. La 25 august 1991 sovietul suprem al RMN a adoptat Declarația de Independență a noii republici. La două zile distanţă, pe 27 august 1991, parlamentul de la Chişinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului. Acest lucru a dus la tensiuni în regiune şi chiar la un scurt război, în 1992, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de persoane. În acel conflict au luptat de prartea separatiştilor Armata a 14-a de gardă sovietică, dar şi voluntari ruşi sau ucrainieni. La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de încetare a focului.
Conform recensământului din 2004, 32 la sută din locuitori s-au declarat români sau moldoveni, dintr-un total de peste 550.000.
Transnistria supravieţuieşte economic în special datorită ajutorului acordat de Moscova şi traficului de arme. Regiunea continuă să aibă pe teritoriul său trupe militare “de menţinere a păcii” ruseşti. Nicio ţară din lume nu a recunoscut independenţa autoproclamată a acestui teritoriu. Sursa: FrontPress.ro 

2 comentarii: