Au ucis tigani

Unguri condamnati la inchisoare pe viata pentru ca au ucis mai multi tigani

autor: FrontPress 07.08.2013

0Patru bărbaţi au fost condamnaţi marţi la închisoare în Ungaria pentru că au ucis şase etnici ţigani şi au rănit mulţi alţii în timpul violenţelor rasiale din 2008 şi 2009. Zsolt Peto şi fraţii Arpad Kiss şi Istvan Kiss au primit închisoare pe viaţă iar Istvan Csontos a fost condamnat la 13 ani după gratii. Aceştia vor face apel şi speră să obţină pedepse mai uşoare.
Judecătorul Laszlo Miszori a afirmat în timpul procesului că acuzaţii au luat legea în mâna lor şi au dorit să răzbune crimele comise de ţigani împotriva majorităţii populaţiei.
1Atacul grupului care a şocat cel mai mult presa din Ungaria a avut loc în noaptea de 22 februarie 2009. Atunci cei patru au incendiat o casă de ţigani de la marginea satului Tatarszentgyorgy. Când aceştia au încercat să fugă de flăcări, au fost întâmpinaţi cu focuri de armă, două persoane fiind împuşcate mortal.
“Au vrut să stârnească un război civil între unguri şi ţigani. Ar fi trebuit să fie acuzaţi de crime împotriva umanităţii, terorism şi rasism”, a declarat Aladar Horvath, un cunoscut activist pentru drepturile ţiganilor.
Conform recensământului din 2001, în Ungaria trăiesc puţin peste 200.000 de ţigani, ceea ce ar reprezenta aproximativ 2 la sută din totalul populaţiei. Numărul real al reprezentanţilor acestei etnii este estimat undeva între 700.000 şi 1.000.000 de persoane. Sursa: FrontPress.ro
2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu