Lituania vrea compensatii !!!

Lituania vrea compensaţii pentru ocupaţia sovietică! Un exemplu de urmat şi pentru BASARABIA?

autor: FrontPress 05.10.2011
“Eliberatori?” Nu, niciodata…
Ministrul lituanian de externe, Audronius Azubalis, a cerut ieri Moscovei să ia în considerare plata unor compensaţii pentru ocupaţia sovietică a ţării sale, anunţă RIA Novosti. “Am încurajat Rusia să deschidă un dialog privind evaluarea comună a trecutului, restaurarea justiţiei, compensaţii pentru ocupaţie şi problemele investigării crimelor şi comemorării victimelor”, a declarat Azubalis, după o sesiune a Comisiei Interguvernamentale ruso-lituaniene.
Diferenţa de interpretare a istoriei celui de al doilea război mondial este evidentă între Rusia şi fostele ţări satelit. În timp ce Moscova susţine că Armata Roşie a eliberat statele est-europene de sub “jugul fascist” al armatei germane, majoritatea naţiunilor din regiune consideră această acţiune drept o ocupaţie sângeroasă, care s-a întins pe o perioadă de câteva decenii.
Lituania a fost prima republică din cadrul URSS care şi-a declarat independenţa, în martie 1990. Mihai Gorbaciov a calificat atunci declaraţia “ilegitimă şi invalidă” şi a trimis tancuri sovietice în capitala Vilnius. Deşi tancurile s-au retras după câteva ore, trupele sovietice erau în continuare staţionate în Lituania. Mai mult de zece persoane au fost ucise şi multe altele rănite în timpul protestelor care au început când trupele sovietice au încercat să ia cu asalt televiziunea din Vilnius în ianuarie 1991. Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991. Sursa: FrontPress.ro

Un comentariu:

  1. Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

    RăspundețiȘtergere