Batrinii japonezi sint dispusi sa se sacrifice pentru a rezolva criza nucleara de la Fukushima

Trei japonezi pensionari sunt liderii unei echipe de 250 de membri care vor să-şi ofere ajutorul pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme nucleare: criza de la Fukushima.
Membrii grupului format numai din pensionari de peste 60 de ani, susţin că ei ar trebui să se afle în interiorul centralei expuse radiaţiilor, pentru că celulele din corpul unui bătrân se divid mult mai lent decât în corpul tinerilor.
“Noi ar trebui să lucăm acolo. Bătrânii au o sensibilitate mai scăzută în faţa radiaţiilor”, a declarat Yasuteru Yamada în vârstă de 72 de ani, fost inginer care susţine că poate oferi zeci de ani de experienţă. Un învingător în lupta cu cancerul, Yamada a mărturisit că-şi preţuieşte viaţa, dar că vrea să facă o diferenţă în anii care i-au mai rămas de trăit.
Grupul şi-a făcut cunoscută dorinţa, dar operatorul centralei nucleare, TEPCO, le-a transmis că, deşi le este recunoscător pentru intenţie, are momentan suficienţi muncitori care să controleze criza. Cu toate acestea, membrii grupului sunt încrezători că în scurt timp vor lucra la centrlă, iar asta dintr-un motiv cât se poate de simplu, spun ei: “Au nevoie de noi”.
“Vreau ca presa să nu mai vorbească despre noi ca fiind nişte kamikaze. Nu facem nimic deosebit. Pur şi simplu cred că trebuie să fac ceva şi nu pot să-i las pe cei tineri “, a spus un alt membru al grupului de voluntari, Masaaki Takahashi de 65 de ani. El susţine că până în prezent există 250 de bătrâni dispuşi să îmbrace costumele de protecţie împotriva radiaţiilor şi să meargă la centrala nucleară de la Fukushima, scrie CNN.
Motivele pentru care s-au oferit voluntari sunt variate, dar niciunul nu se referă la dorinţa de a muri, spun membrii grupului. Co-fondatoarea grupului, Kazuko Sasaki de 69 de ani, susţine că are câteva motive personale pentru care vrea să-şi ofere ajutorul. “Generaţia mea, vechea generaţie, a fost cea care a susţinut construirea centralelor nucleare. Dacă noi nu ne asumăm responsabilitatea, cine o va face?”
Sasaki are, însă, o abordare pragmatică în privinţa riscurilor la care o persoană în vârstă este dispusă să se supună, comparativ cu un tânăr. “Când eram mai tineri, nu ne gândeam la moarte. Dar pe măsură ce îmbătrânim, moartea devine un lucru familiar. Avem sentimentul ăla că moartea ne aşteaptă. Asta nu înseamnă, însă, că îmi doresc să mor, ci faptul că pe măsură ce îmbătrânim se micşorează şi teama de deces”.
Sasaki a mai spus că o persoană de 30 de ani care se expune la radiaţii riscă să se îmbolnăvească de cancer în cinci-zece ani, în timp ce ea ar avea deja 75 sau 80 de ani dacă s-ar întâmpla asta.
Un fost japonez care a lucrat temporar la Fukushima, şi care locuia la numai câţiva kilometri de centrala nucleară, a povestit că nimic nu l-ar face să se mai întoarcă să lucreze acolo. El a spus că are doi copii mici şi a subliniat nivelul prea periculos al radiaţiilor.
Sursa: Adevarul
http://blog.nouadreapta.org/ 
http://singurafelina.blogspot.com/

Un comentariu:

  1. Eu as face acest sacrificiu, numai sa nu mai ramina MAFIA, la conducerea tarii.
    In fiecare zi ma scol intrebindu-ma :" Ce le mai BESE mintea astazi" !!!
    O seara frumoasa,
    Odorica

    RăspundețiȘtergere