Autor:: http://www.noapteaiguanei.ro/?p=3970
Articol: Ne procurăm adesea medicamente de la farmacie, fără a mai trece pe la medic. Dar nu întotdeauna cunoaştem interacţiunile care pot avea loc între anumite medicamente. Unele combinaţii pot fi chiar ucigătoare.
Cel mai bun sfat este ca, atunci când cumpăraţi un medicament fără recomandare medicală, să citiţi cu atenţie prospectul şi să întrebaţi farmacistul dacă puteţi lua medicamentul respectiv în combinaţie cu alte medicamente.
Iată 4 combinaţii nerecomandate, care ar trebui să vă dea de gândit şi asupra altora:
I. Medicamentele de durere şi anticoagulantele
Ibuprofenul, spre exemplu, ne "scapă" de unele substanţe protectoare din stomac, după care afectează platelele – particule din sânge esenţiale pentru coagularea sângelui. Asociat cu un anticoagulant, în special în cazul celor care suferă de ulcer, poate provoca sângerări masive sau chiar infarct miocardic.
II. Combinaţia dintre medicamentele de durere şi cele de slăbire
Medicamentele pentru migrene, spre exemplu, conţin cofeină, care creşte presiunea arterială. Acelaşi lucru îl fac şi medicamentele de slăbire – există riscul unui atac cerebral masiv.
III. Combinaţia medicamentelor pentru hipotiroidie cu calciu sau multivitamine
Medicamentele de tiroidă sunt hormoni, foarte sensibili când sunt absorbiţi în corp când sunt luaţi împreună cu altceva.
Când cele două se combină, corpul are dificultăţi în a absorbi hormonul. Pacientul nu poate dormi, are senzaţia de căldură.
Separarea este esenţială: medicamentele pentru tiroidă se iau dimineaţa, pe stomacul gol, iar calciul sau multivitaminele cel puţin 4 ore mai târziu.
IV. Medicamentele pentru diabet sau cele pentru tensiune arterială combinate cu cele pentru congestia nazală sau pentru răceală
Medicamentele pentru congestia nazală pot afecta nivelul zahărului din sânge. Dacă pacientul ia insulină şi foloseşte un spray nazal sau o pastilă, i-ar putea fi afectat nivelul de zahăr. Şi siropurile de tuse au zahăr, dar pacienţii nu îl pun la socoteală adesea.
Medicamentele pentru congestia nazală pot creşte tensiunea arterială, anulând astfel efectele tratamentului pentru această afecţiune.
Concluzia este că, pentru a nu vă pune viaţa în pericol, este bine să întrebaţi medicul sau farmacistul, sau, pur şi simplu, să citiţi prospectul cu atenţie – astfel nu riscaţi să faceţi asocieri ucigătoare.
--
Visitor Ip: 89.136.166.168
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu