Complot

“Complotul doctorilor” – un mic holocaust in fosta URSS

autor: FrontPress 14.01.2014

stalin doctoriS-au implinit 61 de ani, de cand, la 13 ianuarie 1953, se declansa o furibunda prigoana antisemita in fosta URSS, imediat ce, la ordinul lui Stalin, ziarul Pravda publicase un atac la adresa celor mai valorosi medici din Uniunea Sovietica, sub pretext ca ar face parte dintr-un vast complot la adresa coducatorilor statului sovietic si al Armatei Rosii.
Atacul era instrumentat de insusi Stalin, care in ultima parte a vietii sale devenise obsedat de ideea ca un complot ascuns se pegateste sa-l ucida si ca membrii complotului faceau parte din randul comunitatii evreiesti internationale, scrie Infoniac.
Furia
Furia a inceput cu o forta salbatica, avand ca obiectiv aceasta categorie de populatie, din randul careia lovea in indeosebi intelectualitatea si mai ales personalul medical.
Declansand astfel atacul, articolul din 13 ianuarie 1953, al ziarului scria: “Cei mai multi din grupul terorist au fost recrutati de o agentie a spionajului american: organizatia numita “Joint”. Fata ticaloasa a organizatiei spionajului sionist, care-si acoperea manevrele ei marsave sub pretextul actiunilor caritabile, a fost dezvaluita in intregime. Demascand banda de medici ucigasi dam o lovitura acestei organizatii internationale evreiesti sioniste”.
Banuielile lui Stalin indreptate impotriva medicilor evrei aparusera la putin dupa razboi, cand dictatorul, pe care-l ametise gloria victoriei, incepea sa fie obsedat de ideea ca cineva urzeste sa-l omoare.
Bine pazit, s-a indreptat spre singurii care aveau acces direct la pesoana lui si la care apela – asa pretind zvonurile – ideosebi in timpul crizelor de betie. Intamplator, cei mai notorii medici sovietici proveneau dintre evrei, iar conexiunea era usor de facut.
O adevarata campanie antisemita s-a declansat la ordinul Kremlinului chiar la inceputul Razboiului Rece, cand regimul sovietic i-a declarat pe evrei “cosmopoliti”.
stalinVesnicul tap ispasitor
Tarile satelit ale URSS s-au aliniat rapid luptei contra “cosmopolitilor”. La Praga, s-a organizat chiar si un proces al cosmopolitilor, in urma caruia au fost executati 13 conducatori, din care 11 erau evrei.
Dupa articolul publicat in Pravda din 13 ianuarie 1953, au fost arestate imediat 27 persoane, iar alte cateva sute in urmatorele zile.
O bomba explodata in ziua de 9 februarie 1953 la misiunea sovietica din Israel a dus la ruperea relatiilor dintre cele doua state, exacerband fenomenul antisemit in intreaga tara. Imediat au fost arestati alti 36 complotisti, toti medici de renume. Numerosi evrei, care nu aveau legatura cu medicina, erau deportati in Siberia.
Albert Einstein si Winston Churcill i s-au adresat lui Stalin cu scrisori de protest, dar nu se stie daca scrisorile au fost citite sau daca si expeditorii lor au fost catalogati drept “cosmopoliti”.
Fenomenul lua o amploare fara precedent, medici de renume inca nearestati s-au abtinut sa mai profeseze si nu se stie unde s-ar fi ajuns, daca nu intervenea moartea intepensiva a lui Stalin, la 5 martie 1953, cand dictatorul elaborase deja planul unui pogrom al eveilor din tara si deportarea medicilor in Siberia.
La 31 martie al aceluiasi an, dosarul a fost inchis, iar la 3 aprilie conducerea comunista i-a achitat pe toti cei arestati, scotandu-l tap ispasitor pe un oarecare procuror sef M. Riumin, acuzat ca fabricase probe contra inculpatilor, la odinul lui Stalin. A fost excutat rapid, ca sa nu apuce sa se apere.
In perioada urmatoare, au mai fost excutati si alti fosti adepti ai lui Stalin, in functie de rivalitatile personale dintre cei care au venit la putere, cei care doreau sa vina la putere si cei care foloseau puterea ca arma impotriva rivalilor.
Intre timp, praful uitarii s-a asternut si peste calai, si peste victime, si numai memorialistii mai amintesc din cand in cand tragica soarta a unor somitati pe care un tiran ii trimetea la moarte, pentru ca asa vroia el.De Victor Pitigoi - Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu