Piata romaneasca de panouri solare pentru apa calda si-a intrerupt cresterea in 2012


Piata romaneasca de panouri solare pentru apa calda si-a intrerupt cresterea in 2012, in ciuda faptului ca doar patru din o mie de case din Romania au acest sistem. Practic aproximativ 35.000 de locuinte au apa calda direct de la soare.  Evolutia vanzarilor este diferita pe tipuri de panouri, panourile solare cu circulatie naturala (cu boilerul montat pe acoperis) inregistrand o scadere abrupta. Acestea au preturile mai mici decat sistemele complexe cu circulatie fortata, si erau preferate de beneficiarii fondurilor Casa Verde.


Principalul factor pentru care vanzarile de panouri solare pentru locuinte au scazut cu pana la 20% in prima jumatate a anului 2012 in cazul panourile cu circulatie naturala, este sistarea programului Casa Verde. Prin acest program, se putea obtine o subventie de 6.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri solare pentru apa calda menajera.

A doua cauza a scaderii pietei fata de 2011 si 2010 este intarzierea decontarilor pentru proiecte deja aprobate si montate sau achizitionate in 2012.

Un alt factor care influenteaza piata de panouri solare este ritmul de crestere al a sectorului constructiilor noi.

Panourile solare costa in general intre 1.000 si 5.000 de euro, in functie de tipul de sistem pentru care se opteaza, de suprafata casei si de capacitatea de incalzire. Investitia se amortizeaza in 2-3 ani pana la 5-7 ani in functie de asezarea geografica, randament si numarul persoanelor care il utilizeaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu